Розділ Суспільство

Рада ухвалила Закон про електронний реєстр військовозобов’язаних

Автор 16 січня 2024, 15:20

16 січня Верховна Рада ухвалила законопроєкт №10062 "Про внесення змін до деяких законів щодо удосконалення порядку обробки та використання даних в державних реєстрах для військового обліку та набуття статусу ветерана війни під час дії воєнного стану". Про це повідомив нардеп від "Голосу" Ярослав Железняк.

"Після довгих і складних дискусій і провалу багатьох правок законопроєкт №10062 щодо реєстрів для військового обліку прийнято в цілому", - написав він.

За словами нардепа, "за" проголосували 249 нардепів. 

photo 2024 01 16 15 23 09

Також Рада не прийняла в цілому Законопроєкт №10195 щодо адміністративної відповідальність за порушення громадянами комендантської години. Як пише нардеп, буде друга спроба проголосувати цей законопроєкт.

І до речі, голова Верховної ради знову відмовився ставити на голосування проєкт постанови про відкликання народної обраниці Мар’яни Безуглої з посади заступника голови комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки.

Що передбачає Закон №10062 ?

Хоча перший закон про створення електронного реєстру військовозобов'язаних "Оберіг" ухвалили ще 7 років тому, повноцінна цифровізація обліку резервів ЗСУ так і не відбулася.

Через це, наприклад, неопоодинокими були ситуації, коли військовим, що вже служать на фронті, працівники ТЦК (територіальні центри комплектування, колишні військкомати) виписували повістки і навіть намагались притягнути до відповідальності як ухилянтів.

Крім того, військовозобов'язані громадяни були змушені кожного разу оновлювати свої дані в ТЦК, приносячи гори паперових довідок про актуальний сімейний стан, місце роботи і проживання.

Профільний заступник міністра оборони Катерина Черногоренко заявила, що суттєво покращити якість військового реєстру вдалося лише наприкінці минулого року.

"Завдяки верифікації з іншими державними реєстрами ми збільшили якість наповнення даних з 27% до 88%, видалили дублі та неактуальні дані".

Однак для удосконалення механізмів верифікації і внесення інформації в реєстр міноборони наполягало на ухваленні законопроєкту №10062. Його в міністерстві назвали "критично важливим".

"Документ розблоковує цифровізацію української армії та дозволить їй діяти більш мобільно та ефективно як на полі бою, так і в тилу", – йшлось у заяві відомства.

Основна ідея законодавчої новації полягає в значному розширенні персональних даних громадян віком від 18 до 60 років, які будуть вноситись до реєстру "Оберіг".

Зокрема, туди з інших державних реєстрів потраплятиме інформація про номери телефону і адреси електронної пошти, відомості про володіння іноземними мовами, відомості про документи, що дають право громадянину України на виїзд за кордон та повертатись.

Також в реєстрі будуть відомості про наявність водійського посвідчення і права на володіння зброєю.

Крім того, в "Оберегу" буде інформація про результати медичного огляду і про участь громадянина в бойових діях.

Уся ця інформація буде доступна через електронний кабінет військовозобов'язаного.

Персональні дані в реєстр будуть вноситись без згоди громадянина, окрім даних про його членів сім'ї.

Важливою новацією закону є також створення реєстру військовослужбовців.

Це має на меті спрощення процесу отримання статусу УБД (учасника бойових дій) для військових, які мають на це право. Довго ця процедура була складною, затягнутою в часі і вимагала збирання великої кількості паперових довідок.

Закон пропонує перевести це в електронний формат.

Відомості про безпосередню участь громадянина у бойових діях будуть зберігатися у відокремленому програмному модулі реєстру. Необхідні документи для цього він або його родичі зможуть подати не у письмовому, а в електронному виді.

Статус УБД військовим набуватиме автоматично після формування витягу з реєстру разом із унікальним електронним ідентифікатором (QR-коду, штрих-коду, цифрового коду).

Також в електронному форматі можливо буде встановлювати статус особи з інвалідністю внаслідок війни.

Останнє редагування 16 січня 2024, 15:32
0
репостів
0
репостів