Розділ Події

Президент вручив орден Золота Зірка рідним Ігоря Ляшенко та Володимира Українця

Президент Володимир Зеленський вручив ордени «Золота Зірка» рідним військовослужбовців Збройних Сил України та Служби безпеки України, які удостоєні звання Героя України посмертно. Вручення відбулося в Білій залі Героїв України Маріїнського палацу в Києві.

«Сьогодні прозвучать звання, імена, прізвища та по батькові 21 громадянина України, полеглих воїнів Збройних Сил України та Служби безпеки України. Солдатів, сержантів та командирів. Синів, братів, батьків. Побратимів, з якими було честю служити. Громадян, якими могла б пишатися кожна поважна держава. Всі імена, які сьогодні прозвучать, – це не просто імена, це імена справжніх подвигів. Імена порятунку – порятунку людей, позицій, держави Україна. Це імена такої сили людей, яка й дозволяє народам зберігатись у світі», – сказав Президент.

Глава держави висловив переконання, що ордени «Золота Зірка», якими відзначений героїзм полеглих воїнів, означають, що про них ніколи не забудуть.

«Що їхні імена та історії – знатимуть. Що Україна завжди буде їм вдячною. І що ви, як і всі інші громадяни України, завжди зможете відчувати, що життя нашої держави, врятоване життями українських героїв, дійсно присвячене всім нашим людям», – наголосив Володимир Зеленський.

Присутні вшанували хвилиною мовчання пам’ять полеглих героїв.

«Вічна та світла пам’ять усім нашим героям різних часів, які боролися заради України, заради кожного й кожної, заради всіх українців! І хай вдячність українським героям завжди пануватиме в нашій державі! Завжди буде в нашій пам’яті», – сказав Президент.

З рук Глави держави отримали «Золоту Зірку» члени родини полеглого полковника Ігоря Ляшенка, командира механізованого батальйону 24-ї окремої механізованої бригади Оперативного командування «Північ» ЗСУ, який у 2004–2005 роках брав участь у складі українського миротворчого контингенту в Косово, а починаючи з 2014 року його батальйон уміло виконував поставлені завдання в Донецькій області.

При переміщенні між пунктами управління підрозділ полковника потрапив у засідку терористів, і Ігор Ляшенко під час бою особисто знищив декількох ворогів, але сам загинув від кульових поранень.

«Золоту Зірку» отримали рідні старшого оперативного співробітника Управління СБУ в Запорізькій області підполковника Володимира Українця, який загинув у листопаді 2022 року під час виявлення позицій противника в районі населеного пункту Білогір’я на Запоріжжі.

Він ефективно корегував артилерію, придушуючи вогневі точки та завдаючи втрат у живій силі. Під час масованого авіаційного та артилерійського обстрілу, неодноразового прямого влучання в закриту українську позицію підполковник Володимир Українець зазнав поранень, несумісних із життям.

У церемонії вручення орденів також взяли участь: секретар РНБО Олексій Данілов, міністр оборони Рустем Умєров, Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний, голова СБУ Василь Малюк, начальник Генерального штабу ЗСУ Сергій Шаптала.

Останнє редагування 11 листопада 2023, 20:08

Відео

0
репостів
0
репостів