На обліку шепетівської лікарні перебуває 2596 хворих зі злоякісними новоутвореннями

Автор 04 лютого 2024, 18:02

Щорічно 4 лютого відзначається Всесвітній день боротьби проти раку, який було засновано у 2000 році на першому Всесвітньому саміті по боротьбі з онкологічними захворюваннями у Парижі. Підписана керівниками держав та провідних медичних центрів Паризька хартія боротьби з раком об’єднує науковців, практикуючих лікарів, громадськість та державні органи задля перемоги над однією з найнебезпечніших патологій – раком!

Рак — це загальний термін для ідентифікації понад сотні хвороб, які можуть вражати будь-яку частину організму. Одним із ознак раку є швидке утворення аномальних клітин — метастазів, які проникають в організм.

На початок 2024 року на обліку у лікаря-хірурга-онколога  КНП «Шепетівська багатопрофільна лікарня» перебуває 2596 хворих зі злоякісними новоутвореннями різної локалізації. У тому числі 20 випадків – це діти.

Серед найпоширеніших –  злоякісні новоутворення шкіри, грудної залози у жінок та шлунково-кишкового тракту

До основних факторів, які впливають на виникнення раку, належать:

  • неправильне харчування;
  • надмірна вага, малорухомий спосіб життя;
  • паління, зловживання алкоголем та наркотичними речовинами;
  • іонізуюче випромінювання, сонячна радіація, промислові викиди, професійні шкідливості;
  • спадковість;
  • віруси;
  • ослаблення імунітету.

На які симптоми раку, в разі їх наявності, потрібно звернути увагу пацієнту та пройти обстеження:

  • Різка втрата ваги. Якщо протягом короткого часу ви без причин схудли на понад 5 кг, негайно відвідайте лікаря.
  • Втомлюваність та слабкість. Це, мабуть, найголовніші ознаки онкологічного захворювання, характерні для будь-якого виду раку. Проте багато людей їх ігнорують.
  • Дерматологічні ознаки для раку шкіри чи онкології внутрішніх органів: потемніння, почервоніння, пожовтіння шкіри, свербіж. Зміна розміру, кольору, товщини, форми родимок, а також виникнення ран або виразок, які не піддаються терапії.
  • ­Неперервний кашель, кров’яні згустки в харкотинні, незвичайні виділення, кровотечі, домішки крові в калових масах, сечі, вагінальні кровотечі в жінок — це може бути проявом раку, але не обов’язково. Тримати все під контролем допоможуть тільки систематичні планові обстеження у вашого лікаря.
  • Біль у кістках, якщо злоякісні новоутворення виникають у кістковій тканині.
  • Порушення функціонування сечового міхура та розлади випорожнень. Слід звернутися до фахівця, якщо ви страждаєте на постійні закрепи або, навпаки, діарею. Насторожити повинні й такі зміни, як болючість при випорожненні, частіше або рідкісне сечовипускання.

Як можна попередити рак?

У 40% випадків рак можна попередити профілактичними заходами.

Якщо говорити в цілому, то потрібно відмовитись від куріння, алкоголю, регулярно займатися фізичною активністю і підтримувати нормальну вагу тіла. Також потрібно правильно харчуватись, вживати овочі, фрукти, клітковину, не потрібно вживати багато консервів, копчених страв, ковбас, сосисок. Краще з’їжте шматочок відварного м’яса. Смажити страви не рекомендується, оскільки при смаженні виділяються канцерогени, краще варити або тушити. Здійснюйте профілактику інфекційних хвороб, захищайте шкіру від ультрафіолету ну і, звичайно, проходьте профілактичні огляди.

Регулярні самоперевірки та скринінги для різних типів раку збільшують шанси на раннє виявлення хвороби, а це підвищує ефективність лікування!

Уважне ставлення до власного здоров’я та усунення факторів ризику істотно знижують імовірність захворювання на рак. Коли ж уникнути недуги не вдалося, відмова від шкідливих звичок підвищить ефективність лікування і допоможе покращити самопочуття.

Проконсультуйтеся зі своїм лікарем щодо оптимального для вас графіку онкоскринінгу.

Якщо ви будете дотримуватись цих простих порад зі здорового способу життя, це набагато скоротить захворюваність.

Бережіть себе та будьте здоровими !

Шепетівська багатопрофільна лікарня

0
репостів
0
репостів