Розділ Події

У Шепетівці відкрили виставку присвячену "іловайському котлу"

Автор 29 серпня 2019, 10:09

У краєзнавчому відділі музею Миколи Островського відкрито фотовиставку «Іловайськ. Виживання як диво…». На ній представлені фотографії, які передають жах Іловайського страхіття, а також світлини шепетівчан, які на собі відчули, що таке вихід з Іловайського котла.

Для тих, хто вижив під страшними обстрілами російської артилерії, танків, іншого важкого озброєння – це справжнє диво. Для нас вони завжди будуть героями. Їхні імена ввійдуть в історію російсько-української війни. Серед них: Тарасенко Віктор – боєць загону «Миротворець», був контужений, на його очах гинули побратими, а батько Віктора на все життя запам’ятав слова сина «Батьку, ми виходимо, моліться за нас». Тарасенко Віктор нагороджений орденом «Данила Галицького». 

9 місяців у полоні провів наш земляк Куліш Дмитро, нагороджений орденом «За мужність» ІІІ ступеня. 

Особливо відзначились у боях під Іловайськом бійці 8-го полку спецназу: Лещук Валентин, Печенюк Борис, Косовський Віктор, Чорнобривцев Альберт, Лукань Владислав. Лише нещодавно ми відкрили ім’я Денисюка Івана, який у 2014 році воював у добровольчому батальйоні «Дніпро», а зараз він за контрактом продовжує воювати на Сході України.

Життя для Косовського В. та Чорнобривцева А. зберегли прострелені пластини бронежилета, які зараз зберігаються в музеї.

Дуже хотілось би, щоб бійці, які пройшли Іловайський котел та бійці, які воювали на підступах до Іловайська, відгукнулись і завітали до музею. Будемо писати правдиву історію війни. 

Неможливо без сліз згадувати долю Крепця Леоніда, уродження с.Білокриниччя Шепетівського району. 25 серпня 2014 року під Іловайськом 3-й батальйон бригади потрапив в оточення біля села Дзеркальне Донецької області. Проросійські бойовики та російські війська поливали українських бійців ракетним і танковим вогнем. Загинули у тому кривавому бою, у цій вогняній пастці десятки солдатів. Хто уцілів, потрапив до полону. Поблизу Леоніда вибухнула міна, його було смертельно поранено, тіло загиблого важко було розпізнати.

Поховали солдата на кладовищі у Дніпропетровську, як невідомого воїна. Родина наполегливо розшукувала зниклого безвісти майже цілий рік. Особу загиблого засвідчила експертиза ДНК, яку взяли у дитини та матері. Мама не погоджується із результатами експертизи, вона продовжує розшукувати сина...

Долі солдат, імена загиблих та тих, хто дивом вижив, на виставці "Іловайськ. Виживання як диво..." в краєзнавчому відділі музею М.Островського.

Обласний літературно-меморіальний музей Миколи Островського

0
репостів
0
репостів