Розділ Суспільство

Уряд підняв ціну на газ та спростив отримання субсидій

Автор 20 жовтня 2018, 03:21

19 жовтня Кабінет міністрів України на екстреному засіданні ухвалив рішення про підвищення ціни на газ для населення на 23,5% з 1 листопада. Це була одна з умов отримання кредиту від МВФ.

Міжнародні кредитори вимагали прирівняти ціну на газ для населення і для промисловості, тобто підвищення мало скласти біля 60%, і в майбутньому це все таки станеться, але українські урядники таки погодили поступове підвищення. В уряді заявили, що якби вони не прийняли таке непопулярне рішення, то Україну би чекала фінансова криза.

І дійсно вже невдовзі було оголошено про підписану угоду між Міжнародним валютним фондом і Україною. Нова 14-місячна програма підтримки економічної політики stand-by (SBA) має замінити програму розширеного фінансування (EFF), затверджену в березні 2015 року, що спливає в березні 2019 року. Згідно неї Україна отримає 3,9 млрд доларів.

На тому ж засіданні стало відомо про спрощення порядку отримання субсидій. Як відомо, в травні цього року Уряд висунув кілька додаткових умов для отримання субсидії, їх суть зводилась до того, що всі непрацюючі, не мали права отримати допомогу доки не сплатять Єдиний соціальний внесок і не продовжать його сплачувати добровільно щомісячно надалі. Від 19 жовтня з'явилось ряд виключень з цього правила.

Українці, в населених пунктах яких немає центрів зайнятості, тепер можуть отримати допомогу після позитивного рішення комісії з питань призначення житлових субсидій. У Шепетівці безробітним достатньо стати на облік у центрі зайнятості. 

Якщо ваш роботодавець виявився недобросовісним та не сплатив Єдиний соціальний внесок за вас, то теж не варто переживати, відтепер ви теж маєте право отримати субсидію.

Також допомогу можуть отримати, після документального підтвердження, люди, які перебувають в складних життєвих обставинах через хворобу, або в складі домогосподарства є працездатні алко- або наркозалежні (при наявності довідки від лікаря), онкохворі (при наявності висновку ЛКК).

На понаднормову площу, але не більше ніж 30% від норми, мають право громадяни, які отримують пенсію у зв'язку з втратою годувальника, ті, хто досяг пенсійного віку або отримує пенсію за вислугу років, а також ті, хто отримує державну соціальну допомогу по інвалідності з дитинства, і діти з інвалідністю.

Зміни також стосуються сплати обов'язкового платежу. З 1 жовтня 2018 року, коли вартість фактично спожитої послуги менша обсягу обов'язкового платежу, субсідіант має право платити тільки вартість фактично спожитої послуги. Для прикладу, якщо розмір обов'язкового платежу за певну послуг становить 200 гривень на місяць, але домогосподарство реально її спожило тільки на 120 гривень, сплаті підлягатиме фактичний обсяг споживання, тобто 120 гривень.

Останнє редагування 20 жовтня 2018, 15:21
0
репостів
0
репостів