У Шепетівській багатопрофільній лікарні працює сучасний цифровий мамограф

Автор 04 травня 2023, 15:48

КНП «Шепетівська багатопрофільна лікарня» завдяки наявності сучасного обладнання значно спрощено доступ жінок нашого регіону до вчасного виявлення будь-яких патологій молочних залоз, адже з серпня 2021 року тут розпочав свою роботу кабінет мамографії.

Встановлена система рентгенівська діагностична Luna Mini (8100A). Розташований кабінет на першому поверсі консультативно-діагностичної поліклініки (каб. № 18) та працює з 8:30 до 13:30 год.

Обстеження проходить за попереднім записом безпосередньо у кабінеті мамографії.

Процедуру проводить рентгенолаборант Ільчук Наталія Станіславівна, а лікар-рентгенолог Лукомська Лариса Василівна аналізує отримані результати, описує відхилення та інтерпретує результат, адже має спеціальну підготовку і досвід.

Але це лише перший крок. Далі жінці необхідно пройти мануальне обстеження лікарем хірургом-онкологом. Ця процедура є необхідною, адже існує значний відсоток пухлин молочних залоз, що не є рентгенконтрастними.

В консультативно-діагностичній поліклініці веде прийом лікар хірург-онколог вищої кваліфікаційної категорії Наумець Олександр Олександрович.

Послуга може надаватися як на платній, так і на безоплатній основі. Безкоштовно послуга надається за електронним направленням від сімейного лікаря, або лікаря-хірурга-онколога. В інших випадках послуга платна.

Що таке Мамографія?

Мамографія – це рентгенографія молочних залоз без застосування контрастної речовини. Кожну молочну залозу обстежують в двох проекціях: прямій та косій. Цей метод є безпечним і відрізняється високою діагностичною ефективністю. Він забезпечує документацію морфологічних змін в молочній залозі і динамічних спостережень за її станом.

Даний вид обстеження має високу діагностичну ефективність у виявленні ранніх стадій пухлин молочної залози до 1 см, коли ще не має метастатичних уражень, та мікрокальцинатів, що є єдиною ознакою онкологічного процесу.

Згідно скринінгової програми раку молочної залози мамографію рекомендовано проходити усім жінкам після 35-40 років 1 раз на 1-2 роки, а після 45 років – щорічно, а також:

  • жінкам будь-якого віку, у яких є підозра на пухлинні новоутворення, виявлені під час мануального огляду чи УЗД дослідженні;
  • жінкам будь-якого віку, у яких найближчі прямі родички мали/мають рак молочної залози.

Протипокази для проходження мамографії – вагітність та лактація.

Також мамографія виконується при гінекомастії у чоловіків.

За короткий термін роботи кабінету мамографії значно покращився показник виявлення раку молочної залози у жінок регіону на ранніх стадіях, адже якщо пухлина має розміри до 1 см та розташовується не підшкірно, пропальпувати її практично неможливо.

Станом на 01.04.2023 року на обліку у лікаря-онколога КНП «Шепетівська багатопрофільна лікарня» перебуває 396 жінок (в тому числі 15 вперше виявлених від початку цього року), що значно перевищує квартальні показники за період, коли мамограф у лікарні був відсутній.

При постановці діагнозу на ранніх стадіях у переважній більшості випадків рак грудей можна вилікувати!

Ми радимо бути відповідальними за своє здоров’я та не нехтувати медичним обстеженням.

Будьте здорові!

За матеріалами Шепетівська багатопрофільна лікарня

0
репостів
0
репостів