Розділ Події

На Шепетівщині вшанували пам’ять полеглих воїнів УПА

Автор 25 серпня 2023, 22:02
На Шепетівщині вшанували пам’ять полеглих воїнів УПА Фото Віктора Бондарця

24 серпня, з нагоди державного свята Дня Незалежності України на Шепетівщині вшанували пам’ять загиблих воїнів Української Повстанської Армії, які прийняли нерівний бій за Волю України з військами НКВС та партизанами.

Присутні поклали квіти до пам’ятника загиблим воїнам УПА та вшанувала пам’ять українських повстанців хвилиною мовчання.

Українська повстанська армія була заснована на зламі 1942-1943 років та внесла вагомий внесок в український визвольно-революційний рух доби Другої світової війни. Через лави УПА пройшло понад 100 тисяч бійців, які вели безкомпромісну боротьбу проти німецького фашизму та московського більшовизму.

Стратегічною метою діяльності УПА було відновлення української державності. І на алтар цієї місії поклали своє життя тисячі славних синів та дочок України.

Серед героїв-повстанців – 127 вояків, які 12 травня 1944 року загинули в бою з радянськими партизанами з’єднання Антона Одухи. Події відбувались неподалік місця, де зараз встановлений пам’ятник загиблим воїнам УПА у с. Стригани.

Тоді курені Південно-Волинського з’єднання УПА, що діяло на Острожчині, направлялись рейдом через Хмельниччину до Холодного Яру - на Черкащину, щоб допомогти тамтешнім повстанцям. Зустріч та нерівний бій з партизанами для частини необстріляних острожан стала фатальною. 127 вояків було безжально вбито, 28 – взято в полон.

0
репостів
0
репостів