Діти, які травмувалися у позавчорашньому ДТП досі у важкому стані. Що чекає на винуватця аварії

Автор 20 липня 2023, 14:46

Хлопчики дев'яти та трьох років, які 18 липня травмувалися у ДТП в Шепетівці, досі у важкому стані. Обох, зі слів директорки Шепетівської багатопрофільної лікарні Валентини Савчук, перевезли до Хмельницької міської дитячої лікарні для подальшого лікування. Щодо неповнолітнього водія мотоцикла, який ймовірно збив дітей на пішохідному переході, то йому, кажуть у Хмельницькій обласній прокуратурі, може загрожувати термін у спеціальній виховній установі.

У Хмельницькій міській дитячій лікарні трирічного травмованого хлопчика ще проти ночі 19 липня було прооперовано нейрохірургами, розповіла Суспільному директорка закладу Наталя Зимак-Закутня.

"Ми усі тут тримаємо за нього кулачки. Поки він у важкому стані перебуває у реанімації. Його старший братик середньої важкості, у нього перелом стегна. Його стан стабільний, тож за нього ми спокійніші", — каже Наталя Зимак-Закутня.

Щодо 15-річного водія мотоцикла, який, імовірно, наїхав на дітей на пішохідному переході, то до нього можуть застосувати примусові заходи виховного характеру, розповів Суспільному прокурор відділу захисту інтересів дітей та протидії насильству Хмельницької обласної прокуратури Олександр Галишук.

"Вік, з якого настає кримінальна відповідальність за порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які ними керують, це 16 років. Тому зрозуміло, що у цьому випадку до 15-річного водія мотоцикла не можна буде застосувати передбачену кримінальним кодексом міру покарання. Але для неповнолітніх, що вчинили суспільно небезпечні діяння, законом передбачена відповідальність у вигляді примусових заходів виховного характеру. Найпростіший з них — це застереження, найважчий – поміщення до спеціальної виховної установи терміном до трьох років. Є також серед цих заходів і обмеження дозвілля та передача під нагляд батьків чи тих, хто їх заміняє. Яке саме покарання призначити — визначить суд, якщо винним у ДТП визнає саме 15-річного мотоцикліста. Наразі щось сказати дуже важко, адже розслідування кримінального провадження лише почали проводити, призначили низку слідчих дій та експертиз", — говорить прокурор Галишук.

З його слів, законодавством також передбачено, що до адміністративної чи навіть кримінальної відповідальності можуть бути притягнуті батьки неповнолітнього винуватця аварії та, як це не дивно, навіть батьки травмованих дітей, які без супроводу дорослих опинилися на проїжджій частині дороги.

За інформацією Суспільного з власних джерел у поліції, 15-річний підліток, який, ймовірно, наїхав на дітей, вирішив покататися на мотоциклі старшого брата, що був мобілізований до ЗСУ. Мати хлопця у той час була на роботі.

Що відомо про ДТП, в якій травмувалися діти

  • Аварія сталася 18 липня близько 12:30 у Шепетівці на вулиці Судилківській, неподалік колишнього хлібозаводу.
  • Попередньо поліцією встановлено, що 15-річний підліток за кермом мотоцикла марки "Мустанг" наїхав на двох малолітніх дітей, що переходили проїжджу частину дороги на пішохідному переході. Хлопчики трьох та дев'яти років отримали численні травми.
  • За фактом ДТП поліція розпочала кримінальне провадження та наразі встановлює усі обставини аварії.
  • Обох хлопчиків, які травмувалися у ДТП, 18 липня госпіталізували до відділення анестезіології та інтенсивної терапії Шепетівської багатопрофільної лікарні у важкому стані. У трирічного хлопчика діагностували політравму, закриту черепно-мозкову травму, переломи. У дев'ятирічного хлопчика діагностовано перелом стегна.

Суспільне

Останнє редагування 20 липня 2023, 15:24
0
репостів
0
репостів