Розділ Бізнес

Лісівники розповіли де можна придбати святкові деревця та за якою ціною

Автор 08 грудня 2022, 10:37

Хоча у даний час не до святкувань, бо уже десятий місяць триває повномасштабна війна росії проти України, та це не привід відмовлятися від щорічних родинних традицій. За таких умов актуальність новорічної ялинки, можливо, й втрачається, та все ж працівники держлісгоспу готові задовольнити потреби тих, хто вирішить порадувати свою малечу вдома таким деревцем і розпочали передноворічну ялинкову кампанію. 

Тож у шепетівських лісництвах до грядущих Новорічно-Різдвяних свят виростили святкові деревця, які лісівники реалізують за собівартістю, без посередників.

ДП «Шепетівське лісове господарство» щороку створює до десятка гектарів плантацій, на яких висаджує близько 35 тисяч штук новорічних ялинок та сосен. Такої кількості достатньо для забезпечення потреб місцевого населення та для реалізації жителям інших регіонів України.

Цьогоріч кожен зможе підібрати для себе зимову красуню на будь-який смак. До речі, ялини та сосни найбільш затребувані на ринку, довго стоять та радують людей красою і лісовим ароматом.

Кожен охочий зможе придбати їх у наших торговельних точках. Цього року місцями продажу ялинок у м. Шепетівці є територія навпроти пожежної частини (на вулиці Митрополита Шептицького), а також магазин «Лісовичок», що у Кам’янському лісництві.

Роздрібна ціна новорічної ялинки цьогоріч сягатиме від 102 гривень за метрове деревце до 240 гривень за ялинку заввишки 2,4 метра. За додаткове пакування у сітку (для безпечного транспортування) – доплата 30 гривень.

Усі деревця марковані бирками, які містять індивідуальний номер та відповідний йому штрих-код, який введено у систему електронного обліку деревини. Відтак, можна отримати повну інформацію про походження деревця.

Лісівники заготовляють новорічні дерева на спеціально відведених плантаціях, або під час проведення лісогосподарських заходів, тож шкоди для природи ніяким чином не завдають.

З метою недопущення самовільних рубок і появи у лісах «новорічних» браконьєрів у лісгоспі підготовлено наказ «Про посилення охорони хвойних насаджень у різдвяно-новорічний період 2022 року». Відтак, для запобігання проявам незаконних рубок хвойних насаджень протягом місяця буде посилено охорону спеціальних ялинкових плантацій та хвойних молодих насаджень, аби зберегти їх від нелегальних заготівельників ялинок. І в тому лісівники співпрацюють з працівниками Нацполіції, громадськістю.

Також нагадуємо, що передбачені штрафи за незаконну рубку у рази більші, ніж вартість самих ялинок. А сума за завдані збитки саме у передноворічну пору зросли утричі. Згідно з постановою уряду від 23.07.2008 року № 665, за зрубані ялинки, добуті незаконним шляхом, штрафи диференціюються залежно від товщини стовбура зрубаного дерева. Якщо його діаметр до 10 сантиметрів, то доведеться сплатити 599 грн., від 10 до 14 сантиметрів – 1056 грн., від 14 сантиметрів – 2711 грн. Крім того, ялинкові браконьєри будуть змушені сплатити адміністративні штрафи у розмірі від 30 до 60 неоподаткованих мінімумів доходів громадян за кожне дерево (510 – 1020 грн.). А за злочин в умовах воєнного стану, зрозуміло, покарання буде значно суворішим.

Тож не завдавайте шкоди шпильковим насадженням, не порушуйте законодавство та купуйте лише марковані новорічні ялинки. Бережіть здоров’я — зустрічайте Новий Рік та Різдво вдома, у тісному родинному колі, а будинок прикрасьте обов’язково натуральною ялинкою від лісівників Шепетівщини!

І нехай Новий рік та Різдво Христове — особливі свята, незмінною окрасою яких є наша українська ялинка, — здолають своєю силою усе лихе й неодмінно принесуть нам Перемогу. А ще відкриють новий простір — для здійснення мрій і надій на краще майбутнє.

Пресслужба ДП «Шепетівський лісгосп».

0
репостів
0
репостів