Війна росії проти України. Ситуація станом на ранок 28 липня 2022 року

Автор 28 липня 2022, 09:28
Війна росії проти України. Ситуація станом на ранок 28 липня 2022 року Фото: Mstyslav Chernov

Розпочалася сто п’ятдесят п’ята доба героїчного протистояння Української нації російському воєнному вторгненню. Противник продовжує завдавати авіаційних та ракетних ударів, зокрема і з території республіки білорусь. Генеральний штаб Збройних Сил України опублікував оперативну інформацію станом на ранок 28 липня.

Основні зусилля противник зосереджує на встановленні повного контролю над територіями Луганської та Донецької областей, утриманні захоплених районів Херсонської та частини Харківської, Запорізької та Миколаївської областей, створенні сприятливих умов для відновлення наступу на окремих напрямках, а також блокуванні морських комунікацій України у Чорному морі.Бойовий, чисельний склад та характер дій угруповання ворога залишається без суттєвих змін.

На Волинському та Поліському напрямках фіксується проведення інженерного обладнання позицій підрозділів, які прибули на ротацію. З метою уточнення позицій наших військ, викриття системи протиповітряної оборони та контролю проведення маскування своїх підрозділів відзначається ведення повітряної розвідки БпЛА.

На Сіверському напрямку, за наявною інформацією, федеральна служба безпеки російської федерації посилює контррозвідувальні заходи у прикордонних з Україною районах. Ворог здійснив артилерійські обстріли неподалік Миколаївки Чернігівської області та Товстодубового і Рясного на Сумщині.

На Харківському напрямку зафіксовано артилерійські обстріли в районах населених пунктів Харків, Дементіївка, Мосьпанове, Соснівка, Уди, Черкаські Тишки, Старий Салтів, Циркуни, Протопівка, Злочів, Руські Тишки, Петрівка, Пришиб, Прудянка та Калинове. Ворог завдав авіаудару неподалік Руських Тишків. Для уточнення положення наших військ і корегування вогню вів повітряну розвідку БпЛА.

На Слов’янському напрямку, з метою пошуку слабких місць в обороні наших підрозділів, окупанти вели штурмові дії у напрямках Довгеньке – Мазанівка та Пасіка – Долина, успіху не мали. Артилерійські обстріли відзначено в районах населених пунктів Андріївка, Норцівка, Богородичне, Чепіль, Велика Комишуваха, Петрівське та Гусарівка.

На Краматорському напрямку противник активних дій не вів. Обстріляв з артилерії райони Закітного, Верхньокам’янського та Тетянівки. Завдав авіаудару біля Серебрянки.

На Бахмутському напрямку ворог намагається покращити тактичне положення, але штурмові дії на напрямках Клинове – Бахмут та Миронівський - Семигір’я наші воїни відбили та змусили окупантів відступити. На напрямку Відродження – Вершина противник має частковий успіх, закріплюється південно-східніше населеного пункту Вершина. Спроба просунутися у напрямках Володимирівка – Соледар та Стряпівка – Соледар завершилась для окупантів провалом.

Противник здійснив артилерійські обстріли в районах населених пунктів Білогорівка, Миколаївка, Нова Кам’янка, Весела Долина, Кодема, Семигір’я та Нью-Йорк. Завдав авіаційних ударів неподалік Яковлівки, Покровського та Соледара.

На Авдіївському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках активних дій ворог не вів. З метою посилення угруповання військ на Запорізькому напрямку проводить перекидання додаткових підрозділів.

Артилерійські обстріли зафіксовано в районах населених пунктів Времівка, Красногорівка, Мар’їнка, Новокалинове, Опитне, Степногірськ, Білогір’я, Володимирівка, Велика Новосілка, Микільське, Малинівка та Первомайське. Авіацію окупанти задіяли біля Авдіївки, Мар’їнки, Павлівки, Камʼянського та Малих Щербаків.

На Південнобузькому напрямку противник зосереджує зусилля на утриманні зайнятих рубежів та поверненні втрачених позицій на Криворізькому напрямку.

В акваторії Чорного моря, поза пунктами базування, перебувають три носії крилатих ракет морського базування типу “Калібр”.

З метою сковування наших дій ворог веде обстріли із ствольної артилерії, реактивних систем залпового вогню та танків в районах Трудолюбівки, Потьомкиного, Посад-Покровського, Андріївки, Благодатного, Тернівки, Червоної Долини, Прибузького та Лупаревого. Завдав авіаудару біля Новопетрівки.

Українські воїни відбили штурм у напрямку Брускинське – Білогірка. Окупанти зазнали втрат та відійшли.

Ситуація в регіонах станом на ранок

Відносно спокійно ніч минула на Волині, Закарпатті, Рівненщині, в Івано-Франківській, Львівській, Чернівецькій, Вінницькій, Запорізькій, Одеськїй, Кіровоградськїй, Хмельницькій, Тернопільській областях, на Черкащині, Вінничині, Полтавщині та Житомирщині.

Київщина

Сьогодні зранку ворог наніс ракетний удар по одній із громад Вишгородського району. Був обстріляний об’єкт інфраструктури. Попередньо жертв немає. На місці ще працюють екстрені служби. За ранок було три повітряних тривоги.

Чернігівщина

Сьогодні зранку – ракетний обстріл. «Прильоти» переважно у лісовий масив поблизу селища Гончарівське. Інформація про жертви та руйнування уточнюється.

Сумщина

Минулої доби вдень росіяни гатили по Шосткинському району. Ввечері був обстріл з мінометів території Середино-Будської територіальної громади, 10 приходів. Без жертв та руйнувань. Вночі і зранку – обстріли Есманьської громади, Юнаківську громаду обстрілювали з «Градів». Попередньо – без жертв та руйнувань. Інформація уточнюється.

Дніпропетровщина

Російська армія обстріляла дві громади Криворізького району – Зеленодольську та Апостолівську. Били з «Ураганів» та ствольної артилерії. Є руйнування житла та господарчих будівель. Без постраждалих. Інформація щодо наслідків уточнюється.

Харківщина

Вночі російські окупанти завдали ракетних ударів по Немишлянському, Київському районах Харкова. Пошкоджені промислові об'єкти, приватний будинок, сталися пожежі. Попередньо – постраждалих немає. Сьогодні зранку ворог інтенсивно обстріляв м. Чугуїв. Пошкоджені приватні домоволодіння, господарчі споруди. Було влучання снаряду у багатоквартирний житловий будинок, сталася пожежа. Постраждалих, за попередньою інформацією, немає. На місці працюють профільні служби.

Протягом минулої доби ворог вів обстріли Харківського, Богодухівського та Первомайського районів області. В Чугуївському районі вчора ввечері внаслідок обстрілів пошкоджено об'єкт критичної інфраструктури. В Харківському районі протягом вечора інтенсивно обстрілювалося с. Циркуни, сталося сім пожеж. Пошкоджені житлові будинки та господарчі споруди. В Богодухівському районі внаслідок обстрілів горіли поля з пшеницею.

Луганщина

Тільки із повітря росіяни завдали щонайменше чотирьох ударів, досягли цілей дві ракети. Наші населені пункти чотири рази були обстріляні із мінометів. Наразі відбито шість із семи атак ворога. В чотирьох із них окупант задля посилення вогневого впливу задіяв танки. Майже повсюди росіяни вимушені були відійти із втратами.

Донеччина

За добу під обстрілами Соледар, Авдіївка, Бахмут, Сіверськ, с. Веселе, с. Опитне, с. Первомайське, с. Північне, смт. Гостре, смт. Билбасівка. Пошкоджено 18 приватних будинків, 5 багатоповерхівок, приміщення ДП «Артемсіль».

О п’ятій ранку – ракетний удар по Торецьку: ракета влучила у багатоквартирний будинок - зруйновані два поверхи, по постраждалим інформація уточнюється. На місці працює поліція та ДСНС. За добу на Донеччині – п'ять людей загинуло, вісім поранених.

Миколаївщина

Сьогодні зранку по Миколаєву було нанесено масований ракетний удар. Попередньо відомо, що внаслідок влучання трьох ракет зруйновано будівлю школи у Корабельному районі. Поранено одну людину. Також через потрапляння боєприпасів та їх уламків уражено яхт-клуб, склад агропромислового підприємства, господарські споруди. Детальна інформація уточнюється. Вчора ввечері внаслідок ворожих обстрілів с. Лимани Галицинівської громади зруйновано та пошкоджено три житлових будинки, електромережу. Постраждалих немає.

Вчора ввечері – обстріли с. Широке Широківської громади. Влучання було по дорогах, пошкоджено три житлових будинки. Постраждалих немає. Зранку – обстріли на територирії всієї громади, влучання по домогосподарствах та поза межами населених пунктів. Інформація щодо постраждалих та пошкоджень уточнюється. Обстріли територій та прилеглих населених пунктів Березнегуватської громади по лінії розмежування тривають. Інформація щодо потерпілих і пошкоджень уточнюється.

Херсонщина

Загальна ситуація в області напружена. Внаслідок влучного попадання у Антонівський міст, окупанти повністю заборонили ним користуватися, та анонсують про відкриття паромного сполучення та можливість їздити через Каховську ГЕС.

Загальні втрати росіян за час повномасштабного вторгнення в Україну:

  • особового складу ‒ близько 40230 (+160) осіб ліквідовано,
  • танків ‒ 1742 (+4) од,
  • бойових броньованих машин ‒ 3979 (+8) од,
  • артилерійських систем – 894 (+11) од,
  • РСЗВ ‒ 258 од,
  • засоби ППО ‒ 117 од,
  • літаків – 222 од,
  • гелікоптерів – 190 од,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня ‒ 729 (+3),
  • крилаті ракети ‒ 174,
  • кораблі /катери ‒ 15 од,
  • автомобільної техніки та автоцистерни ‒ 2854 (+7) од,
  • спеціальна техніка ‒ 75.

Віримо у Збройні Сили України! Разом переможемо!

За матеріалами ЗСУ

Останнє редагування 28 липня 2022, 09:48
0
репостів
0
репостів