Розділ Культура

Шепетівський «Віват» славить всю Хмельниччину та відзначає 25 років з часу створення

Автор 29 березня 2024, 16:29

Народний аматорський театр танцю «Віват» Шепетівського міського будинку культури підкорює сцени не тільки України, а й світу. Його учасники є почесними гостями міжнародних фестивалів і конкурсів. Діти із задоволенням демонструють свої хореографічні твори в українському стилі, що сьогодні особливо цінно. Італія, Польща, Болгарія, Греція – далеко не весь перелік країн, де вже побували «віватівці».

А розвиває і надихає колектив Олена Новомодна – випускниця Рівненського державного гуманітарного університету, яка 2009 року обійняла посаду керівника і сьогодні наполегливо працює над творчим репертуаром, котрий залюбки переглядають глядачі.

Ми  старанно готуємося до кожного нашого виступу, – зауважує пані Олена. – Зараз триває підготовка до щорічного звітного концерту, який має проходити 20 квітня. Також у планах 1 червня провести змагання зі спортивно-бальних танців у нашому місті, в Шепетівці. А ще хочемо поїхати у Болгарію, де проведемо два тижні серед креативних, неординарних, здібних особистостей.

Уперше театр зробив спробу створити хореографічну  виставу у 2005 році. Тоді глядачі переглянули програму «Чарівна казка». Поставновка настільки всім сподобалася, що вирішили не зупинятися, а навпаки, працювати над новими проєктами і реалізовувати їх. Так були поставлені вистави «Снігова королева» за мотивами  дитячої казки Г. Х. Андерсона, «Сторінками улюблених танців», «Віват збирає друзів», «Танцює з нами вальс природа», «Повір в казку», «Місто наших мрій», «На перехресті століть», «Казковий зореліт», «Нові пригоди Маші», «Від мами  починається життя» та ін.

«Віват» отримав звання «Народний аматорський театр танцю» у 2001 році, а в 2018 році підтвердив його. У 2019-ому колектив презентував свою нову шоу-програму «Покоління танцю», яка була присвячена 20-ій річниці з дня створення колективу.

– Офіційно театр функціонує з 1999 року, але й до цього ставилися невеличкі постановки, які й дали поштовх розвиватися і працювати в цьому напрямку, – розповідає перша керівниця театру танцю, а сьогодні директорка Шепетівського міського будинку культури Вікторія Іванівна Талімончук. Вона ж і зізнається, що назва «Віват» походить від її ініціалів.

Сьогодні в театрі займається майже 100 дітей різного віку, починаючи з 4 років. Серед них є діти військовослужбовців та внутрішньо переміщених осіб. Після уроків вони приходять до нас і розучують різні рухи. Оскільки хореографія – це груповий вид мистецтва, тому вихованці поділені на групи. Хтось опановує ази сучасної хореографії, хтось – бальної, та обов’язково для всіх проводяться заняття з народної хореографії. При театрі діє підготовча студія, пройшовши яку, «віватівці» переводяться до складу ансамблю. Тут вони посилено займаються з Оленою Миколаївною, яка прикладає максимум зусиль, щоб дати всі необхідні знання і навики, необхідні під час виконання того чи іншого танцю. Також керівниця постійно запрошує професійних хореографів з Хмельницького або інших міст України, які проводять майстер-класи або творчі лабораторії для наших вихованців. Приємно, що діти часто самі ставлять танці і реалізовують їх на сцені.

Оцінити виконавську майстерність хореографічних постановок неодноразово мали можливість і фахівці Хмельницького обласного науково-методичного центру культури і мистецтва на чолі з директоркою, заслуженою артисткою України Майєю Онищук під час проведення Всеукраїнського фестивалю-конкурсу хореографічного мистецтва «ЗОЛОТЕ КОЛО» та обласного відкритого патріотичного фестивалю-конкурсу «Мистецька варта», де Народний аматорський театр танцю «Віват» зайняв перші місця.  

За словами пані Вікторії, хоч колектив і великий, зате мобільний. Якщо потрібно підготуватися до виступу, всі прикладають максимум зусиль і показують свої вміння.

Сьогодні концерти театру, здебільшого, волонтерські. За два роки, відколи йде війна, «Віват» заробив і передав для ЗСУ майже 100 тисяч гривень. На цьому ми не зупиняємося, адже постійно щось проводимо і допомагаємо нашим воїнам, – розповідає пані Вікторія.

Досі у спогадах вихованців театру танцю зустріч із Народним артистом України Павлом Дворським і молодою співачкою Енджі Крейдою, які минулого року у Шепетівці проводили благодійні концерти. Тоді «віватівці» виступали з ними на одній сцені і отримали масу задоволення. Це ще більше стимулювало дітей до саморозвитку і популяризації хореографії як молодіжної та перспективної галузі мистецтва.

Спостерігаючи за активностями своїх дітей, танцювати виявили бажання і їхні батьки. Саме тому нещодавно при міському будинку культури почав діяти «Хобі-клас», в якому займаються матері «віватівців». Два рази на тиждень (вівторок і четвер) вони збираються разом і опановують різні рухи, які потім використовують під час танців.

Ці заняття є мотивацією і підтримкою для наших вихованців, адже їм ще більше хочеться займатися хореографією, бо це те, що об’єднує, а все, що об’єднує є прекрасним, – наголошує Вікторія Талімончук.

Цьогоріч театр танцю «Віват» відзначає 25 років з часу створення. За словами Олени Новомодної, у планах організувати великий концерт, на який завітають і його випускники, багато з яких є професійними хореографами і вже зі своїми вихованцями здобувають призові місця на конкурсах та різноманітних фестивалях.

Тож ми щиро вітаємо «віватівців» з їхніми творчими перемогами і бажаємо подальших успіхів під мирним небом у вільній і незалежній Україні.

Хмельницький обласний науково-методичний центр культури і мистецтва

Останнє редагування 29 березня 2024, 16:37
0
репостів
0
репостів