Розділ Бізнес

Віталій Бузиль бідкається, що Шепетівка недоотримає 265 млн грн у 2024 році

Автор 09 листопада 2023, 18:37

Вчора Верховна Рада України прийняла, розроблений Кабінетом Міністрів України законопроект №10037, який змінює порядок зарахування податку з доходів фізичних осіб (ПДФО), в тому числі й ПДФО військовослужбовців. Тепер ці кошти у повному обсязі будуть зараховані до державного бюджету. Про це поскаржився міський голова Шепетівки у себе на сторінці.

За його підрахунками, 26 млн грн з бюджету громади буде вилучено за період 1 жовтня - 31 грудня 2023 року. Ще 265 млн грн не надійдуть у бюджет громади у 2024 році в цілому.  Шепетівська громада недоотримає до 65% доходів загального фонду.

Повноцінна та якісна діяльність ОМС (фінансування благоустрою, пільгового проїзду в громадському транспорті, освіти, позашкілля, культури, медицини та решти бюджетної сфери місцевого значення) лишається під багатозначним питанням.

Однак, як зазначають аналітики Руху ЧЕСНО, попри те, що громади вже спланували свої бюджети до кінця року, військовий ПДФО — це в багатьох випадках профіцитна частина бюджету, якщо мова йде про тилові громади. Якщо простими словами, місцеві бюджети залишаться з тими самими коштами, якими вони розпоряджалися до широкомасштабного вторгнення.

З місцевих бюджетів дійсно фінансується частина потреб військових, бо Міноборони не може закривати точкові потреби кожного підрозділу. Але як підрахували журналісти ГО "ЖАР", у випадку Шепетівської міської ради, витрати на оборону були майже у 10 разів менші, ніж на ремонт доріг та вкладання бруківки.

З того часу міський голова прозвітував, що ще 2 580 000 грн з бюджету громади направили на ЗСУ на придбання тепловізорів, квадрокоптерів, систем нічного бачення, шин та запасних частин до автомобілів, а також на відновлення та ремонт транспортних засобів, які були пошкоджені під час виконання бойових завдань. Раніше ж у серпні виділили з бюджету громади для ЗСУ ще 5 000 000 грн. Але у підсумку витрати на ремонти доріг у Шепетівці значно переважають за військові.

Варто зазначити, що марнотратство бюджетних коштів у воєнний час — це проблема не лише місцевих бюджетів. Президентська вертикаль так само витрачала гроші у вкрай дивний спосіб. Так, до укриттів столиці освітній департамент однієї з РДА придбав овочерізки та барабани, а коштом держбюджету фінансують сумнівні серіали.  

Але на цей раз, згідно з прийнятим Законом, доходи від вилученого ПДФО будуть розподілені на конкретні фонди у таких пропорціях:

  •  з 1 жовтня по 31 грудня 2023 року «військове ПДФО» спрямовується до державного бюджету в пропорції 50% на 50%.
  •  з 1 січня до 31 грудня 2024 року «військове ПДФО» розподілятиметься так:
    • 45% - ДСЗІ на дрони (прогноз 43+ млрд грн)
    • 45% - Мінстратегпром для розгортання виробництва боєприпасів та зброї (43+ млрд грн)
    • 10% - розпорядникам сектору безпеки й оборони для автоматичного розподілу між військовими частинами пропорційно відповідно до сплаченого ПДФО (близько 10 млрд).

Як повідомила голова бюджетного комітету Роксолана Підласа, «звичайний ПДФО» залишається в громадах в обсязі 64% (при цьому не менше 4% податку мають бути спрямовані на проведення розрахунків при виробництві теплової енергії, а також на підтримку підприємств з виробництва, постачання теплової енергії, а також централізованого постачання холодної води та водовідведення). 

У 2024 році реверс не вилучається з усіх громад, у 2024 році всі громади дотягуються до рівня доходів 2021 року дотаціями, а села та селища отримають можливість здійснювати внутрішні та зовнішні запозичення за погодженням з Мінфіном (зараз тільки міські громади можуть здійснювати).

Залишки на рахунках ОМС можна буде використовувати лише на пріоритетні видатки: соціальні, підтримку оборони, лікування та реабілітацію осіб, які постраждали від російської агресії тощо. А головне  - ніякого будівництва.

Останнє редагування 09 листопада 2023, 20:52
0
репостів
0
репостів