Розділ Події

У Києві відбувся перший випуск військових капеланів, серед них і шепетівчанин

Автор 02 квітня 2023, 14:46

Вчора, 1 квітня, у храмі Святої Софії Премудрості Божої відбувся перший випуск військових капеланів, які завершили курси підвищення кваліфікації з питань військового капеланства Збройних Сил України. Шеститижнева підготовка тридцяти військових капеланів від п’яти релігійних організацій пройшла на базі Військового інституту Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

У заході взяли участь заступниця Міністра оборони України Ганна Маляр, начальник Військового інституту КНУ імені Тараса Шевченка бригадний генерал Анатолій Шевченко, начальник Служби військового капеланства Збройних Сил України Апарату Головнокомандувача Збройних Сил України полковник Олексій Терещук, міністр Кабінету Міністрів України Олег Немчінов.

Також привітали випускників із завершенням навчання Митрополит Київський і всієї України, Предстоятель Православної Церкви України Блаженніший Епіфаній, Отець та Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав, заступник Голови Всеукраїнського Союзу Церков євангельських християн-баптистів пастор Сергій Мороз, заступник старшого єпископа Української Євангельської Церкви Іван Русин, старший пастор Релігійного центру “Рада християнських церков та релігійних організацій “СКИНІЯ” Рустам Фатуллаєв.

Випускники проголосили Молитву військового капелана, а Блаженніші Епіфіній та Святослав здійснили обряд освячення почесного стяга Служби військового капеланства ЗСУ та обряд благословення військових священнослужителів.

Одним із випускників був шепетівський отець Василь Боднар - настоятель храму святих мучеників Бориса і Гліба Української Греко-Католицької Церкви.

Заступниця Міністра оборони України Ганна Маляр вручила капеланам сертифікати про закінчення курсів. Вона наголосила, що незважаючи на перевагу ворога у живій силі та озброєнні, дух українського воїна сильніший, і він базується на сильній вірі.

– Україна – країна-воїн, у нас тепер немає іншого шляху. Ми воїни справедливості, ми боремося за нашу правду, за право існувати і Бог з нами! Наша віра – це наше серце і наші переконання. Дуже важливо, що Збройні Сили України були впевнені у цій вірі. Нам потрібна велика армія капеланів, людей світла і сильного духу, котрі будуть підтримувати українських захисників і захисниць. На фронті стає зрозуміло, що невіруючих бійців немає. Неважливо, з якими переконаннями вони туди прийшли. Коли ціною власного життя захищаєш свою родину, державу – дуже важливо, щоб було на що спиратися. Тому капелани – саме ті люди, на яких може спиратися наша армія. Я сподіваюся, що ця величезна місія, яка покладена на вас, обов’язково приведе Україну до перемоги, – зазначила заступниця Міністра оборони України Ганна Маляр.

Випускники також отримали нарукавну дужку із гаслом «Бути поруч», що є атрибутом корпоративної культури та підтвердженням того, що капелан пройшов навчання за спеціальною програмою підготовки та долучився до лав Збройних Сил України.

Останнє редагування 02 квітня 2023, 14:55
0
репостів
0
репостів