Розділ Освіта

Куди вступити на сучасні спеціальності ІТ випускникам Шепетівки

Автор 04 серпня 2023, 21:40
Куди вступити на сучасні спеціальності ІТ випускникам Шепетівки Матеріал на правах реклами

Закінчення навчального року 2022-2023 для школярів Шепетівки принесло турботи зі вступом. Як і більшість сучасної молоді, наші випускники проявляють цікавість до сучасних ІТ професій. Пов’язано це, перш за все, з перспективами гарного заробітку та попитом на фахівців цієї галузі. До того, ж, щоб тримати професію не треба далеко їхати. Відразу кілька вишів Хмельницького та області мають факультети інформаційних технологій. 

Куди вступити на ІТ в Хмельницькому

Сфера інформаційних технологій на сьогодні активно розвиваються. Виникають нові професії, напрями та зростає попит на фахівців цих галузей. Причому, він є як серед українських роботодавців, так і зарубіжних компаній. Через це серед випускників шкіл інтерес до ІТ-професій теж зростає. Все більше абітурієнтів Шепетівки та інших населених пунктів області обирають цей напрям при вступі.

Враховуючи таку тенденцію, виші Хмельниччини відкрили факультети інформаційних технологій. Умови для студентів, а також вартість навчання в різних закладах можуть відрізнятися, тож абітурієнтам варто детально вивчати інформацію перед вибором вишу.

Так, наразі факультети для отримання ІТ-професії є в наступних закладах:

  1. ХНУ. Цей виш пропонує кілька напрямків на факультеті ІТ: комп’ютерна інженерія, комп’ютерні науки, кібербезпека, інженерія ПЗ. Є можливість безкоштовного навчання, заочна, денна та дистанційна форми, вступу в аспірантуру та докторантуру. Готують фахівців за кваліфікацією: бакалавр, спеціаліст та магістр. При університеті діють курси по підготовці до ЗНО, є підготовче відділення, гуртожиток та військова кафедра. 
  2. ХІСТ ВМУРоЛ «Україна». Це приватний навчальний заклад, який підтримує безкоштовну форму навчання, має підготовче відділення та курси по підготовці до ЗНО. Також студентам пропонується гуртожиток, військова кафедра. Є також факультет післядипломної освіти, проте немає докторантури та аспірантури.
  3. К-ПНУ. Цей вуз знаходиться у місті Кам’янець-Подільський за адресою: в. Огієнка, 61. К-ПНУ підтримує можливість безкоштовного навчання, має власні курси по підготовці до ЗНО та вступу, надає можливість продовжити навчання в аспірантурі та докторантурі, факультеті післядипломної освіти. Також студентам пропонується гуртожиток та військова кафедра.
  4. Хмельницька філія Донецького НУ ім. В. Стуса «Бізнес-інноваційний центр «ДонНУ-Поділля». Є можливість безкоштовного навчання, очна та заочна форми. Надають 2 кваліфікаційних рівні: бакалавр та магістр. Передбачена можливість отримання післядипломної освіти, вступу до аспірантури та докторантури. Для абітурієнтів є підготовче відділення та курси при університеті для підготовки ЗНО. Проте, у цього вишу немає військової кафедри та гуртожитка.

Варто зазначити, що напрямки на факультетах ІТ в різних вишах відрізняються. Тож випускникам варто заздалегідь вивчити, які професії можна отримати в тому чи іншому навчальному закладі та вибирати певний за цим критерієм.

До речі, вибрати дійсно є з чого. І хоча умови в різних вишах відрізняються, є одна риса, яка характерна для всіх цих закладів та галузі ІТ в цілому – це впевнене знання англійської мови.

pexels photo 5553635

Чому іноземна сьогодні потрібна всім

Англійська мова вже давно признана міжнародною. Саме її обирають для комунікації в більшості випадків і в сфері ІТ. Справа в тому, що ця галузь справді «інтернаціональна». І навіть влаштовуючись в українську компанію є велика вірогідність того, що в роботі будуть зустрічатися іноземні проєкти та клієнти, з якими треба буде спілкуватися. Більше того, вся документація в галузі інформаційних технологій теж ведеться на англійській. Без виключення.

Плюс до того ж, курс України на ЄС вимагає також і знання мови. Вже в цьому році був поданий законопроект щодо надання англійській офіційного статусу міжнародної мови в Україні. Це вказує на те, що дуже скоро вона стане обов’язковим предметом при здачі випускних іспитів, а впевнене володіння нею буде обов’язковою вимогою при працевлаштуванні. Не виключена вірогідність і того, що фахівці, які її не знають, повинні будуть вивчати та здавати іспити, аби підтвердити профпридатність.

Враховуючи ці тенденції, школярам Шепетівки варто заздалегідь підтягнути свій рівень англійської.

Чому починати вивчати англійську краще з дитинства

Головна причина – дітям легше дається вивчення мов. Це загальновідомий факт, підтверджений дослідженнями. Дитячий мозок більш пластичний та швидше запам’ятовує інформацію. Починати вивчати англійську можна вже з дошкільного віку, поки дитина не завантажена навчанням. Таким чином можна підготувати її до шкільної програми, що допоможе покращити оцінки з іноземної. Не варто перейматися, що вивчення англійської буде великим навантаженням для дитини. З малечею уроки проводять в ігровій формі, поступово вивчаючи та закріплюючи матеріал. 

Заняття з репетитором з раннього віку також дозволить в комфортному темпі вийти на рівень впевненого володіння англійською до випуску з школи. Ці знання допоможуть здати випускний іспит на високий бал, що, в свою чергу, надасть конкурентну перевагу при вступі у виш на факультет інформаційних технологій. В майбутньому ІТ-фахівцям знання англійської обов’язково згодиться при працевлаштуванні та побудові кар’єри. 

Тим же школярам Шепетівки і інших населених пунктів, які вже знаходяться на порозі вступу чи стануть абітурієнтами в найближчі роки, радимо вже зараз шукати викладача. Чим раніше розпочати вивчення англійської та добре її освоїти, тим вищі шанси вступити на бюджет у виш для отримання сучасної та прибуткової професії з галузі ІТ.

0
репостів
0
репостів