Шепетівчанка виборола перше місце на Всеукраїнському конкурсі рефератів Енергоатому

Автор 09 листопада 2023, 12:36

6 листопада 2023 року були обрані переможці загальнонаціонального конкурсу рефератів серед учнівської молоді «Ядерна енергія і світ» – 2023, організованого ДП «НАЕК «Енергоатом» та ГО «Українське ядерне товариство».

У фіналі творчого змагання, що відбувся 1-го та 2 листопада, взяли участь 25 дівчат і хлопців з міст-супутників вітчизняних АЕС та міст розташування профільних для ядерної галузі закладів вищої освіти. Всі вони підготували роботи про:

  • роботу ядерної галузі та всього електроенергетичного сектора України в умовах війни;
  • перспективи розвитку атомної галузі, зокрема технології малих модульних реакторів та використання ядерного синтезу для виробництва електроенергії;
  • енергозбереження та надійне енергозабезпечення споживачів і ролі у цьому атомної енергії;
  • екологічні аспекти ядерної енергетики та поводження з радіоактивними відходами;
  • роль ядерної фізики в медицині;
  • професії інженерів-енергетиків (дослідили зацікавленість молодого покоління у здобуванні цієї спеціальності);
  • використання роботизованих пристроїв, здатних допомагати персоналу в роботі на АЕС;
  • історії з ядерної фізики та ядерної енергетики і впливу подій минулого на розвиток галузі сьогодні.

Ознайомившись з усіма роботами, журі конкурсу обрало переможців.

Беззаперечним лідером серед учасників стала Катерина Чкуаселі (м. Харків) з рефератом «Проблеми розвитку термоядерної енергетики в світі та в Україні». Вона отримала гран-прі.

Перше місце виборола Софія Кузьменко (м. Шепетівка, Хмельницька область) з рефератом «Інженер-енергетик – перспективна професія у повоєнній Україні».

Друге місце посіла Віта Мунтян (м. Миколаїв) з роботою «Ядерна енергетика України під час війни: як нам захистити себе», і на третьому місці – Євгенія Ілюшкіна (м. Южноукраїнськ) з рефератом «Порівняння роботи АЕС з малим модульним та водо-водяним реактором».

Ще три учасника отримали заохочувальні місця: Станіслав Жураківський (м. Южноукраїнськ) з рефератом «Роботи – маленькі помічники атомних гігантів», Соломія Шпакович (м. Нетішин) з роботою «Особливості розвитку електроенергетики в умовах війни та її повоєнне відновлення» й Анастасія Кіріченко (м. Вараш) з рефератом «Атомна енергетика та зміна клімату».

До складу журі увійшли: Олег Зелений (ВП «Науково-технічний центр» ДП «НАЕК «Енергоатом»), Олександр Мазурок (Energy Safety Group), Валерій Туз (кафедра атомної енергетики НТУУ «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського»), Валерій Зуйок (Національний науковий центр «Харківський фізико-технічний інститут»), Владислав Лесько (Кафедра електричних станцій та систем ВНТУ), Євген Малий (Інститут ядерних досліджень НАНУ), Данило Лавренов (ДП «НАЕК «Енергоатом»).

Останнє редагування 09 листопада 2023, 12:40
0
репостів
0
репостів