На Шепетівщині сільска громада відстояла свою школу у суді

Автор 02 вересня 2017, 19:47

До учора учні й вчителі Лозичанської сільської школи Шепетівського району не були впевнені на всі сто, що заклад відкриє двері в день знань для всіх без винятку дітей. Спричинили такі тривоги в переддень початку навчального плани реорганізувати заклад та забрати в школи 2-гий ступінь.

На святі першого дзвоника головні особи: першачки, їх семеро, та випускники, учні 9-го класу, їх шестеро. Та сьогодні всі старші школярі – герої дня, бо нарешті їхні хвилювання впродовж усіх літніх канікул позаду.

Учні 5-9-тих класів Лозичанської ЗОШ 1-2-го ступенів Шепетівського району та їхні батьки до 31-го серпня не знали напевне, куди мають іти на 1 вересня. У школи планували забрати 2-гий ступінь, але батьки все літо боролися за його збереження.

Учнів 5-9-тих класів у разі успішної реорганізації мали б возити в школу сусіднього Судилкова. Це недалеко, всього кілька кілометрів. Але батьки принципово взялися відстоювати своє право вибирати дітям навчальний заклад. Це вони звернулися до суду в надії залишити школі 2-гий ступінь. І-виграли. Чи не найактивнішою серед активних батьків-мама чотирикласниці Оксана Чижинська.

- Подали позов до суду, не хотіли, щоб середні класи забирали…Це наша школа, це наші батьки її строїли, а ми маємо її зберегти.

Антоніна Чернушич: "Мої батьки відерцями носили сюди пісок на стройку, і нам ця школа дорога. Бо села не буде, якщо не буде школи."

Якби реорганізація відбулася, вчителів мали б працевлаштувати-каже класний керівник 9-го класу, викладач рідної мови Ольга Артерчук. Однак, не в її випадку.

- Мені сказали-роботи нема, і в цілій ОТГ для мене не знайдеться роботи.

Та найбільше не хотілося, мабуть, покидати школу на останньому році навчання 9-тикласникам.

Чому саме цю школу-ніяк не найгіршу серед сільських шкіл району-вирішили реорганізувати, вчителям невтямки.

Олена Кузьмінчук, директор: "В нас гарна школа, є всі вчителі, опалення, компютерний клас, внутрішні туалети, в нас є всі умови для нормального навчання."

Чому реорганізаційний  жереб упав саме на цей заклад, з'ясувати у Судилківській сільській раді, до якої входить Лозичне, нам не вдалося. Усі керівники були на святкових заходах з нагоди початку навчального року. Власне, і на останнє судове засідання ніхто в міськрайонний суд не з'явився-кажуть батьки Лозичанських школярів. Але це було не перше вже засідання, тож усі чекали, що терези Феміди схиляться на їхній бік. Власне, так поки-що й є. 

Поділля-Центр

Відео

0
репостів
0
репостів