Розділ Суспільство

Рятувальники Шепетівщини активно вишукують паліїв сухостою

Автор 25 березня 2023, 15:50

Попри чисельні застереження рятувальників, люди продовжують наводити лад на своїх земельних ділянках та прилеглих територіях шляхом випалювання сухостою. Аби знизити статистику пожеж в природних екосистемах, надзвичайники здійснюють інформаційно-роз’яснювальну роботу, а також профілактичні рейди.

Так, до прикладу, 19 березня, рятувальники Шепетівського району вкотре здійснили рейд відкритими територіями. Під час профілактики фахівці ДСНС поспілкувалися з людьми щодо заборони спалювання сміття, сухої рослинності та опалого листя, нагадали основні правила пожежної безпеки, яких слід дотримуватися під час дозвілля на природі, прибирання присадибних ділянок, аби не допустити лиха. Також представники Служби порятунку наголосили, що за «прибирання вогнем» передбачено відповідальність у вигляді штрафу, або ж позбавлення чи обмеження волі, якщо такі дії призвели до серйозних наслідків.

Під час чергового профілактичного рейду 24 березня виявили паліїв. Було виявлено факт випалювання сухої трави та залишків сухої рослинності. На «палія» складено протокол та в подальшому його буде притягнуто до відповідальності, адже за спалювання сухої рослинності законодавством передбачається покарання: штраф у розмірі від 3060 грн до 6120 грн, а в разі особливо тяжких наслідків — кримінальну відповідальність.

Аргументація для потенційних паліїв (і громадян, і посадовців) у грошовому еквіваленті наступна:

  • від 91 800 до 153 тис. грн – за знищення або пошкодження об’єктів рослинного світу навколо населених пунктів, вздовж залізниць;
  • від 1530 грн до 15 300 грн – за порушення вимог пожежної безпеки в лісах;
  • від 3060 грн до 21 420 грн – за самовільне випалювання рослинності або її залишків;
  • від 6120 грн до 30 600 грн – за самовільне випалювання рослинності або її залишків в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду.

Шепетівське районне управління ГУ ДСНС України у Хмельницькій області

0
репостів
0
репостів