У лісах Шепетівщини водиться хижа рослина

Автор 19 вересня 2023, 12:21

У лісах Шепетівського району можна зустріти хижу рослину. А називається вона дуже ніжно - росичка круглолиста. Детальніше про неї розповіли у Подільському лісовому офісі.

Назву «росичка» рослина отримала завдяки своєму зовнішньому вигляду: на її листку ростуть специфічні вусики, на яких присутні краплі у вигляді роси. Ці крапельки і є особливими, адже містять фермент, який приманює комах і має паралізуючу властивість. Коли комаха сідає на росичку, вона фактично прилипає до клейкої рідини. Лист рослини відразу ж згортається, тим самим захоплюючи жертву, після чого розпочинається її перетравлення. По завершенню розщеплення комахи листок знову відкривається.

Трапляється росичка на болотах і торф’яних родовищах. У нашій області здебільшого на території Національний природний парк "Мале Полісся". Цвіте у червні — серпні, плоди дозрівають в кінці серпня або на початку вересня.

Цікаві факти:

  • Росичка може вбити комаху, що потрапила до її пастки, приблизно за 15 хвилин, але переварюватиме її протягом кількох тижнів. З комахи при перетравленні росичка отримує необхідні для її життя корисні речовини: фосфор, азот, солі магнію, натрію і калію. Тривалість життя росички становить від двох до десяти років.
  • Деякі види можуть отримувати достатню кількість поживних речовин із ґрунту. Це дозволяє їм виживати тривалий час, навіть якщо вони не ловлять жодної комахи.
  • Росичка круглолиста включена до офіційного переліку регіонально-рідкісних рослин Хмельницької області, що підкреслює необхідність охорони та збереження цього виду на місцевому рівні. Адже рослина може бути цінним показником екологічного стану боліт та озер регіону.
0
репостів
0
репостів