Розділ Суспільство

Міністр енергетики не виключає підвищення тарифу на світло для населення через атаки РФ

Автор 06 квітня 2024, 15:47

Уряд вивчає різні можливості фінансування ремонту енергооб'єктів. Один із можливих варіантів - підвищення тарифу на електроенергію для населення. Про це міністр енергетики України Герман Галущенко розповів в інтерв'ю Bloomberg.

Галущенко не виключив підвищення тарифу на електроенергію для населення і зазначив, що уряд вивчає різні варіанти фінансування ремонту своїх енергооб'єктів. У червні минулого року після зимових атак Кабмін підвищив ціну на електроенергію майже вдвічі.

"Сьогодні ситуація ще складніша, порівняно з минулим роком, оскільки ми втратили багато гідроелектроенергії і змушені проводити планові ремонти атомних блоків", — сказав він.

Міністр наголосив, що руйнування внаслідок атак росіян значні і в електроенергетиці, і в електропередачі.

"Ситуація складна. Ми досі не розуміємо масштаби збитків, оскільки багато об’єктів все ще в руїнах, і ми не можемо до них дістатися", – сказав Галущенко.

Загальні збитки офіційно не підраховані, хоча міністр сказав, що вони вже вимірюються мільярдами гривень і можуть продовжувати зростати. За його словами, масштаби можуть досягти мільярдів доларів.

«Руйнування були значні — і в електроенергетиці, і в електропередачі. Ситуація складна. Ми досі не розуміємо масштаби збитків, оскільки багато об’єктів все ще в руїнах, і ми не можемо до них дістатися».

Галущенко додав, що залежно від ситуації в липні-серпні влада проситиме людей максимально економити.

За словами офіційних осіб, уже постраждало шість гігават електроенергії, що втричі більше, ніж Україна планувала імпортувати із західних союзників цієї зими. ДТЕК , найбільша приватна енергетична компанія України, заявила , що 80% її об'єктів серйозно пошкоджено.

Галущенко зазначив, що Україна шукає необхідне енергетичне обладнання по всьому світу — і зокрема в сусідніх країнах — для заміни свого пошкодженого обладнання. Але це полювання може бути марним, якщо нація не матиме достатньо протиповітряної оборони, сказав він. Важливо важливий пакет допомоги США на загальну суму понад 60 мільярдів доларів заблокований у Палаті представників , а боєприпаси закінчуються.

"Росіяни не можуть викликати повторення відключень 2022 і 2023 років. Навіть у разі величезних збитків ми матимемо базову генерацію, яка покриває від 30% до 50% наших потреб", – сказав міністр.

Довідка

  • Росія з березня 2024 року активізувала удари по енергосистемі України. У ніч проти 22 березня Росія використала для атаки на Україну 63 дрони-камікадзе та 88 ракет різного типу. Протиповітряній обороні вдалося збити 55 "шахедів" та 37 ракет. Цей обстріл голова правління НЕК "Укренерго" Володимир Кудрицький назвав найбільшою атакою на енергетичну систему України за час війни.
  • Ще один потужний обстріл відбувся 29 березня. Тоді росіяни використали 60 "шахедів" і 39 ракет, протиповітряній обороні вдалося збити 58 дронів та 26 ракет.
  • Внаслідок ударів зруйновані Дніпровська ГЕС у Запоріжжі, харківська ТЕЦ-5, Зміївська ТЕС компанії "Центренерго", Бурштинська та Ладижинська ТЕС компанії ДТЕК.
0
репостів
0
репостів