На Хмельниччині презентовано інформаційно-аналітичну систему «EvaluEd»

Сьогодні з робочим візитом на Хмельниччині перебуває Голова Державної служби якості освіти України Руслан Гурак. Під час зустрічі з керівниками закладів освіти області команда Державної служби презентувала інформаційно-аналітичну систему «EvaluEd» для проведення зовнішнього оцінювання освітніх та управлінських процесів та впровадження системи у закладах загальної середньої освіти Хмельницької області.

Голова Державної служби якості освіти України розповів, що впровадження інформаційно-аналітичної системи “EvaluEd” планується здійснити до 2025 року. Пілотування проєкту у закладах загальної середньої освіти вже відбулося і отримало позитивні відгуки.

«На сьогодні понад 36% шкіл України пройшли самооцінювання в системі «EvaluЕd» та змогли оцінити її дієвість. Також планується завдяки системі охопити самооцінюванням 300 тис., а інституційним аудитом – 30 тис. закладів дошкільної, загальної середньої, позашкільної та професійної (професійно-технічної) освіти протягом 10 років. Відтак, завдяки даним, що будуть зібрані за результатами аудитів, “EvaluEd” стане унікальною базою даних про стан якості освітньої діяльності шкіл, джерелом інформації для управлінців різних рівнів, науковців та інших зацікавлених сторін», – зазначив Руслан Гурак.

“Система «EvaluEd» дозволить керівникам закладів визначити якість не лише управлінських, а й освітніх процесів, а також відстежити динаміку освітньої діяльності школи й ефективність прийнятих управлінських рішень”, – сказав заступник начальника ОВА Володимир Юр’єв.

За результатами самооцінювання керівник закладу освіти отримає узагальнений розгорнутий звіт, що включатиме: оцінювання за чотирма напрямами діяльності та окремими критеріями інформацію, отриману в ході анкетування учасників освітнього процесу, спостережень і вивчення документації. Крім того, ІАС «EvaluEd» використовується і під час сертифікації педагогічних працівників на другому й третьому етапах, за організацію яких відповідає Державна служба якості освіти України.

В продовження візиту Голова Державної служби якості освіти України Руслан Гурак зустрівся із ректорами закладів вищої освіти Хмельницької області, де спікери торкнулися питань щодо організації освітнього процесу в умовах війни, а також прийому на навчання та організації закладами вищої освіти освітнього процесу для здобувачів старшого віку.

“Питання якісної і сучасної освіти в Україні має надзвичайну вагу та є одним із ключових пріоритетів на сьогодні, а особливо під час збройної агресії зі сторони російської федерації. Поряд з цим, окремої уваги заслуговує питання здійснення обʼєктивного аналізу якості освіти та освітньої діяльності, здійснення державного нагляду (контролю) за закладами освіти. Тому співпраця та взаємодія обласної військової адміністрації, закладів вищої освіти зі службою якості освіти є важливою для забезпечення якості навчальних програм, процесів навчання та загальної якості освітнього процесу”, – сказав перший заступник начальника ОВА Сергій Тюрін.

Довідково: ІАС «EvaluEd» реалізовано в межах проєкту «Забезпечення інформаційної системи для Державної служби якості освіти України» спільно з Асоціацією з міжнародних питань, Чеською шкільною інспекцією та за підтримки Чеської агенції розвитку.

Хмельницька ОВА

Останнє редагування 09 квітня 2024, 20:28

Відео

0
репостів
0
репостів