Розділ Суспільство

Хмельницька громада ліквідовує наслідки нічного прильоту ударними дронами

Сьогодні, 13 травня, під ранок в Хмельницькому районі, після оголошеної повітряної тривоги, пролунала серія вибухів. О 7:30, після завершення повітряної тривоги, заступник начальника Хмельницької обласної військової адміністрації Сергій Тюрін повідомив: російські війська ударним дроном атакували об’єкт критичної інфраструктури, це пошкодило цивільні об’єкти Хмельницького району.

Як розповів міський голова Олександр Симчишин в ефірі телемарафону «Єдині новини», сьогоднішня атака завдала місту найбільших пошкоджень з початку повномаштабної війни. Йдеться про пошкодження і в самому місті, і в селах громади.

За його словами станом на 14:30 кількість постраждалих внаслідок обстрілу наблизилася до 30. В травмпункт міської лікарні звернулася 21 людина, також є звернення в інші медичні заклади, які розташовані в місті та в сусідній громаді.

«Ступінь поранень невеликий, переважно різані рани від уламків скла, а також ударні від падіння дверей, стель і так далі. Життю людей нічого не загрожує. Днями вони будуть виписані додому», - говорить Олександр Симчишин.

Що стосується пошкоджених інфраструктурних об’єктів міста, то мова йде на сотні об’єктів. Тільки навчальних закладів – профтехосвіти, дитячих садочків, шкіл пошкоджено близько 30. Також є велика кількість пошкоджених закладів культури, адмінбудвель, комерційних і промислових об’єктів.

«Величезна кількість пошкоджених багатоквартирних будинків, тут мова йде на сотні. І окремо також на сотні йде мова про індивідуальні приватні будинки. Переважно це вікна, дахи, двері. Є пошкоджені фронтони. Ступінь пошкоджень надзвичайно великий. Ми з самого ранку працюємо, усуваємо по можливості наслідки. Сьогодні не вдасться все зробити, доведеться працювати і завтра, і в понеділок», - зазначає посадовець.

Сьогодні комунальники видали:

  • понад 2250 квадратних метрів плівки;
  • порізали понад 300 квадратних метрів скла;
  • відремонтували вісім покрівель багатоквартирних будинків;
  • прийняли заяв від понад 800 громадян.

План на завтра: З 9 ранку видаватимуть скло на Шухевича, 90 (Плоскирів); вулиця Волочиська ( Залізнична лікарня). Також видаватимуть матеріали в Малашівцях, Мацьківцях, Шаровечці, Олешині, Череповій та Іванківцях (точний час і локацію надасть староста округу, звертайтесь в приміщення старостату).

"Дивіться, вікна - там впало, там впало. Ось тут вже поставили внутрішнє вікно. А тут я навіть не знаю, чи зможу щось з ним зробити", — так про розбиті вікна та зірваний дах у своєму триповерховому будинку розповідає жителька села, що поруч із місцем вибуху, Олена Апанович.

Жінка каже: коли почула перший вибух, вибігла на вулицю і вже звідти спостерігала, як із наступними ударами руйнується її помешкання.

"Чесно кажучи, я навіть боялась заходити у хату. Проходила повз і боялась навіть дивитися у той бік. Я обійшла всю хату і побачила, що всі вікна "лягли відпочивати", - говорить Олена Апанович.

Жінка згадує, що протягом кількох вибухів будинок "підіймало у повітря", через це всередині потріскались стіни.

Власник ще одного пошкодженого будинку Олександр Кметь показує зруйновані склопакети у вікнах.

"Вікна повідкривало навстіж, повідлітали защіпки, у трьох вибите скло. Склопакетам точно повна халепа", — каже чоловік.

У Василя Ізвозчика пошкодило дах будинку.

"Там чотири листки шифера зірвало, то ми зробили. Деякі тріщини, то ми латками трохи накрили. І вікно тут одне пошкодило, але то дрібниці", — говорить він.

За попередніми підрахунками, лише на трьох вулицях в селі пошкоджено 47 будинків, розповідає державна реєстраторка старостинського округу Марина Андрієвська, яка зараз проводить опис помешкань.

"Серед них багато де вибиті вікна, є будинки, де пошкоджено дахи, у деяких нема шиферу", - каже Марина Андрієвська.

У Хмельницькому серія вибухів пошкодила одну зі шкіл: при вході тут розкидані підручники, в коридорі лежать вибиті двері, в актовому залі – уламки скла, вибиті вікна також у спортзалі. Директорка школи Жанна Демиденко каже: цей навчальний рік вони завершуватимуть дистанційно. За її словами, ніхто з персоналу школи не травмувався.

"Нам до цього моменту так щастило, навчальний процес був нормальний. І ми всі пишались тим, що є класна школа, класне укриття, і ми в безпеці. Віднині ми розуміємо, що небезпека є скрізь", — розповідає Жанна Демиденко.

Ударна хвиля пошкодила й одну із багатоповерхівок в Хмельницькому: вибила вікна та прогнула пластикові балкони. Мешканець однієї з квартир Віктор каже: прокинувся вночі від ударної хвилі, що повідкривала вікна.

"Спершу вилетіли, я їх зачинив. Наступний удар був сильніший, петлі зламались, і закрити їх не вдалося", — говорить чоловік.

Ударною хвилею вибило гаражні ворота та вітрину магазину господарських товарів, розповідає власник Олександр Дябл. Сам підприємець живе неподалік.

"Після першого вибуху ми з сином вийшли сюди, тут двері тільки повідкривались. І буквально хвилин через 20 був другий вибух, то гаражні ворота і велика рама впали", — каже Олександр.

Пошкоджень зазнала й будівля спортивно-культурного центру "Плоскирів", розповідає його директор Роман Гурницький.

"Коли прийшли сюди, то виявили вибиті вікна в трьох приміщеннях. Навіть ударною хвилею вибило гіпсокартонну стіну, яка фактично завалила вхід. Наразі все розібрали, щоб продовжити прибирання території", — каже директор закладу.

Ударним дроном російські війська влучили в об’єкт критичної інфраструктури на території Хмельницького району, внаслідок чого пролунала серія вибухів, розповів заступник начальника Хмельницької обласної військової адміністрації Сергій Тюрін. З його слів, цей об’єкт поза межами населених пунктів.

Зараз житлово-комунальні служби у місті та громаді приймають заяви від власників будівель та помешкань, що постраждали від вибухів, розповідає заступник Хмельницького міського голови Василь Новачок. За його словами, основні пошкодження внаслідок вибухової хвилі – вікна.

У мікрорайонах міста із найбільшим пошкодженням, каже чиновник, комунальники безкоштовно роздаватимуть скло тим, хто має змогу полагодити вікна самостійно. У громаді людям по допомогу слід звертатись у старостинські округи.

За матеріалами Суспільного та Є

Відео

0
репостів
0
репостів