Розділ Суспільство

Для вивчення теоретичної частини тепер можна не відвідувати автошколу

Автор 14 липня 2023, 12:51

Верховна Рада України 13 липня ухвалила в цілому законопроєкт № 7354, що дозволяє майбутнім водіям самостійно вивчати теоретичну частину, не відвідуючи для цього автошколу. Про ухвалення законопроєкту повідомив голова Верховної Ради Руслан Стефанчук.

"Дозволили майбутнім водіям самостійно здобувати знання теоретичної частини іспиту на отримання водійського посвідчення. Встановили штрафи для посадовців автошкіл за порушення підготовки водіїв"

Попередня редакція закону про дорожній рух вимагала проходити підготовку, в тому числі теоретичну, в автошколах. Депутати змінили це положення.

Наразі в законі йдеться, що "особа, яка бажає отримати право на керування транспортними засобами відповідної категорії чи типу, зобов'язана пройти медичний огляд, відповідну підготовку в акредитованому закладі або самостійно опанувати зміст теоретичного модуля типової навчальної програми".

Люди, які вирішили вчити правила дорожнього руху самостійно, мають допускатися до теоретичного іспиту на рівних правах із курсантами автошкіл.

Як уточнив член Комітету з питань правоохоронної діяльності В'ячеслав Медяник, законопроєкт передбачає введення адміністративної відповідальності щодо екзаменаторів і працівників територіальних сервісних центрів, котрі зловживають своїм службовим становищем.

Депутати доповнили Кодекс про адміністративні правопорушення двома новими статтями:

  • ст. 127-3 – порушення порядку підготовки, перепідготовки і підвищення кваліфікації водіїв транспортних засобів (карається штрафом від 500 до 800 неоподатковуваних мінімумів, тобто 8500 – 13 600 грн);
  • ст. 127-4 – порушення порядку державної акредитації автошкіл та приймання іспитів (карається штрафом від 500 до 1000 неоподатковуваних мінімумів, тобто 8500 – 17 000 грн; а для працівників МВС – від 1000 до 3000 мінімумів, тобто 17 000 – 51 000 грн).

Як складатимуть іспити на водіння в Україні

В МВС анонсували зміни щодо складання іспиту на водіння. Зокрема планується впровадити те, що українці зможуть складати практичний екзамен необмежену кількість разів, але це буде можливим лише протягом 2 років – поки діє свідоцтво про закінчення автошколи.

Зараз у кандидата на отримання посвідчення водія є три спроби для складання практичного іспиту. Якщо ж він їх провалює, то людині доводиться заново проходити теорію.

Ці зміни відбудуться в рамках реформи сервісних центрів МВС та процесу складання теоретичного та практичного іспитів на отримання посвідчення водія. МВС запланувало початок цієї реформи на літо 2023 року. До кінця 2023 року мають завершитись усі головні зміни

0
репостів
0
репостів