У Шепетівській громаді відбувся традиційний освітянський форум

Автор 30 серпня 2022, 10:00

29 серпня в Шепетівській МТГ відбувся традиційний освітянський форум-2022 «Продовжуємо навчання: досягнення 2021-2022 н.р. та виклики воєнного сьогодення в галузі освіти в 2022-2023 н.р.». Проведення серпневих заходів перед початком нового навчального року є багаторічною доброю традицією в Україні. Проте цьогорічний освітянський форум відбувається в найскладніший для України час – в умовах повномасштабної війни, розв’язаної російською федерацією. 

Ми, без перебільшення, зіткнулися з цивілізаційною загрозою для незалежності, соборності й самого існування України та українського народу. Це важке випробування і для системи освіти. Практично щодня агресор завдає по території нашої держави нищівних і жорстоких ударів, руйнуючи в тому числі й освітню інфраструктуру. Загарбники вважають українських педагогів своїми ворогами, бо саме освітяни формують наше волелюбне суспільство, світоглядні позиції в наших громадян, озброюють міцними й глибокими знаннями сучасних захисників України, які освоюють складну військову техніку в рекордні терміни. В умовах війни освітня галузь працює і виконує свої завдання, забезпечуючи підтримку учасників освітнього процесу. Команда управління освіти знаходиться на постійному зв’язку з міською владою, обласним департаментом освіти та керівниками закладів освіти громади, упродовж усього періоду дії воєнного стану здійснює оцінку поточних потреб освітян і робить усе можливе для їхньої підтримки. 

Міський голова Віталій Бузиль привітав педагогічну спільноту та відзначив лауреатів премії міського голови - колективи закладів освіти за результативну життєдіяльність та належну підготовку закладів до нового 2022-2023 н.р. Також заступник міського голови Галина Безкоровайна та начальник управління освіти Людмила Тихончук вручили 129-и педагогам дипломи й грошові премії міського голови за суттєві досягнення у сфері освіти Шепетівської громади.

Як організувати освітній процес за умов воєнного стану? Як не допустити зниження рівня знань учнів? Як забезпечити безпеку школярів і вихованців дитячих садків? Як розв’язувати проблемні питання реформування освіти? На яких знаннях і навичках сконцентрувати увагу учнів в новому навчальному році? Ці та інші питання стали предметом обговорення освітянської спільноти.

Досягнення 2021-2022 та виклики воєнного сьогодення в галузі освіти Шепетівської міської територіальної громади в 2022-2023 навчальному році

Дошкільна освіта під крилами захисту

Уведення в Україні воєнного стану позначилося на освітній галузі, зокрема дошкільній. Але попри те, що більшість закладів дошкільної освіти з міркувань безпеки працюють дистанційно, структура комунікативного простору ЗДО має бути збережена так само, як і характер професійної комунікації. На які аспекти в таких умовах необхідно звернути особливу увагу, які складники освітнього процесу важливо посилити й поглибити? Відповіді шукаємо разом.

Досягнення року

В основу нової державної політики покладено пріоритетність дошкільної освіти як фундаменту цілісної системи неперервної освіти. Тож нині головним завданням залишається забезпечення її високої якості та доступності для всіх дітей відповідного віку. Для його реалізації в 2021-2022 н.р. державою здійснено важливі кроки:

  • оновлено Базовий компонент дошкільної освіти, у якому гармонійно поєднано традиційно сильні сторони української дошкільної освіти з вимогами часу та міжнародних стандартів;
  • затверджено зміни до Положення про заклад дошкільної освіти;
  • унесено зміни до Ліцензійних умов провадження освітньої діяльності;
  • розроблено та затверджено професійні стандарти вихователя керівника закладу дошкільної освіти;
  • оновлено та розширено форму звітності з питань діяльності ЗДО;
  • Міністерством підготовлено нову редакцію Закону України «Про дошкільну освіту», проте документ усе ще чекає затвердження.

У зв’язку зі зміною нормативних документів у грудні 2021 року рішенням сесії міської ради затверджено Статути ЗДО в новій редакції, переоформлено інші установчі документи відповідно до вимог чинного законодавства.

Мережа ЗДО

У 2021-2022 н.р. в 14 ЗДО громади дошкільну освіту здобувало 1850 дітей (у міських ЗДО - 1780, сільських - 70), що майже на 50 дітей менше в порівнянні з минулим навчальним роком. Середній показник охоплення дітей суспільним дошкільним вихованням становив 89,1% (на рівні минулого року), охоплення усіма формами дошкільної освіти - 96,5%.

Із-за помітного погіршення демографічної ситуації поступово зменшується середня наповнюваність груп. У 2020-2021 н.р. – 19.9, а в 2021-2022 – 18.7. Такий стан справ, а також інші усім нам відомі причини призвели до потреби в оптимізації мережі ЗДО. Так, у травні цього року проведено реорганізацію Пліщинського ЗДО шляхом його приєднання до Пліщинської гімназії як дошкільного підрозділу. З вересня планується закриття п’яти  дошкільних груп (по одній в ЗДО №№ 2,4,10,11,12), трьох чергових груп (ЗДО №№ 1,5,6) та однієї цілодобової групи в ЗДО №8. Натомість планується відкриття трьох додаткових інклюзивних груп у ЗДО №№1,7,10. Отож у новому навчальному році в ЗДО функціонуватиме 11 груп для дітей з особливими освітніми потребами.

У цілому ЗДО задовольняли потреби нашої громади в здобутті дітьми дошкільної освіти. Забезпечувалась відповідність її рівня вимогам Базового компонента, постійно проводилась робота щодо створення безпечних та нешкідливих умов розвитку дошкільнят, у ЗДО постійний контроль за дотриманням санітарно-гігієнічних умов.

Основні пріоритети на 2022-2023

Освітня діяльність напряму залежить від потреб та запитів суспільства. Тому з урахуванням реалій сьогодення та дії правового режиму воєнного стану питання щодо створення безпечного, комфортного, інклюзивного середовища для всіх учасників освітнього процесу й підвищення якості освітньої діяльності ЗДО залишаються пріоритетними і в 2022-2023 н.р. Окрім того, особлива увага приділятиметься роботі з батьками й налагодженню тісної комунікації між усіма учасниками освітнього процесу, а також формуванню соціально-громадянської компетентності дітей дошкільного віку. Освітнє середовище, в якому перебувають дошкільнята в нових соціальних умовах, має бути не лише безпечним, а й інформативним, цікавим, змістовним. Воно стимулюватиме когнітивний, емоційно-ціннісний та діяльнісно-поведінковий розвиток дітей. Вихователю необхідно володіти елементарними навичками подолання тривожності, нападів панічної атаки, уміти переспрямовувати увагу конкретної дитини або дітей на позитивні явища, зацікавити їх, знайти способи піднесення їхнього настрою.

Беззаперечно, важливою складовою є мовлення дітей для розвитку їх пізнавальних процесів, свідомості, формування загальної картини світу, здатності до регуляції поведінки й діяльності. Державний стандарт дошкільної освіти змінює акцент з питань оволодіння грамотою як процесу читання та письма на процес заохочення дітей до користування книгами, знімає неправдиві вимоги батьків до вихователів щодо навчання дітей грамоти і спрямовує це завдання в початкову школу, тим самим демонструючи врахування вікових особливостей дітей дошкільного віку та зберігаючи потенціал психологічних ресурсів для більш відповідних віку завдань. Інтеграція різних видів діяльності, які традиційні для українського дошкілля та відображені у вимогах Стандарту, є продуктивними з доведеною ефективністю. Вони спрямовані на досягнення освітніх результатів (компетентностей) з урахуванням вікових особливостей дошкільників, забезпечуватимуть неперервність здобуття освіти впродовж життя та реалізуватимуть принцип наступності між дошкільною освітою та Новою українською школою.

Загальна середня освіта в контексті глобальних викликів

Забезпечення високого рівня якості освіти – головне завдання реформування сучасної української освіти вже сьогодні. Важливим кроком зміцнення освітньої системи в Україні є реалізація Державного стандарту базової середньої освіти. Закони України «Про освіту», «Про повну загальну середню освіту», Концепція «Нова українська школа», інші нормативні документи регламентують зміни та ставлять її на рейки сучасності.

Здобуття повної загальної середньої освіти в навчальних закладах міської територіальної громади доступне й безоплатне для всіх. Управлінням освіти проведена належна робота по збереженню та розвитку мережі навчальних закладів різних типів. Вона відповідає потребам, соціально-економічній ситуації в міській територіальній громаді (функціонувало 30 закладів освіти). Так у 2021-2022 н.р. діяли 12 загальноосвітніх шкіл, в яких навчалось 5924 учні,  зокрема: 3 загальноосвітні школи (1222 учні); 3 навчально-виховних комплекси (2429 учнів); спеціалізована загальноосвітня школа (703 учні); 5 гімназій (1465 учнів).

Однак агресія рф проти України поставила сферу загальної середньої освіти перед низкою викликів, як-от:

  1. Необхідність ефективного вирішення питання доступу до освіти внутрішньо переміщених учасників освітнього процесу, учнів із тимчасово окупованих територій, тих, хто виїхав за кордон; пошук можливих шляхів розв’язання цієї проблеми в поточному періоді та тривалішій перспективі.
  2. Необхідність забезпечення ЗЗСО захисними спорудами цивільного захисту/укриттями.
  3. Потреба в забезпеченні ЗЗСО педагогічними кадрами у зв’язку із внутрішнім переміщенням педагогів до інших регіонів України або за кордон, а також працевлаштування внутрішньо переміщених осіб-педагогів.
  4. Необхідність розроблення методичного забезпечення для освітнього процесу в нових умовах із урахуванням різних форм його організації.

МОН України з перших днів війни визначило першочерговим завданням безпеку всіх учасників освітнього процесу. Міська влада, управління освіти доклали максимум зусиль для забезпечення безперервності навчання в громаді, надання доступу до знань і можливості навчатися кожному учаснику освітнього процесу.

В умовах дії правового режиму воєнного стану учням усіх категорій у 2021/2022 н. р. було забезпечено доступ до освітнього процесу в різних формах: денною формою навчання  охоплено                        5869 школярів, індивідуально – 55 (педагогічний патронаж – 38, сімейне навчання – 2, екстернат – 15), у спецшколах - 16. Для задоволення потреб та побажань жителів громади продовжували функціонувати 27 класів інклюзивного навчання в гімназіях №№4,5,6, НВК №№1,3, Плесенській ЗОШ (навчалося 45 учнів) та два спеціальні класи в гімназії №5 (навчалося  18 дітей). Створено й належні умови для розвитку особистості учнів: поглиблено вивчали окремі предмети 806 учнів у 28 класах, профільне навчання  організовано  для 589 учнів у 22 класах на 11 профілях. Роботою факультативів  охоплено 884 школярі у 74 групах, роботою курсів  за вибором і спецкурсів – 4660 учнів у 197 групах. Для задоволення побажань і потреб національних меншин було організовано навчання 136 учнів у                 9 класах гімназії №4 з польською мовою навчання.

Через бойові дії в Україні цьогоріч було скасовано державну підсумкову атестацію. Та попри воєнні перипетії базову середню освіту здобули 531 здобувач освіти (із них 50 отримали свідоцтва з відзнакою), повну загальну середню освіту – 290  (із них: 18 отримали свідоцтво із Золотою медаллю, 10 – зі Срібною).

На виконання Законів України «Про освіту», «Про повну загальну середню освіту» щодо реформування освітньої галузі управлінням освіти було продовжено оптимізацію закладів освіти, зокрема рішеннями XХV сесії міської ради VІІІ скликання від 26.05.2022  №№ 7,8,9 було змінено тип та перейменовано Плесенську загальноосвітню школу І-ІІІ ступенів Шепетівської міської ради Хмельницької області в Плесенську гімназію Шепетівської міської ради Хмельницької області; реорганізовано Пліщинський заклад дошкільної освіти «Барвінок» Шепетівської міської ради Хмельницької області шляхом приєднання до Пліщинської гімназії Шепетівської міської ради Хмельницької області; припинено діяльність Шепетівського міжшкільного навчально-виробничого комбінату Хмельницької області шляхом ліквідації.

В умовах продовження військових дій у ЗЗСО з вересня 2022 року передбачається різноваріантна реалізація освітнього процесу в очній, змішаній (очно-дистанційній) формах, в інших випадках – у дистанційній формі, що забезпечить дотримання безпекових вимог. Триває робота щодо забезпечення учасників освітнього процесу необхідною кількістю місць в укриттях на випадок повітряної тривоги.

Основні завдання розвитку загальної середньої освіти сьогодення:

  1. Розроблення низки заходів, спрямованих на розв’язання проблеми доступу до освіти внутрішньо переміщених учасників освітнього процесу в громаді, учнів із тимчасово окупованих територій, тих, хто виїхав за кордон. Ці заходи охоплюють створення можливостей навчатися онлайн, офлайн, у змішаній формі чи індивідуально; створення можливостей для психологічної реабілітації, адаптації та підтримки учасників освітнього процесу.
  2. Створення безпечних умов для здобуття повної загальної середньої освіти в новому 2022-          2023 н.р., передусім облаштування ЗЗСО захисними спорудами цивільного захисту/укриттями, інтернет-обладнанням в цих укриттях, створення запасу води, їжі тощо.
  3. Забезпечення учнів, педагогічних працівників комп’ютерами, ноутбуками, планшетами, інтернет-обладнанням для реалізації дистанційного навчання.
  4. Оновлення методичного забезпечення для освітнього процесу з урахуванням особливостей його організації в умовах воєнного стану, модернізація та адаптація технологій навчання в контексті здійснення навчання офлайн, онлайн, в змішаній та індивідуальній формі, врахування обов’язковості дотримання безпекового принципу для учасників освітнього процесу.

 

Перший фініш нушівських четвертокласників –це старт до глибин навчання в середній школі

У перших учнів проєкту НУШ позаду навчання в початковій школі. Діти та вчителі отримали цікавий досвід. Тепер інші втілюватимуть його далі.  Це прогресивний та сучасний підхід до системи освіти, коли школярі вибудовують з педагогом дружні партнерські взаємини. Учителі розробляли нові форми уроків, експериментували, не боялися застосовувати можливості інтернет-ресурсів. Так збіглося, що спочатку пандемія стала викликом під час проведення реформи, а потім свої корективи внесла війна. З’явилася нерівність у доступі до освіти, через міграцію та еміграцію дітей. Але саме принципи НУШ, зокрема, дитиноцентризм, педагогіка партнерства, атмосфера довіри та поваги допомогли подолати всі перепони. Для проведення онлайн-уроків успішно застосовували такі платформи, як Zoom, Meet, ставилися до кожної дитини з максимальною повагою, гідністю, забезпечували рівні можливості до оволодіння знаннями, цінували відмінності, які були між умовами навчання кожної окремої дитини через дистанційну форму навчання, реагували на потреби та сильні й слабкі сторони, організовуючи додаткові заняття.

Досвід великий. І тому педагоги продовжували обмінюватися власними напрацюваннями в онлайн-режимі. Традиційно проходив методичний марафон «А я роблю так», на якому акцентувалася увага на розвитку критичного  мислення дітей, діяльнісного підходу до навчання та наступності  між початковою і основною ланками.  Шкода, що лише педагоги НВК «ЗОШ-гімназія»: Юріна Олена Анатоліївна та Бражук Оксана Олександрівна - взяли участь у сертифікації та успішно пройшли її.

Розпочинається новий етап. Для початківців – це нові діти. Але надіємось, що буде легше. Адже стільки напрацювань! Єдине варто зауважити: у початковій школі бажано проводити заняття в очному режимі, адже діти такого віку особливо потребують живого спілкування.  

Реформа вийшла на новий етап. Формула НУШ тепер стосується не лише початкової, а й усіх рівнів середньої освіти. Дитиноцентризм, компетентнісне навчання, умотивований вчитель, педагогіка партнерства, сучасне освітнє середовище, нова структура, ціннісне виховання, автономія шкіл, об’єктивне фінансування і рівний доступ – усе це освітньою естафетою приймає п’ятий клас.  

П’яті класи з вересня 2022 року вчитимуться по-новому

Концепція Нової української школи формує запит на модернізацію управлінської діяльності та освітнього процесу. Ці питання набувають актуальності у зв’язку з впровадженням нового Держстандарту повної загальної середньої освіти у п’ятих класах закладів загальної середньої освіти з 1 вересня 2022 року. Усупереч проблемам, які принесла збройна агресія рф, реформа триває і підросла до рівня базової освіти. Це означає, що на педагогів чекають суттєві зміни в освітньому процесі, опанування нових підходів до навчання та ще безліч інновацій!

Педагоги громади весь час прагнуть до вдосконалення, тому вміють і вчитися, і навчати інших. Так перед новим навчальним роком у рамках проєкту «Нова українська школа: перехід на наступний рівень» працівники Центру ПРПП та вчителі ЗЗСО на базі Хмельницького ОІППО пройшли навчання для тренерів-педагогів НУШ. Озброївшись новими знаннями й акумулювавши напрацьовані досвід, уміння та навички, 16 педагогів вирушили навчати 228 своїх колег особливостям упровадження та реалізації нового Держстандарту базової середньої освіти. Окрім того, директори ЗОШ №1, гімназії №№3,5 Н.М.Собчук, Л.О. Банкова, О.В. Пипич уже сертифіковані директори НУШ.

Закладами до початку навчального року вже було обрано модельні навчальні програми (їх є 95!) для здобувачів освіти з усіх галузей – навчальних предметів (інтегрованих курсів), що реалізують ідеї Концепції НУШ, опрацьовано методичні рекомендації щодо роботи з Типовою освітньою програмою,  модельними навчальними програмами, навчальними програмами для учнів 5 класів. Відтепер можна змінювати кількість годин (у рамках запропонованого мінімуму та максимуму), вводити інтегровані курси й таким чином підлаштувати програму під власні потреби. Зрозуміло, що і за мирного часу вчителям одразу було б непросто навчитися розпоряджатися цією свободою. Та за нинішніх обставин варто врахувати, що ресурсу на зміни в декого може бракувати. Та головне!!! Середня школа має продовжувати те, що закладено в початковій – з плавним переходом.

Розроблена для нового Держстандарту й затверджена Типова освітня програма, на жаль,  збільшує навантаження на учнів. Рекомендована кількість навчальних годин на тиждень для учнів п’ятого класу – 28 год + три фізкультури.  Це означає, що п'ятикласники матимуть чотири дні на тиждень по шість уроків, а один день – сім, хоча первинно дванадцятирічна освіта запроваджувалася, щоби зменшити щоденне навантаження на школярів.

Учителі оцінюватимуть п’ятикласників по-новому. Орієнтуючись на наказ МОН України, школи визначатимуть м’який та поступовий перехід від рівневого (П, С, Д, В) до бального оцінювання, а формувальне оцінювання залишатиметься так само важливим, як і в початковій школі. За рішенням педагогічної ради предмети «Мистецтво», «Охорона здоров’я», «Фізична культура» можуть бути без оцінок або ж виставляються рівневі оцінки («В», «Д», «С», «П»).

У «Свідоцтві досягнень» відтепер є графа «Характеристика навчальної діяльності», де визначають, чи сформовані наскрізні вміння, чи ще формуються. «Характеристика результатів навчання» містить не лише місця для звичних учителям 12-бальних оцінок, а й для описових характеристик умінь і навичок із кожного предмета.

Втім, і тут війна вносить корективи: п’ятикласники матимуть лише два друковані підручники – українська мова та математика, інші – в електронному ресурсі.

Та чи готові наші педагоги до НУШівської новації? Чи готові мати свободу дій – обирати навчальні матеріали, імпровізувати, експериментувати? Так! Повністю готові навчати за новими стандартами НУШ, бо кожен і кожна пройшли низку ліцензованих навчальних програм підвищення кваліфікації в надскладних умовах війни. Наразі лише виклик — поєднати теорію з практикою.

Успіхи учнів у часи лихоліття

Підтримка та розвиток учнів, які володіють потенціалом до високих досягнень, - один із пріоритетних напрямів освітньої політики громади. Відповідно до міської Програми розвитку освіти м.Шепетівки на 2021-2025рр., затвердженої рішенням ІV сесії міської ради VІІІ скликання від 21.12.2020 року №7, закладами освіти проводилася системна робота, спрямована на розвиток інтелектуально та духовно насиченого освітнього середовища, що забезпечує реалізацію пізнавальних, соціальних, культурних та фізичних потреб обдарованих школярів. Приємно відзначити, що в 2021-2022 н.р. наші учні здобули перемоги в різних інтелектуальних, творчих та спортивних змаганнях різних рівнів.

У період карантинних обмежень проведено ІІІ етапи Всеукраїнських учнівських олімпіад із навчальних предметів. Якщо І (шкільний) етап відбувся в офлайновому режимі, то ІІ (міський) Центром ПРПП проведений у дистанційній (онлайн) формі на платформі Google Meet із 16 навчальних  предметів. До роботи в ІІ (міському) етапі олімпіад у склад журі були залучені 66 педагогів громади: учителі-предметники, старші вчителі, учителі-методисти, консультанти ЦПРПП – координатори олімпіад. У ІІ (міському) етапі взяли участь 428 учнів, перемогу отримали 246 учнів, із них: І місце – 65, ІІ місце –80, ІІІ місце – 101.

У ІІІ (обласному) етапі Всеукраїнських учнівських олімпіад взяли участь 100 учнів, з них: переможців – 48 (диплом І ступеня – 9 учнів, ІІ ступеня – 9, ІІІ ступеня – 30), що становить 72% від загальної кількості учасників. Серед переможців, які показали найвищі показники, треба відзначити другий рік поспіль Омелянчука Владислава, учня 10 класу НВК «ЗОШ-гімназія» (з біології, хімії, фізики – І місце), Савосік Вікторію, ученицю 9 класу НВК «ЗОШ-гімназія» (біологія – І, фізика - ІІ, хімія – ІІІ), Слюсаря Олександра, учня 10 класу СЗОШ №2 (інформаційні технології – І, інформатика – ІІІ), Шевчука Миколу, учня 8 класу НВК №1 (математика, інформатика – ІІІ), Тищука Олександра, учня 9 класу НВК №1 (математика, інформатика – ІІІ). Повномасштабне вторгнення рф знівелювало можливість проявити свої інтелектуальні здібності учням в обласних олімпіадах з екології та трудового навчання.

З огляду на карантинні обмеження було скасовано більшість турнірів із навчальних предметів. Проте обласний етап турніру юних біологів усе-таки відбувся. Збірна команда закладів освіти під керівництвом Гудкової Н.П., Свідерської Т.А., учителів біології та екології НВК «ЗОШ – гімназія», ЗОШ №8, гідно представили Шепетівку, посівши почесне перше місце.

Результатом особистої цілеспрямованості, наполегливості й рішучості стали творчі звершення наших учнів у Міжнародних мовно-літературних випробуваннях, які таки відбулися на всіх етапах. Так учасниками обласного етапу  конкурсу ім. Т.Шевченка стали 2 здобувачі освіти із Гімназії №6 та НВК №1, на державному заключному етапі брала участь учениця 5 класу Гімназії №6 Сікан Оксана й посіла ІІ місце (уч. Грищук О.В.). Другий рік поспіль наші учні – активні учасники Всеукраїнського відкритого марафону з української мови – цьогоріч 135 учасників! Пишаємося чудовими результатами: І – 29, ІІ – 24, ІІІ – 9.

Ще одним із напрямів роботи з обдарованою молоддю є залучення учнів до науково-дослідницької діяльності, Так у 2021/2022 н.р. до участі в І етапі Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів Малої академії наук України, який відбувся в дистанційному режимі, на розгляд журі було подано 46 науково-дослідницьких робіт у 28 наукових секціях 10 наукових відділень.

 У ІІ обласному етапі конкурсу-захисту нашу громаду представляли 25 учнів, 13 із них  стали переможцями, посівши одне І (СЗОШ №2), чотири - ІІ (НВК №1, ЗОШ №1, Плесенська ЗОШ, Гімназія №3), та вісім ІІІ місць (3 учні із НВК «ЗОШ-гімназія», 2- НВК №3, по одному із ЗОШ №1, Гімназія №6  та НВК №1).

Учень СЗОШ №2 Слюсар Олександр (учитель Слюсар Андрій Миколайович), який став абсолютним переможцем на І-му етапі та отримав Диплом ім. Героя України Миколи Дзявульського «Кращий науковець року», взяв участь у ІІІ Всеукраїнському етапі конкурсу-захисту.

Не залишилось поза увагою педагогів залучення школярів до обласних очно-заочних наукових конкурсів,  які також проходили в онлайн-форматі. Дистанційне та змішане навчання не стало на заваді творчим учителям спонукати учнів до дослідницької та експериментальної роботи, яка виходить за межі шкільного курсу навчальних предметів та керувати їх першими науковими дослідженнями. Перемоги маємо в таких випробуваннях:

XV Міжнародний конкурс з українознавства –  І ( уч. Скрипнюк О.В., гімназія №6),

                                                                                 ІІІ (уч. Данильченко Н., НВК №3);

Всеукраїнська інтернет-олімпіада з біології – І (уч.Гудкова Н.П., НВК-гімназія);

Всеукраїнська інтернет-олімпіада з хімії – ІІ  (уч. Корнієнко А.Е., НВК-гімназія);

Всеукраїнська інтернет-олімпіада з математики – ІІІ (уч.Українець О.І., СЗОШ №2);

Всеукраїнський конкурс учнівської творчості – ІІ (уч. Гаврилюк Л.Д., гімназія №4),

                                                                                  ІІІ -  (уч. Собчук Н.М., ЗОШ №1);

Всеукраїнська акція «Дівчата STEM» (ЗОШ №1);

Всеукраїнський конкурс юних дослідників «Кристали» імені Євгена Гладишевського – І-1, ІІ-1

                                   (уч. Колесник Л.К., Броль Н.О., гімназія №6; уч.Пристайчук О.Є., ЗОШ №1);

Всеукраїнський конкурс есе - ІІІ (СЗОШ №2, уч. Короташ Т.В.);

Обласний конкурс з інформатики –  ІІІ  (уч. Михальчук І.І., НВК-гімназія),

                                                               ІІ (уч.Колісецький В.І., НВК №1);

Обласний відкритий конкурс учнівської молоді з інформаційних технологій – І-1, ІІ-1, ІІІ-1

                                                                                                                (уч. Колісецький В.І., НВК №1);

Обласний конкурс з математики та економіки – ІІ (уч. Кузьменко О.В., ЗОШ №1);

Обласна інтернет-олімпіада з математики – ІІІ – 8 (уч.Заслонкіна Л.С., гімназія №4;

            уч.Мойсеєнко С.О., Бородій О.П., НВК школа-гімназія; уч. Кикоть В.М., Кислюк О.О.,

            НВК №3), ІІ, ІІІ (уч. Строюк М.Б., Кирилюк Л.В., НВК №1);

Обласний конкурс знавців географії – ІІІ (уч. Мосійчук А., НВК №3);

Обласний заочний конкурс «Я-журналіст» – ІІ -2 (уч. Гуменна Л.С., НВК №1,

                                                                                      уч. Вихівська Л.С., ЗОШ №8).

Висловлюємо впевненість, що високий результат утримається й у новому навчальному році.

Будь-яка праця має стимулюватись, тим більше інтелектуальна. Тому 13 учнів – переможців МАН нагороджено обласною премією. 70 учнів – переможці ІІІ етапу олімпіад, конкурсу-захисту МАН, Всеукраїнських конкурсів, фестивалів, змагань, турнірів - нагороджені Премією міського голови на загальну суму 26832 тис.грн, а 129 педагогів, які підготували учнів-переможців, та            8 колективів за результативну життєдіяльність закладу та належну його підготовку відзначатимуться Премією міського голови на загальну суму 88260,89 грн.

Сучасна школа - це світ творчих особистостей, адже вершин у ньому досягають лише ті, хто мислить неординарно, креативно, нестандартно. Отож пріоритети в організації роботи з обдарованими дітьми:

  • розбудова в кожній школі освітнього простору, який сприятиме розвитку творчих здібностей учнів, учителів;
  • поліпшення науково-дослідницької роботи з учнями через покращення роботи секцій міської МАН;
  • удосконалення підготовки учнів до науково-практичних конференцій;
  • удосконалення роботи та контролю за цільовою підготовкою учнів до участі в олімпіадах, конкурсах, турнірах;
  • мобілізація роботи гуртків, шкільних наукових товариств щодо забезпечення поглибленого вивчення окремих предметів.

Без акценту на роботі з високо інтелектуальною і талановитою молоддю ми ризикуємо втратити майбутнє в науково-практичній перспективі України. 

Національний мультипредметний тест – спрощений аналог ЗНО

Попри війну українська молодь має здобувати освіту, адже вони – майбутнє нашої країни. Цьогоріч на абітурієнтів чекав новий виклик – НМТ замість ЗНО. Вони складали не звичне нам зовнішнє незалежне оцінювання, а національний мультипредметний тест у спеціальних тимчасових екзаменаційних центрах (ТЕЦ), не на папері, а в комп’ютерному форматі, для перевірки якого не залучали вчителів і не можна було оскаржити результати тестування.

У Шепетівці було проведено дві сесії НМТ: тривали з 25 липня до 04 серпня, додаткова –                17-18 серпня. Для забезпечення двох змін тестувань у межах основної сесії було створено та задіяно три тимчасові екзаменаційні центри - НВК №1, НВК «ЗОШ-гімназія», ЗОШ №1 в яких функціонувало 9 аудиторій та задіяно до процесу 20 підготовлених педагогів. В основній сесії взяли участь                       869 абітурієнтів. Відвідування щодня становило понад 90% учасників, чого інколи не бувало й у мирні часи (усього 869 осіб із 930 вступників, які підтвердили участь в основній сесії НМТ, прийшли до ТЕЦ). У додатковій сесії (ТЕЦ – НВК №1) взяв участь 81 абітурієнт із 95, які зареєструвалися та підтвердили участь у додатковій сесії.

Щасливі повідомити, що 12 випускників ЗЗСО освіти отримали 200 балів з НМТ, двоє з яких мають по 200 балів з двох предметів: ЗОШ №1 - Єфімов Роман, математика (уч. Тетяна Кутова) та Підгородецька Анастасія, історія (уч. Ольга Пристайчук); СЗОШ №2 – Бондарчук Дар῾я, математика та історія (уч. Ольга Українець, Ірина Ануфрієва); ЗОШ №8 – Рудюк Роман, математика (уч. Олена Сирнікова); НВК «ЗОШ – гімназія» - Коцюбко Сергій,  українська мова та математика (уч. Ніна Пипич, Ольга Бородій); Слісарчук Катерина, Гренішина Аліна, Пушкарук Назар, історія (уч. Наталія Пинда), Новіцький Олександр, математика (уч. Людмила Кирилюк) та Архип῾юк Катерина, Самков Володимир, математика (уч. Марина Строюк); НВК №3 – Кель Вікторія, українська мова (уч. Людмила Костюк). Лідером за кількістю двохсотбальників є НВК №1.

Незважаючи на воєнний стан, повітряні тривоги,  проведення НМТ в Шепетівській ТГ – це спільна заслуга відповідальних за ТЕЦ: Наталії Собчук, Надії Качоровської, Валентини Гарбарець, педагогічних працівників, технічного персоналу ЗЗСО, працівників Шепетівської поліції, Шепетівського РЕМу АТ «Хмельницькобленерго», станції екстреної медичної допомоги, Шепетівського  районного  сектора ГУДСНС, завдяки яким забезпечено всі умови для проведення тестувань, які на місцях організували оцінювання, ризикуючи щодня своїм життям і здоров’ям,  добросовісно виконали покладені на них обов’язки.

Цифрова трансформація освіти в умовах війни

В умовах воєнного стану набуває критичного значення можливість організувати навчання за рахунок цифрових технологій і рішень. Завдяки попередньому досвіду організації дистанційної освіти в громаді під час пандемії, роботу не довелося починати з нуля, було продовжено модернізацію цифрового контенту. Використовувати технічні інновації як інструмент вдосконалення освітнього процесу сьогодні – це є необхідність. Тому сучасний учитель не лише володіє своїм предметом, а й уміє орієнтуватися у великій кількості новітніх технологій, адаптуватися до постійних змін у галузі освіти, бути освіченим в ІКТ. Наскрізне їх застосування й забезпечує успіх Нової української школи.

Війна ставить перед освітянами ще одне завдання: організувати безперервний освітній  процес, поєднуючи в тандемі офлайн та онлайн-навчання. За умови змішаного навчання учитель мусить віртуозно на уроці співпрацювати з учнями, що в класі, так і з тими, що на дистанції із використанням мультимедійних засобів (проєкторів, інтерактивних комплексів) та електронного навчального програмного забезпечення. Будьмо відверті: інколи учні бувають більш обізнаними в інформаційно-комп’ютерному просторі, ніж учитель. Це значною мірою залежить від рівня підготовки як молодих спеціалістів, так і вчителів зі стажем роботи вільно використовувати ІКТ у процесі навчання, бути постійно активними учасниками Інтернет-семінарів, конференцій, тренінгів, дистанційних курсів за різноманітними програмами з упровадження новітніх комп’ютерних розробок. І дуже хочеться вірити, щоб цей рівень у прийдешньому навчальному році значно зріс, щоб особистий професійний «мінус» переріс у реальний інформаційно-підкований «плюс».

Освітяни громади вже шукають шляхи вирішення питання організації різноформатного навчання. Якісно навчати з використанням цифрових технологій, надихати й мотивувати учнів, давати раду технічним проблемам - це зовсім не просто. Дуже добре спрацювали директори. Вони зрозуміли, що треба посісти в цих умовах лідерську роль й організувати освітній процес якнайкраще. Адже хто, як не керівник, добре знає, чого бракує тому чи іншому вчителеві? Хто ще досі на дистанційці не створив єдину освітню платформу закладу чи то електронного журналу, вирішує це питання. Усі визначили недоліки й побачили низький якісний показник вайбер-навчання, разом з тим позитивні результати, мобільність навчання, системний трикутник «школа-учень-батьки» - це все переваги єдиної освітньої платформи з інструментальним забезпеченням: чи то Google Classroom, чи то Human-школа, чи то Atoms. Доступ здобувачів освіти до навчальних матеріалів забезпечуватиметься й надалі через сайти ЗЗСО, месенджери, електронну пошту тощо. Для організації освітнього процесу в дистанційному режимі також і далі використовуватиметься  Zoom, Google Meet, Microsoft 365 та інше.

У перші ж тижні війни учні й педагоги дістали можливість безкоштовно користуватися ресурсами національних освітніх платформ «Всеукраїнська школа онлайн», «На Урок», «Моя школа», «Всеосвіта». Заклади на своїх сайтах створили сторінки «Дистанційне навчання», «Навчання в умовах війни», де розміщували (й продовжать у вересні) тижневі розклади уроків, розробки уроків, презентації, відео, інтерактивний перелік літератури, відкриті онлайн-уроки, створюючи банк даних із різних освітніх напрямів. Це дасть можливість учням заходити на інтернет-ресурс закладу та переглядати дані матеріали й виконувати домашнє завдання дистанційно самостійно.

В умовах дистанційного навчання фахові вміння вчителя використовувати цифрові сервіси та онлайн-інструменти урізноманітнить освітній процес, створить можливості для розвитку творчої активності учнів, формування навичок добирати навчальну інформацію з різних інформаційних джерел, застосовувати медіаресурси для залучення контекстуальних зв’язків. Рекомендовано використовувати сервіси для створення «хмаринок слів» (Word It Out, Word Cloud Generation, Word Art, AnswerGarden тощо), ментальних мап (XMind, FreeMind, iMindMap, MindJet Mindmanager, Edrow Mind Map, Visual Mind тощо), інтерактивних плакатів (Thinglink, Glogster EDU, Н5Р тощо), коміксів (Bitstrips, Canva, Write Comics, Pixton, StoryboardThat) тощо. Уроки  варто супроводжувати презентаціями, слайди яких повинні містити максимум ілюстрацій і мінімум текстової інформації як пояснення до візуального матеріалу. Окремі слайди можуть бути доповнені гіперпокликаннями на відео та аудіоматеріали, що розміщені на освітніх платформах та надіслані учням через захищені канали зв’язку або саме в тому онлайн-сервісі, який учителі використовують для навчання, – Google classroom чи Сlasstime. Такі презентації сприятимуть повторенню й узагальненню вивченого. Під час онлайн-уроків учителі можуть урізноманітнити освітній процес за допомогою завдань, що передбачають створення чатів або постерів у додатках Canva PlayBuzz, Miro, Jamboard; здійснення віртуальних мандрівок; аналіз фото, документів, пізнавальних текстів, розміщених на віртуальних дошках Jamboard, Padlet; участь в онлайн-опитуваннях, тестуваннях, змодельованих за допомогою Google Forms, Online Test Pad, Poll everywhere тощо.

Чи все так буде просто? Ні, але інформаційна й законодавча підтримка МОН України, самонавчання, обмін досвідом, переконаність у тому, що навчальний процес зупиняти не варто, забезпечуватимуть можливість учням успішно пережити навчальний рік.

Шкільна бібліотека – центр підтримки й розвитку читання

Шкільна бібліотека - один із основних важелів розвитку національної свідомості дітей та підлітків будь-якої країни. Особливо важливо, щоб вона відповідала вимогам часу й потребам свого читача, базуючись на цінностях і принципах відкритості, інклюзивності, партнерства, розвитку та клієнтоорієнтованості. Нова роль бібліотек розглядається як сучасний публічний простір, центр розвитку з активними бібліотекарями, що відповідає потребам сучасності.

Роль бібліотекаря розширюється і стає більш активною. Він має створювати умови для спілкування, організовувати та модерувати заходи, сприяти пошуку і поширенню найкращого досвіду, актуалізації інноваційної діяльності та реалізації основних пріоритетів Нової української школи. По суті, працівник бібліотеки стає модератором розвитку громади, соціальним працівником і менеджером з організації подій.

Упродовж 2021-2022 н.р. шкільні бібліотекарі разом з педагогами-організаторами активно долучались до проведення тематичних соціокультурних заходів, використовуючи різноманітні форми та методи, що стимулювали творчість, ініціативу, самостійне та критичне мислення й базувались на принципі багатосторонньої взаємодії. Бібліотекарі ЗОШ №8, гімназій №№3,5,6, НВК №№1,3, НВК «ЗОШ-гімназії» - активні учасники обласних мережевих акцій «Бібліотека про краєзнавство», «Що порадиш прочитати, бібліотекарю», Всеукраїнської мережевої акції «Читаємо казки В.Сухомлинського», науково-практичного семінару «Сучасна бібліотека в епоху цифрової трансформації науки та освіти», за що відзначені дипломами й сертифікатами.

У плани роботи включаються такі заходи, які сприяють залученню потенційних користувачів до бібліотеки та згуртовують учнів та педагогічних працівників. Важливим аспектом стає організація різноманітних тематичних клубів за інтересами для різновікових учнів, разом із соціальними педагогами, з волонтерами допомога військовим та внутрішньо переміщеним особам.

Перегляд пріоритетів у роботі бібліотек передбачає такі аспекти:

  • створення гнучкої та динамічної структури, комфортного середовища;
  • поділ бібліотечного простору на багатофункціональні зони: з «гучними» і «тихими» місцями, з відкритим простором і відокремленими зонами відпочинку;
  • впровадження варіативних моделей бібліотек;
  • використання ІКТ, що забезпечить надання широкого спектру традиційних та інноваційних послуг тощо.

На розвиток шкільних бібліотек в 2022-2023 н.р. безпосередньо мають вплинути такі стратегічні та оперативні цілі:

  • продовження формування всебічно розвиненої особистості, патріота України, сприяння духовному розвитку та створення можливостей для творчого самовираження і самореалізації у культурному та спортивному напрямі;
  • розвиток бібліотечної справи та популяризація читання;
  • стимулювання педагогічного колективу до подальшого розвитку неформальної освіти та підтвердження професійної кваліфікації;
  • підтримка здорового способу життя та свідомого ставлення до здоров’я;
  • забезпечення гендерної рівності.

На виконання законів України «Про освіту», «Про забезпечення функціонування української мови як державної», рішення Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій від 15 червня 2022 року «Про стан забезпечення підручниками та навчальними посібниками загальної середньої освіти України до нового 2022-2023н.р.» вперше в цьому навчальному році інвентаризація підручників для 1-11 класів ЗЗСО здійснюватиметься централізовано в інформаційно-телекомунікаційній системі ДІСО.

Щодо забезпечення підручниками. Середній показник забезпечення підручниками станом на 01.09.2022: початкова школа – 95%;  середня школа – 96%;  старша школа – 100%.

Підручники для 9 класу замовлені вчасно, проте перевидаватись не будуть. Очікуємо нового видання підручників для 5 класу. Електронні навчальні підручники, рекомендовані МОН, розміщені у вільному доступі. 

Виховний контент – партнер для держави

У жорстоких реаліях воєнного стану в Україні перед освітянами стоїть важливе завдання - об’єднання зусиль педагогічної та громадської спільнот   на засадах взаєморозуміння, співробітництва з метою оволодіння дітьми універсальними цінностями та моделями поведінки, які сприятимуть безпеці життя й формуванню активної громадянської позиції.

Серед пріоритетів виховної роботи виділяють такі складові національно-патріотичного виховання: громадянсько-патріотичне, духовно-моральне, військово-патріотичне та екологічне виховання. Успішність національно-патріотичного виховання значно підвищиться, якщо навчимося протидіяти маніпулятивним впливам. Ми живемо в умовах потужної інформаційної боротьби. Щодня, щогодини та щохвилини на нас впливає величезна кількість різноманітної інформації – тривожної, шкідливої, маніпулятивної, обнадійливої тощо. Деякі з цих даних можуть бути неточними. Кількість       повідомлень, яку ми «перетравлюємо», незрівнянна ні з чим та зростає щодня.  Наше завдання – критично сприймати будь-яку інформацію, що надходить. Більше того – маємо навчати цього наших дітей, які отримують багато інформації з розмов батьків, телебачення або в соціальних мережах. Особлива роль у цьому належить організаторам виховної роботи та класним керівникам, які мають так налаштувати виховний процес, щоб діти були обізнані, свідомі, нетривожні.

В умовах сьогодення основне завдання педагогів – не просто навчити, дати знання з певного предмета, забезпечити виконання освітніх програм, а заспокоїти, порадити, дати життєві орієнтири. Необхідно навчити дітей справлятися з невизначеністю та складністю, умінню вчитися самостійно, підтримувати фізичне та емоційне благополуччя своє власне та родини, співпереживати і дипломатично вирішувати конфлікти, долучатись до підтримки ЗСУ та допомагати дітям з числа ВПО. А головне завдання всіх заходів – згуртувати дітей, підвищити загальний рівень громадянської свідомості, рівень обізнаності з проблем порушення прав людини, навчити моделям безпечної поведінки, виховати толерантність.

У минулому навчальному році зуміли об’єднати дітей у закладах та надихнути на активну діяльність у виховному просторі у НВК №1, гімназії №5 (заступники з виховної роботи - Івасюк Н.Г., Лебідь М.В.) – вони активно долучилися до участі в різноманітних патріотичних проєктах. Традиційні конкурси теж відбувалися. Це був різний формат – дистанційний, онлайн, заочний. І перемог є досить багато:

мовно-літературного спрямування – учні із ЗОШ №1, гімназії №6, НВК №1 (уч.Собчук Н.М.,

                                                               Скрипнюк О.В., Вітковська С.Р.);

образотворчого, декоративно-ужиткового мистецтва - СЗОШ №2, гімназій №№ 3,4,5, НВК №3 

              (уч. Плінська М.В., Перепелиця Л.В., Окунєвич Т.П, Скоробагата О.І. , Андрощук А.О.);

науково-технічного спрямування – НВК №1, ЗОШ №8 (уч. Ящук Ю.О., Колісецький В.І.);

туристично-краєзнавчих – ЗОШ №1, НВК №1, гімназій №№4,6 (уч. Кузьменко О.В.,                    

                                                        Обжирко Т.В., Пристайчук О.Є., Гаврилюк Л.Д., Кучерук Л.М.);

екологічних – ЗОШ №1, НВК «ЗОШ-гімназії», гімназія №6, НВК №3 (уч. Дечківська В.О.,

                          Гоненко А.О., Конончук Н.В.).

Учні Пліщинської гімназії, вихованці шкільного лісництва (керівник Зведенюк М.А.), стали переможцями Всеукраїнського зльоту юних лісівників, і восени планується такий зліт у нас.  Підтвердили звання «Зразковий музей» в ЗОШ №1, гімназії №4, НВК «ЗОШ-гімназії» (керівники музеїв: Гасюк Л. В., Андрощук А.О., Кравчук О.В.).

 У період війни виникає нагальна необхідність переосмислення зробленого й здійснення системних заходів, спрямованих на посилення національно-патріотичного виховання. Тому нині, як ніколи, потрібні нові підходи і нові шляхи до виховання патріотизму як почуття, так і базової якості особистості. Основою стануть приклади героїчної боротьби українського народу.

 Звертаємо увагу: щоденно о 9 годині 00 хвилин ми долучаємось до загальнонаціональної хвилини мовчання, з метою вшанування світлої пам’яті, громадянської відваги і самовідданості, сили духу, стійкості та героїчного подвигу воїнів, полеглих під час виконання бойових завдань із захисту державного суверенітету та територіальної цілісності України, мирних громадян, які загинули внаслідок збройної агресії російської федерації проти України. Виховні заходи патріотичного спрямування, зокрема, в онлайн-форматі мають проводитися із максимальним залученням учнів до їх підготовки. Тому ефективним буде активізація діяльності учнівського самоврядування. Найбільш дієвим методом стає залучення учнів до різнопланової військово-патріотичної, волонтерської діяльності, що дасть змогу перетворити знання, одержані на уроці, на норму поведінки, на особисті переконання кожного учня.

В Україні посилено увагу з боку держави до інтересів дітей, за дотриманням чинного законодавства у сфері охорони дитинства, розвитком   інституцій соціально-правового захисту дітей.  Особливо актуальною в 2022/2023 н.р. стане профілактична робота щодо протидії торгівлі людьми, насильства, булінгу. Доцільно впроваджувати за рахунок варіативної складової програму виховної  роботи з питань протидії торгівлі дітьми для учнів 7-10 класів «Особиста гідність. Безпека життя. Громадянська позиція». Кожен заклад освіти має можливість створити свою виховну систему. Не існує єдиних підходів до написання планів з виховної роботи. Основне, щоб виховна система освітнього закладу була дієвою та ефективною, Особлива роль належить класним керівникам, особливо в час воєнного стану, адже багато батьків та учнів нині перебувають за кордоном і завдання класного керівника утримувати зв’язок учня зі школою. Важливу роль класним керівникам слід проявити до учнів із сімей вимушених переселенців щодо адаптації їх у класних колективах. Заступнику директора з виховної роботи необхідно забезпечити активну співпрацю з психологами та соціальними  педагогами.

Набуває пріоритетного значення військово-патріотичне виховання, зорієнтоване на формування готовності до захисту України, розвиток бажання здобувати військові професії, проходити службу в Збройних Силах України. Робота з військово-патріотичного виховання проводитиметься комплексно, спільними зусиллями органів державної влади та місцевого самоврядування, а також закладів освіти, сім’ї, громадських об’єднань та благодійних організацій, ЗСУ, інших силових структур.  Саме під час занять  з предмета «Захист України» в учнівської молоді формуються життєво необхідні знання, уміння і навички щодо захисту України та дій в умовах надзвичайних ситуацій, а також системного уявлення про військово-патріотичне виховання як складову частину національно-патріотичного виховання. Важливо, щоб учні активніше долучалися до випробувань у різному форматі. Попри воєнний стан відбувся ІІ (обласний) етап Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» («Джура»), у межах якої в онлайн-форматі організовано фестиваль «Ватра». Крім того, започатковано Всеукраїнську краєзнавчу акцію учнівської молоді «В традиціях високої звитяги». Члени гуртків військово-патріотичного спрямування Шепетівського НВК №3 (керівник Олександр Юрін) стали переможцями Всеукраїнського військово-спортивного турніру «Бойова готовність», присвяченому пам`яті загиблого воїна АТО лейтенанта І.Ступака (м.Фастів), призерами Всеукраїнської військово-спортивної гри, присвяченої Дню вшануванню учасників бойових дій на території інших держав (м.Хорол), учасниками спартакіади серед військових ліцеїв з футзалу, присвяченому Дню Героїв Небесної Сотні (м.Луцьк). Усі змагання відбувалися в 2021-2022н.р. в очному режимі. У дистанційному режимі члени команди «Несамовиті орли» взяли участь у Всеукраїнській екологічній акції «Збережемо мальовничу Україну разом» у рамках заходів Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл ( «Джура») та нагороджені дипломом Українського Державного центру національно-патріотичного виховання, краєзнавства і туризму учнівської молоді.

Освітній хаб у дії!

Чи є готові рецепти та моделі виховання, які можна просто взяти і без змін «прикласти» до безпосередньої роботи із вимушено переміщеними дітьми та їх батьками? Проте віра в перемогу надихнула освітян Шепетівської громади бути небайдужими та допомагати іншим попри будь-які труднощі та перепони. З травня у місті розпочав роботу освітній хаб. Для того, щоб усе було дієвим, організували попередню рекламну кампанію, в результаті зареєструвалося 234 людей. Інформація швидко поширилася містом. Робота розпочалася за 14 напрямками: це безоплатні психологічні, логопедичні, профорієнтаційні, медичні, консультації, допомога батькам дітей з особливими освітніми потребами, мовні курси, розмовні клуби, фізкультурно-оздоровчі та арт-заняття, основи програмування, зооотерапія.

Педагоги ЗДО створили дошкільний напрям під назвою «Світ дошкілля», який об’єднує малят та батьків в дитячому онлайн-садку. Заняття проводяться двічі на тиждень для дітей молодшого, середнього та старшого дошкільного віку. Такий формат зустрічей дав можливість продовжити освітній процес. За чотири місяці проведено 36 онлайн-зустрічей та залучено 57 учасників. Педагоги-дошкільники опанували різні цифрові програми, онлайн-сервіси та додатки, які дозволяють створювати цікаві повчальні онлайн-заняття, розвивальні та інтерактивні ігри для дошкільнят. І, як результат, творчою групою готується своєрідна збірка авторського цифрового продукту.

А в ЗЗСО та ЗПО створено волонтерські центри. Найактивніше робота хабу проводилася в ЗОШ№1, гімназії №4, НВК «ЗОШ-гімназії». Живе спілкування сприяло стабілізації дітей, які відчули страхи війни. Надзвичайно популярною стала «Логопедична скринька». Педагоги діагностували всі компоненти мовлення в 61 дитини та комплексно працюють над вадами мовленнєвого розвитку.

Із задоволенням діти відвідували позашкільні заклади: майстер-класи, арт-студії, тематичні та оглядові екскурсії, розвиткові заняття. Найзатребуванішими стали заняття ЦЕНТУМу з емоційної підтримки «Аніматерапія - лікування для душі»:   унікальне малювання з собаками, що ефективно поєднує зоотерапію та арт-терапію. За час роботи хабу в закладі побувало більше 200 відвідувачів, з них – 172 ВПО, серед яких 118 дітей.

Особливим подарунком став проєкт ЮНІСЕФ «ПОРУЧ», мета якого забезпечення психосоціальної допомоги дітям, молоді та сім’ям, які постраждали від війни. В ігровій формі діти спілкувалися з психологом, грали у футбол, набували початкових знань домедичної допомоги - це все задля створення позитивного мікроклімату, формування контролю над емоціями, тілом, налагодження позитивних взаємин у місцях тимчасового проживання внутрішньо переміщених дітей. «ПОРУЧ» поєднав артерапію, майстер-класи, здорове харчування та спортивні заняття й організував довкола себе - 1200 учнів, з них ВПО - 188.

Для дорослих стали в пригоді профорієнтаційні курси. Так у Шепетівському професійному ліцеї завершили роботу короткострокові курси з професії «Електромонтер з ремонту та обслуговування електроустаткування» (6 осіб) та "Електрогазозварювальник" (3 особи) для внутрішньо переміщених осіб та мешканців міста. А також "Шепетівський фаховий коледж ЗВО "Подільський державний університет" підготував учасників курсів "Основи бухгалтерського обліку" (6 особи), "Основи комп'ютерного набору" (5 особи), "Створення бізнес-проєкту - започаткування власної справи                         (3 особи). Після завершення курсів слухачі отримали сертифікати про здобуття часткової професійної кваліфікації. Наразі триває набір охочих у нові групи.

 8 фахівців психологічної служби пройшли профільне навчання та стали волонтерами Товариства Червоного Хреста України (ТЧХУ). З 1 серпня волонтери з понеділка по п'ятницю надають психосоціальну підтримку 178 дітям, з них 86 дітям ВПО та членам їх сімей на базі кімнати психосоціальної підтримки. Під час зустрічей діти можуть поділитися переживаннями про події, відчути підтримку інших учасників групи та фахівців, а також знайти способи, як підтримувати себе та близьких у складні часи, побути в спільноті людей, які розуміють і підтримують одне одного, а також зануритися у творчість та самопізнання.

Освітній хаб працюватиме й надалі завдяки небайдужим освітянам, яких об’єднало спільне бажання усіх українців – перемога у війні!

Позашкілля – поєднання волонтерства та освітньої діяльності

Із перших днів агресії рф на території України в громаді здійснюється цілеспрямована робота з організації позашкільної освіти в умовах воєнного стану. Вона відіграє важливу роль у забезпеченні психологічної рівноваги дітей, розвитку їхніх творчих здібностей, розширенні й поглибленні знань школярів. Однак, ситуація в країні зумовила низку викликів у позашкільній освіті, а саме: 

  1. Відтік (еміграція за кордон, переміщення в межах країни) контингенту вихованців та педагогічних кадрів.
  2. Необхідність швидкого доповнення змісту навчальних програм, які не враховують потреби воєнного/повоєнного періоду. Зокрема, урахування безпекової складової освітнього процесу, програми психологічної та психосоціальної підтримки.
  3. Невідповідність будівель закладів вимогам доступності. Відсутність у будівлях ЗПО укриттів/бомбосховищ, що гальмує процес переходу до офлайн-навчання.
  4. Потреба в оновленні підходів до реалізації системи національно-патріотичного виховання дітей.

У 2021-2022н.р. у позашкіллі збережено мережу. У  ЦЕНТУМі - 36 гуртків, 540 дітей; у ЦНТТУМі - 26 гуртків (29 гурткових груп), 517 школярів; у ЦДЮТі - 34 гуртки,  700 вихованців. У  непростих умовах дистанційного навчання кожен ЗПО громади знайшов свій виховний простір й успішно реалізовував завдання освітньої діяльності. Так ЦНТТУМ став волонтерським центром й активно долучив вихованців для допомоги ЗСУ. У ЦЕНТУМі і ЦДЮТі розгорнули широку допомогу внутрішньо переміщеним та всім дітям, які потребували підтримки, забезпечуючи психологічну підтримку й змістовне дозвілля дітей.

Організація деяких позашкільних заходів або участь у них стали можливими завдяки підтримці партнерів. З метою широкого залучення дітей до гурткової роботи закладами налагоджено співпрацю з усіма ЗЗСО. 18 гуртків ЦЕНТУМу працювали у всіх закладах, окрім ЗОШ №8 та НВК №1. Заняття 19 гуртків ЦНТТУМу проводились у ЗОШ №№1,8, СЗОШ №2, гімназіях №№ 4,5,6. У НВК №№1,3, СЗОШ №2, НВК «ЗОШ-гімназії», ЗОШ №1, гімназії №4 функціонують гуртки ЦДЮТу. Колективами закладів забезпечено ефективне впровадження технологій дистанційного навчання, про що свідчить висока результативність діяльності вихованців, участі в конкурсах та акціях різних рівнів. У ЦЕНТУМі найвищу результативність роботи з вихованцями показали педагоги О.В.Волошина, А.О.Ковальчук, О.І. Коленчук, О.В. Філюк, А.В. Марховська. До речі, ЦНТТУМ є одним із трьох ЗПО, який взяв участь у всіх змаганнях, виставках та конкурсах обласного рівня, до яких мало залучалися учні ЗЗСО, в основному переможці конкурсів – вихованці закладу. Найефективніше працювали керівники гуртків: Ящук Ю.О., Макаренко В.І., Девель Н.В. 2022-2023 н.р. готує для позашкільників нові перспективи.    

У 2021 році згідно з рішенням сесії міської ради з метою оптимізації життєдіяльності ЦНТТУМ було переведено в приміщення МНВК. Після ліквідації  МНВК у зв’язку із втра­тою чин­ності на­казу МОН Ук­ра­їни від 30.11.1993 № 430 «Про зат­вер­джен­ня По­ло­жен­ня про між­шкіль­ний нав­чаль­но-ви­роб­ни­чий ком­бі­нат», за­ре­єс­тро­ва­ний у Мі­н’юс­ті Ук­ра­їни 03.12.1993 № 177 та набранням чинності Закону України «Про освіту» (Прикінцеві та перехідні положення, ст.3 ч.12, ст.9 ч.3) планується виділити 40 годин для розширення мережі гуртків ЦНТТУМу працевлаштування співробітників МНВК, зокрема, акцент зроблено на відкриття профорієнтаційних напрямків. На жаль, в умовах війни ЗПО не можуть забезпечити офлайн-навчання через відсутність укриттів, але це має активізувати співпрацю зі школами. Адже лише в закладах, де буде відбуватися очне навчання необхідно організувати гурткові заняття ЗПО. Керівники ЗЗСО мають з розумінням сприйняти цю ситуацію та сприяти проведенню гурткових занять, не зачиняти двері перед позашкільниками.

Основні завдання розвитку позашкільної освіти у воєнний і найближчий повоєнний періоди є:

  • забезпечення доступності, високої якості освіти;
  • створення креативного освітнього середовища;
  • підвищення кваліфікації педагогічних працівників, упровадження нових, сучасних форм роботи;
  • подальше посилення національно-патріотичного виховання з метою формування ціннісного ставлення особистості до українського народу, Батьківщини, держави, нації;
  • організація освітнього процесу через виважену політику збереження мережі гуртків, контингенту педагогів і вихованців.

Превентивне виховання як аспект здоров'язбереження учнівської молоді

В умовах воєнного стану в Україні одним із важливих пріоритетів у діяльності закладів освіти є профілактика шкідливих звичок та попередження протиправної, агресивної, жорстокої, насильницької поведінки дітей та молоді. Втрата рідних та близьких, житла та роботи, вимушене переселення стають причиною збільшення неблагополучних родин в Україні, тих, хто зламався через війну. У цей складний час, який переживає наша країна, перед педагогами постає безліч питань щодо того, як організувати превентивну роботу з дітьми. Виникає потреба адаптувати знання та практику, що застосовувалися і спрацьовували в мирний час, до реалій війни, реагуючи на виклики суспільства в умовах війни.

Упродовж 2021–2022 н.р. немало зроблено для підвищення правової культури учнів. У закладах створена система роботи, яка продовжує ефективно працювати на підвищення рівня правової культури, формування в школярів системи правових знань, вироблення громадянської та соціальної відповідальності, попередження й подолання відхилень у поведінці учнів. Так, за 7 місяців 2022 року учнями закладів освіти громади не було скоєно жодного злочину та правопорушення. У порівнянні: за аналогічний період 2021 року було скоєно 2 злочини.

На профілактичному обліку в ювенальній превенції Шепетівського ВП учні закладів освіти громади не перебувають (у минулому році – 1 учень), за рішенням органів учнівського самоврядування на внутрішньошкільному обліку перебуває 21 учень, який потребує посиленого психолого-педагогічного супроводу.

У 2022-2023 н.р. залишається актуальним удосконалення системи превентивного виховання. Необхідно допомогти дітям знайти правильний шлях, жити за законами, встановленими суспільством. І це завдання лягає на плечі практичних психологів, соціальних педагогів, класних керівників. А для цього необхідно проаналізувати стан справ та посилити індивідуальну корекційну роботу з дітьми, які вже скоювали кримінальні правопорушення, та дітьми, що мають ознаки агресивної поведінки; провести інформаційно-просвітницьку роботу з батьками та законними  представниками дітей, схильних до протиправної поведінки, сприяти в організації позакласної зайнятості цієї категорії дітей.

Протиправному діянню краще запобігти ніж виправити. Превентивність -  це складова будь-якої соціально-педагогічної дії. Педагогічний вплив на особистість школяра базується на основі педагогіки партнерства між учнем, учителем і батьками, здійснюється за моделлю поваги до прав людини із застосуванням інноваційних технологій.

Рух, змагання, самоствердження – природна суть фізичної культури

Предмет «Фізична культура» - це формування в учнів стійкої мотивації щодо збереження свого здоров’я, фізичного розвитку та фізичної підготовленості; гармонійний розвиток природних здібностей та психічних якостей; використання засобів фізичного виховання в організації здорового способу життя. Сучасні уроки фізичної культури повинні відповідати трьом основним правилам: по-перше, створення умов для оптимальної рухової активності учнів; по-друге, бути цікавими учнівській молоді; по третє - сприяти педагогічному контакту з учнями.

Карантин і війна наклали певні обмеження й на фізичну культуру: знову  дистанційне навчання учнів, переважна більшість педагогів зіткнулася з проблемою повноцінного оцінювання, враховуючи те, що учні, перебуваючи вдома, не мали можливості виконати певні вправи, передбачені варіативним модулем. Шляхом розміщення завдань на різноманітних онлайн-платформах, особистих блогах на достатньому рівні педагоги виконали завдання програми з фізичної культури. У зв’язку із пандемією бул відмінені всі заняття в басейні, спортивно-масові заходи, передбачені Календарем змагань. Лише команда учнів НВК №3 взяла участь і стала призером у Всеукраїнському фізкультурно-патріотичному фестивалі школярів України «Козацький гарт» (керівники Юлія Бабійчук, Руслан Дмитрик, Володимир Самойлюк). А також команда чирлідерів ЗОШ№1 (керівник Олексій Шуляков) стала переможцем Чемпіонату України у номінації «juniors» та виборола Кубок України з чирлідингу та мажорет-спорту-2021.

З 1 вересня 2022 року в 5 класі впроваджується в освітній процес в галузі «Фізична культура» модельна навчальна програма «Фізична культура» для 5-6 класів. Згідно з чинним законодавством, у     1-11 класах – 3 уроки на тиждень за новою програмою. Для того, щоб уроки фізкультури не стали для дітей звичними й нецікавими, варто впроваджувати різноманітні форми та методи організації освітньої діяльності учнів: уроки диференційованого навчання, інтегровані та уроки-тренінги, уроки-змагання, сюжетно-рольові, проєктні уроки тощо. Усе це вимагає від учителів імпровізації та творчості. 

Здорова дитина – пріоритет держави

Медичне обслуговування учнів у закладах освіти громади здійснюється відповідно до Порядку про медичне обслуговування, затвердженого постановою КМУ від 20 січня 2021 №31. Обов'язкові профілактичні огляди дітей проводяться медичними працівниками на базі комунального некомерційного підприємства «Шепетівська багатопрофільна лікарня», Центру первинної медико-санітарної допомоги.

Два роки поспіль через складну епідемічну ситуацію та з метою уникнення захворювань дітей на хворобу, спричинену коронавірусом, медичні огляди учнів в основному проводились улітку в період найменших захворювань. За результатами медичних оглядів виявлено 68% здорових дітей і 32% хворих.  Найменше хворих дітей (12 %) в гімназії №4.

У минулому навчальному році освітній процес було організовано з урахуванням       протиепідемічних та профілактичних вимог. Завдяки дотриманню зазначених заходів, за весь період захворіло 93 учні на COVID-19: це поодинокі захворювання, які не носили масовий характер спалахів.

Для створення безпечних умов організації освітнього процесу в період пандемії та для придбання засобів індивідуального захисту, пірометрів, контейнерів, дезінфікуючих речовин для обробки рук, поверхонь, закладами освіти використано 38 тис. грн. бюджетних коштів та 8 тис. грн. позабюджетних кошів. Найбільше залучили таких коштів НВК №3, ЗОШ №1, гімназії №№4, 5, Плесенська і Пліщинська гімназії.

Важливим складником зміцнення дитячого здоров'я є належна організація їх харчування. Суб`єкти господарювання, працівники їдалень, які надають послуги з харчування, забезпечують учнів безпечною, якісною та корисною їжею. Керівники закладів освіти, медичні працівники щоденно контролюють цю роботу.

З урахуванням вимог нового Санітарного регламенту в січні 2022 року складено нові меню шкільних сніданків і обідів, запроваджено нові страви, де зменшено вміст солі, цукру, жирів під час приготування, збільшено кількість овочів і фруктів. Меню узгоджено з Шепетівським РУ ГУ Держпродспоживслужби в Хмельницькій області. Отож усіма видами харчування охоплено 96% учнів, гарячим – 75%.

Вартість харчування для учнів соціально незахищених категорій збільшилась на 2 гривні в порівнянні з минулим роком і становила до 1 лютого 2022 року 15,0 грн., а після цього періоду встановлено 17 грн. у гімназіях №№ 4,5, ЗОШ №8, Плесенській і Пліщинській гімназіях (при самостійному способі організації харчування) і 22 грн. у НВК №№ 1,3, НВК «ЗОШ-гімназія»,                    ЗОШ №1, СЗОШ №2, гімназіях №№ 3,6 (при аутсорсингу). Ці витрати фінансувалися за рахунок міського бюджету. Усього безкоштовно харчувалося 929 учнів – це 16 % здобувачів освіти.

Для поліпшення матеріальної бази харчоблоків у закладах освіти проведено ремонтні роботи й придбано обладнання на 188 тис. грн., з них: на обладнання 106 тис. грн., на ремонти – 82 тис. грн. Найбільше використано коштів у НВК №1, ЗОШ №8, гімназіях №№ 4,5,6, Пліщинській гімназії.

З метою організації безпечного дитячого харчування впроваджено систему НАССР у харчоблоках НВК «ЗОШ-гімназія», НВК №1, гімназіях №№ 4,5, ЗОШ №№ 1,8, Плесенській гімназії. У інших ЗЗСО така робота розпочата й впровадження відбулося частково. Реформування шкільного харчування, сподіваємося, буде продовжено у новому навчальному році.

Тішить і той факт, що зменшилось на 27% (32 випадки) дітей, які отримали травми невиробничого характеру. Однак у липні 2022 року учень 8-го класу смертельно травмувався на вагоні залізничного потяга. Отже, необхідно продовжити профілактично-роз'яснювальну роботу серед дітей та батьків щодо належної поведінки на залізничних коліях, вулиці та в побуті.

Питання збереження здоров’я дітей залишається актуальним. Проблеми, які маємо вирішувати у новому навчальному році:

  • створення безпечного освітнього середовища в закладах освіти в умовах воєнного стану;
  • продовження реформування шкільного харчування і впровадження системи НАССР у СЗОШ №2, гімназіях №№ 3,6, Пліщинській гімназії, НВК №3;
  • удосконалення роботи з профілактики дитячого травматизму на залізничних коліях, вулиці, в побуті.

Підтримаймо дитину з ооп!

Пріоритетним завданням у закладах освіти Шепетівської громади залишається створення рівних можливостей та вільного доступу до освіти, задоволення освітніх потреб усіх учасників процесу, створення інклюзивного освітнього середовища. Важливим є те, що за останні роки інклюзія суттєво збільшилася в освітніх закладах міської ТГ. Кількість інклюзивних груп та класів за п’ять років збільшилася в 10 разів. Якщо в 2017 році в місті інклюзивною освітою було охоплено 8 дітей, які навчалися в одній групі ДНЗ №2 «Сонечко» та двох класах ЗОШ №4, то на 2022-2023 н.р. їх планується 75 в 14 закладах, з яких 32 дитини в 7 ЗДО у 12-и групах та 43 учні у 8 ЗЗСО у 25 класах з введенням посад асистентів вихователів/вчителів.

Так у 2021-2022 н.р у ЗЗСО охоплено педагогічним патронажем 37 дітей, інклюзивною - 45. У ЗДО інклюзивне виховання надавалось 25 дошкільникам, яке організовано в 9-ти групах 6-ти закладів дошкільної та 27-ми класах 7-ми закладів загальної середньої освіти. У гімназії №5 продовжили функціонувати два спеціальні класи для 16 учнів з ООП. У гімназіях №№4,5,6, НВК №№1,3, ЗОШ №8, Плесенській гімназії, ЗДО №№ 2,4,7,9,10,12 забезпечено командний супровід дітей. У ЗДО №2 продовжують працювати 3 інклюзивні групи для дітей. У порівнянні з попереднім роком збільшено на 9 посад асистента вчителя і на 3,5 посади асистента вихователя, які, враховуючи потреби та інтереси дітей, сприяли перетворенню освітнього середовища на розвивальне.

Разом із цим виникає і низка викликів на рівні організації інклюзивного навчання, кваліфікації вчителів, методичного забезпечення освітнього процесу, розвитку інфраструктури та забезпечення фінансування.

У закладах, де учні навчаються за корекційними програмами, розроблені та реалізуються індивідуальні програми розвитку, для розробки яких організовано роботу команди супроводу спеціалістів, що здійснює аналіз динаміки розвитку учнів і в разі потреби вносить корекцію в плани. У січні 2022 року команди супроводу разом з працівниками ІРЦ визначили рівні підтримки інклюзивних дітей, при цьому враховано складність порушень та кількість годин на психолого-педагогічні та корекційно-розвиткові послуги. З дітьми працюють логопеди, дефектолог, вчитель-сурдопедагог, реабілітолог, хореографи, практичні психологи, соціальні педагоги. Відповідна робота проводиться і в ЗДО з дошкільниками, які включені в інклюзивне виховання.

У гімназії №4 продовжує працювати сучасна медіатека з оновленим дидактичним матеріалом. Облаштовано й нову відпочинкову зону для дітей з ООП. У гімназії №5 обладнано пандус при вході на територію закладу. У гімназіях №№ 4,5,6, Плесенській гімназії корекційно-розвиткові заняття проводяться в ресурсних кімнатах, які сучасно обладнані та постійно поповнюються необхідними технічними та дидактичними засобами. Зокрема, у цьому році в гімназії №4 придбано ігровий куточок, великогабаритний конструктор, м’які модулі; інтерактивну панель з програмним забезпеченням, комплект засобів для сенсорної інтеграції - у гімназії №5; комплекти спортивного обладнання, побутової техніки, засобів сенсомоторної інтеграції - у гімназії №6; комп’ютер у комплекті, планшет, комплекти меблів, спеціальних засобів корекції розвитку - у Плесенській гімназії. У НВК №3 придбано ігри настільні, спортивний інвентар; у ЗОШ №8 – палатка з тунелем, шнурівка дерев’яна, ігри. У цілому в 2022 році виділено 712 тис. грн. державної освітньої субвенції для дітей з особливими освітніми потребами, з них 526 тис. грн. на видатки споживання і 187 тис. грн. на видатки розвитку.

Діти з ООП залучаються до позакласної та гурткової роботи, зокрема в гуртки ЦЕНТУМ, ЦНТТУМ, ДЮСШ. Вони активні учасники благодійних акцій, годин доброти «Бачити серцем», новорічних та різдвяних свят, відвідують виставки, театральні свята, отримують подарунки та матеріальну допомогу від спонсорів. 15 учнів гімназії №5 взяли участь у Всеукраїнському творчому інклюзивному фестивалі «Натхнення без кордонів», за результатами якого 4 учні отримали гран-прі, 7- відзначені нагородами. А 12 учасників гімназії №4 взяли участь в Міжнародному проєкті Чеської агенції розвитку інклюзивної освіти. Результати участі опубліковано в пресі з висвітленням передового педагогічного досвіду. Педагоги гімназії №6 були активними учасниками Всеукраїнської науково-практичної онлайн-конференції «Інклюзивне навчання – рівний доступ до якісної освіти».         

Ірц створені заради підтримки дітей з ооп

Відповідно до Закону України «Про освіту», Концепції НУШ доступність є невід’ємною складовою освітнього процесу. Ніхто не може бути обмежений у праві на здобуття освіти. Не всі заклади, що позиціонують себе сучасними та перспективними в громаді, бачать себе інклюзивними, тобто доступними без винятку для всіх. Сьогодні добробут мільйонів українських дітей порушено. Ми приймаємо в свої заклади дітей з інших міст, які ще вчора не мали особливих освітніх потреб. Внутрішнє й зовнішнє (за межі України) переміщення торкнулося двох дітей із трьох. Реалії сьогодення такі, що кожна сучасна школа зобов’язана передбачати в своїй концепції, стратегії розвитку напрям руху до інклюзії, зокрема, це має простежуватися в доступності концепції закладу, в місії, візії, цілях та планах закладу, а він, у свою чергу, має бути готовим навчати всіх без винятку дітей.

Від рф освіта зазнала руйнувань як фізичних, так і психологічних. А найбільшою травмою є скалічені діти, яким потрібна підтримка, готовність закладів прийняти таких дітей. Мова йде про доступність закладу, неухильне бачення можливостей у даному розвитку керівником закладу, готовність педагогів, фаховий та методичний потенціал. Головним завданням освітян постає виявити, попередити, допомогти адаптуватися, скоригувати, компенсувати відхилення в розвитку, для подальшого функціонування і повноцінного життя з можливістю працювати, навчатися, приносити користь у розбудові України.

За період функціонування з 2018 року ІРЦ актуальність звернень щороку збільшується. Загалом надано 9280 консультацій, обстежено та внесено в систему ІС «Інклюзія» 450 дітей, проведено                    8643 корекційно-розвиткові заняття. Незважаючи на карантинні моменти, воєнний стан, пріоритетом діяльності ІРЦ є виявлення дітей, що мають труднощі в розвитку та навчанні й потребують додаткової підтримки.

Відповідно до основних функцій за рік в ІРЦ здійснено заходи:

  • комплексну психолого-педагогічну оцінку розвитку дитини від 2-х до 18-ти років, з використанням сучасних методик із визначення особливих освітніх потреб та рівнів підтримки та видано 185 висновків про комплексну оцінку із занесенням у систему ІС «Інклюзія», в тому числі 13 з категорії ВПО;
  • встановлення рівнів освітніх труднощів для 69 дітей з ООП з інклюзивною формою навчання, в яких у висновках таких рівнів не було зазначено. Скореговано 69 індивідуальних програм розвитку для дітей з інклюзивною формою навчання з урахуванням рівнів підтримки. Проведено 102 роз’яснювальні консультації щодо написання протоколів та завантаження ІПР і протоколів в систему ІС «Інклюзія»;
  • корекційно-розвиткові послуги для 47 дітей з ООП. У цілому було проведено 1017 КРЗ з них для 9 внутрішньо переміщених дітей проведено 112 занять.
  • проведення 823 консультацій, з них 451 - батькам, 372 - педпрацівникам, у тому числі 45 - ВПО щодо організації навчання та виховання дітей з ООП та отримання психологічної підтримки.
  • участь у 207 засіданнях команд психолого-педагогічного супроводу дітей з ООП з питань створення їх освітнього маршруту та моніторингу динаміки розвитку.

Фахівцями ІРЦ забезпечено ряд заходів для підвищення кваліфікації педагогів. Діє Школа інклюзивної освіти, в рамках якої висвітлюються новації по роботі з дітьми з ООП. Згідно з планом ІРЦ організовуються тренінги, майстер-класи, засідання круглих столів, вебінари. Заходи проводимо як в очній, так і в дистанційній формах. Систематично проводяться консультації для батьків, педагогів, медиків, які переймаються проблемами розвитку дітей та інклюзивною освітою. Діє батьківська школа «Таємничий світ моєї особливої дитини». Щороку з метою підвищення кваліфікації фахівців ІРЦ та корекційних педагогів  плануються цикли навчальних зустрічей з провідними фахівцями України в галузі корекційної освіти щодо особливостей розвитку та надання допомоги дітям з ООП.

Роботу центру наразі забезпечує 8 працівників: 1- директор, 5 - фахівців (консультантів),                        1 - прибиральниця, 1 - бухгалтер. Штат ІРЦ укомплектовано частково. Потребуємо вчителя-дефектолога, у  зв’язку з мобілізацією фахівця шукаємо вчителя-реабілітолога. ІРЦ знаходиться у центрі міста із зручною логістикою та мальовничим краєвидом. Тут створені необхідні умови для повноцінного функціонування, обладнано та забезпечено сучасними засобами, методиками для проведення роботи з дітьми, новітньою технікою, спортивним та корекційним інвентарем, іграшками, посібниками – усі комфортні умови для праці та отримання професійних послуг.

Соціальний захист на варті соціальної політики

Одним із пріоритетних напрямів соціальної політики в Україні є правовий та соціальний захист дітей. Завжди в полі зору педагогічних колективів закладів освіти – діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, діти з багатодітних, малозабезпечених сімей, діти з ООП, діти, батьки яких загинули під час проведення АТО(ООС), бойових дій, діти, батьки, яких були або є учасниками АТО(ООС), бойових дій, діти із сімей внутрішньо переміщених осіб.

У 2021-2022 н.р. банк даних дітей з особливим соціальним статусом, що здобувають освіту в закладах загальної середньої та дошкільної освіти, налічує 4522 дитини, з яких:

  • 56 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування;
  • 32 дитини із сімей, що перебувають у складних життєвих обставинах;
  • 380 дітей з малозабезпечених сімей;
  • 1149 дітей з багатодітних сімей;
  • 2048 дітей з особливими освітніми потребами. З них -152 дитини з інвалідністю;
  • 5 дітей, батьки яких загинули під час проведення АТО (ООС);
  • 731 дітей, батьки яких були або є учасниками АТО (ООС);
  • 39 дітей із сімей, постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС.

Станом на травень 2022 року 152 дитини з числа внутрішньо переміщених осіб внесені до реєстру здобувачів освіти за місцем їх перебування (навчання). А в серпні ситуація така: 95 учнів з числа ВПО, батьки яких подали заяви щодо зарахування їх дітей до ЗЗСО у 2022-2023 н.р., 64 дитини з числа ВПО зараховані до ЗДО.

Відповідно до чинного законодавства організовано за кошти міського бюджету харчування учнів 1-11 класів з числа дітей-сиріт, дітей позбавлених батьківського піклування, дітей із сімей, які отримують допомогу відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім‘ям»,  дітей, батьки яких беруть (брали) участь в АТО/ООС, дітей учасників бойових дій, дітей, які мають статус постраждалих внаслідок воєнних дій і збройних конфліктів, дітей із сімей внутрішньо переміщених осіб, дітей з особливими освітніми потребами, які навчаються у інклюзивних та спеціальних класах.

Ситуація, що склалася в країні й позначилася на житті всіх українців, потребуючи свого розв’язання, намітила перспективні напрями розвитку соціальної роботи, які сьогодні вже активно впроваджуються в життя:

  1. волонтерський рух;
  2. соціальну роботу з дітьми із сімей внутрішньо переміщених осіб;
  3. психологічний та соціально-педагогічний супровід дітей із сімей учасників АТО/ООС, бойових дій;
  4. допомога дітям та сім’ям, які постраждали у військових конфліктах;
  5. психологічний супровід дітей з особливими освітніми потребами в умовах інклюзивної освіти.

І це неповний перелік. Зазначені категорії дітей залучаються до роботи освітніх хабів. У ЗОШ №1 діє волонтерський освітній центр «Територія щастя» для дітей з сімей внутрішньо переміщених осіб. Діти відвідують різноманітні секції, тренінгові заняття психологічного спрямування, мовні клуби, STEM-заняття, мистецькі студії, спортивні майстер-класи. У гімназії №4 працював освітній ХАБ Дитячого ордену милосердя «Подих мирного життя», у НВК №3 - гуманітарний ХАБ з метою надання матеріальної допомоги для осіб з числа ВПО. Учні беруть участь у Всеукраїнському проєкті психологічної підтримки «Поруч». На спортивному майданчику СЗОШ №2 діти мають змогу пограти в рухливі ігри з футбольним м’ячем, позайматися з психологом, отримати навички першої медичної допомоги від медичних волонтерів.

Також діти залучаються і до позакласної та гурткової роботи, зокрема в гуртки ЦЕНТУМу, ЦНТТУМу, ДЮСШи. Вони є активними учасниками благодійних акцій, новорічних та різдвяних свят, відвідують виставки, театральні свята, отримують подарунки та матеріальну допомогу від спонсорів.

У закладах освіти протягом 2021-2022 н.р. проводилися різні акції:

  • благодійні: «Готуємо дітей до школи», «Милосердя», «Живе людина добрими ділами», «Бандеролька дружби», «Щедра п’ятниця» з метою придбання канцелярського приладдя, одягу, взуття та надання матеріальної допомоги;
  • волонтерські: «Допоможи воїнам ЗСУ», «Робимо добру справу разом», «Наближаємо перемогу разом», «Дякуємо ЗСУ за право на життя»;
  • онлайн-флешмоби до Дня української Державності, Дня Соборності, Дня захисту дітей, фоточеленджі до Дня Конституції України.

У 2022 році виділено кошти в розмірі 18100 грн. на виплату одноразової допомоги 10 дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування, після досягнення 18-річного віку.

Психологічна підтримка в часи війни

Головним поточним пріоритетом діяльності закладів освіти громади 2022-2023 н.р. є забезпечення психологічної стійкості всіх учасників освітнього процесу, які постраждали від російської збройної агресії. За таких умов роль психологічної служби системи освіти істотно зростає.

Сьогодні всі учасники освітнього процесу більше, ніж будь-коли, потребують психологічної підтримки й допомоги. У цей непростий для нашої країни час працівники психологічної служби надають психологічні послуги в режимі 24/7, налагоджують взаємодію з учасниками освітнього процесу за допомогою інформаційно-комунікаційних технологій, проводять консультації через електронний застосунок «Кабінет психолога/соціального педагога», створений на вебсайтах закладів освіти, надають інформаційну підтримку щодо джерел консультування, куди саме можна звернутися, розмістивши повідомлення в месенджері фейсбук-сторінки, чаті телеграм-каналу тощо. Для подолання соціально-психологічних проблем, які виникають у сім’ях учасників АТО (ООС), ветеранів, створено консультаційні пункти психологічної допомоги та надання підтримки населенню, учасникам подій, постраждалим та їхнім родичам у разі виникнення відповідних потреб на базі обласних навчальнометодичних центрів/кабінетів/лабораторій психологічної служби. Постійно фахівці психологічної служби беруть активну участь в онлайн-вебінарах щодо нових методик надання психологічної допомоги учасникам освітнього процесу.

Особливо стресовою і травматичною ситуацією ці події стали для дітей, які змушені були змінити місце проживання. Травмуючі обставини позбавили дитину стабільного, безпечного та підтримуючого оточення, яке є необхідним для її особистісного розвитку. Навіть якщо сім’я переїхала на нове місце в повному складі, дорослі не можуть приділяти вихованню і проблемам дітей стільки ж уваги, скільки приділяли раніше. Батьки, самі переживаючи тяжкий стрес та кризу ідентичності, не завжди здатні виконувати звичні сімейні ролі. Вони часто не мають сил, щоб допомогти своїм дітям. Із втратою найближчого оточення (близьких, родичів, сім’я втрачає значну частину соціальної підтримки. Тому нормативні документи, які регламентують діяльність психологічної служби системи освіти в період війни, визначають одним із пріоритетних її напрямів і завдань питання забезпечення ефективного психологічного та соціально-педагогічного супроводу та надання психологічної допомогти дітям та сім’ям внутрішньо переміщених осіб. Фахівці психологічної служби, в першу чергу, знаходять і враховують  потреби та проблеми  цієї категорії та їхніх родин і на основі цього визначають пріоритетні завдання, напрями надання комплексної допомоги. А також психологи приділяють значну увагу психосоціальній та соціально-педагогічній допомозі дітям із сімей учасників АТО/ООС, військових ЗСУ, постраждалих у військових конфліктах, дітям та сім’ям, які мають складні життєві обставини.

Першу психологічну допомогу та емоційну підтримку дітям на різних рівнях у закладі освіти проводять  усі педагогічні працівники (вчителі-предметники, класні керівники, медична сестра тощо), залучаються батьки учнів та засоби масової інформації. Зауважимо: не можна надавати психологічну допомогу та емоційну підтримку окремо, оскільки це комплексна робота всіх педагогічних працівників, але підходи до цього процесу можуть бути різними. Учителі під час уроку теж практикуватимуть психологічні хвилинки, які допоможуть усім  здобувачам освіти впоратися зі стресом та його наслідками, емоційно налаштуватися на урок, на плідну роботу, завдяки чому створюватиметься сприятлива атмосфера, яка дасть змогу дітям розслабитися, зняти емоційне напруження, відновити почуття безпеки та психоемоційного комфорту, що є природним механізмом стабілізації. Регулярне впровадження психологічних хвилинок у зручний час та слушній нагоді допомагають  здобувачу освіти стати більш спокійним, врівноваженим, а також дасть змогу краще зрозуміти свої почуття та адаптуватися до нових реалій життя.

  Усього за участі практичних психологів і соціальних педагогів за 2021/2022 н.р. було організовано і проведено 102 супервізійні та інтервізійні групи з різних тем, а саме: «Емоційне виснаження», «Робота зі страхами», «Як потурбуватися про своє ментальне здоров’я в стресовій ситуації та надати першу психологічну допомогу»,  «Психологічна допомога в кризових ситуаціях», «Робота з профілактики правопорушень, вживання наркотичних та психотропних речовин серед неповнолітніх» тощо.   У новому навчальному році перелік збільшиться.

Найбільше було звернень до працівників психологічної служби з тематики:

Від батьків

Дітей

Педагогів

-  труднощі  в навчанні - 201,

- формування психологічної готовності дошкільників до навчання в школі-166,

- адаптація до нового колективу- 201

- професійне самовизначення- 97,

- профілактика шкідливих звичок-63,

- комп’ютерна залежність- 61

- адаптація дитини до нового колективу- 87,

- асоціальні прояви у поведінці дітей- 53,

- психологічний супровід дітей  з ООП в умовах інклюзивної освіти- 87,

- психологічний клімат учнівського колективу, міжособистісні конфлікти -88

Психосоціальну та соціально-педагогічну допомогу надавали й для дітей та сімей ВПО                          (275 звернень) та сім’ям із числа місцевого населення (182 звернення).

З метою надання психосоціальної підтримки сім’ям ВПО та постраждалому населенню від воєнних дій практичні психологи паралельно займались волонтерською діяльністю в психологічних клубах: «Платформа психологічної допомоги дітям та дорослим під час війни», гімназія №4(6 релакс-зустрічей в ресурсній кімнаті з 16 дітьми, з яких 6 - діти ВПО); ВОЦ «Територія щастя», ЗОШ №1     (24 дитини ВПО у 18 заняттях); «Смайлики», НВК «ЗОШ-гімназія» (6 занять  із залученням 19 дітей з сімей ВПО).

Поза увагою не залишається й профорієнтаційна робота, яка традиційно займає важливе місце в діяльності закладу освіти, оскільки вона, з одного боку, забезпечує зв’язок системи освіти з економічною системою країни, з іншого, поєднує сьогодення здобувачів освіти з їхнім майбутнім. Саме тому освіта має не тільки забезпечувати предметну підготовку, а й створювати сприятливі умови для професійного самовизначення здобувачів освіти. Профорієнтаційна робота в закладі освіти має проводитись працівниками психологічної служби систематично і поетапно, починаючи з 1 класу. 

Учитель – важливе джерело змін

В освітній галузі громади в 2021-2022 н.р. освітній процес забезпечував 771 педагог (453 – заклади загальної середньої освіти, 211 – заклади дошкільної освіти, 29 - заклади позашкільної освіти), із них - 668 з вищою педагогічною освітою, що становить 87 %. На педагогічні посади в ЗЗСО, ЗДО, ЗПО було прийнято 40 педагогів.

Працювали педагогічні працівники пенсійного віку: ЗЗСО - 48 педагогів, що становить 11 % від загальної кількості, ЗДО – 14, що становить 7%, ЗПО – 2, що становить 7 %.  З 41 педагогом ЗЗСО, які отримують пенсію за віком, на 2022-2023 н.р. укладено строкові договори  відповідно до вимог Закону «Про загальну середню освіти».

Цьогоріч в обласному конкурсі «Учитель року-2022» взяли участь 3 педагоги, 3 із них лауреатка конкурсу - у номінації «Правознавство» - Оніщук Мирослава Вікторівна, учитель НВК №3, учасниками в номінації «Інформатика» - Кислюк Павло Васильович, учитель НВК №3, «Біологія» - Гоненко Алла Олексіївна, учитель гімназії №6. У щорічному конкурсі фахової майстерності «Джерело творчості» взяла участь Ковальчук Альона Олександрівна, керівник гуртка ЦЕНТУМ  і посіла І місце в обласному етапі.

Попри повітряні тривоги, складний воєнний час, попри стрес та небезпеку педагоги Шепетівської громади працювали та проводили заняття в дистанційному режимі. 14 - працювали з-за кордону. Наразі 8 перебувають за кордоном. У період з 24 лютого 15 учителів звільнилися з посад.

Із запровадженням воєнного стану 5 педагогів та 3 технічні працівники були мобілізовані на службу в Збройні Сили України (НВК №3 – 4, НВК «ЗОШ-гімназія» – 1, НВК №1 -1, ЗДО №№8,12 - 2). Працевлаштовано на посаду вчителя-дефектолога в гімназію №5 особу з числа внутрішньо переміщених.

На жаль, на 2022-2023 н.р. тільки один молодий педагог прийде працювати в ЗДО №7 «Дюймовочка» - на посаду асистента вихователя. Багаторічною проблемою залишається відсутність учителів математики, фізики, інформатики.

Незважаючи на воєнний стан, атестацію педагогічних працівників проведено відповідно до термінів, зазначених у Типовому положенні про атестацію. Відтак у 2022 році – атестовано                159 педагогів, у т.ч. керівних кадрів  – 5. За рішеннями атестаційних комісій І, ІІ рівнів: 74 педагоги - відповідають раніше присвоєним кваліфікаційним категоріям (1- «спеціаліст другої категорії», 5 – «спеціаліст першої категорії», 68 – «спеціаліст вищої категорії»); 52 педагогам присвоєно кваліфікаційні категорії: 14 - «спеціаліст другої категорії», 20 – «спеціаліст першої категорії»,                            18 – «спеціаліст вищої категорії». 6 присвоєно педагогічне звання «старший учитель», 10 – «учитель-методист».

Освітянська спільнота громади - активні учасники обласної виставки педагогічних інновацій «Освіта Хмельниччини на шляхах реформування». Із 110 представлених робіт на область 84 – переможці, із них : І – 16, ІІ – 36, ІІІ – 32.

Центр прпп на старті навчання педагогів

Другий рік поспіль ЦПРПП є орієнтиром на професійний розвиток та самовдосконалення педагогів Шепетівської громади. Упродовж 2021-2022 року здійснювався супровід професійного розвитку освітян громади всіх категорій, забезпечувалася підтримка системи професійного розвитку керівних та педагогічних кадрів, яка поєднала організацію навчання на курсах підвищення кваліфікації при Хмельницькому ОІППО, інших суб’єктах надання послуг підвищення кваліфікації та науково-методичну роботу педагогічних працівників відповідно до компетентнісного підходу.

Протягом року пройшли курси підвищення кваліфікації на базі ХОІППО - 92 педагоги та на базі ДЗВО «Університет менеджменту освіти» - 2 педагоги ІРЦ. У функціональному навчанні з цивільного захисту взяли участь 29 осіб керівного складу.

Зміст консалтингової роботи ЦПРПП реалізовувався на основі освітньої проблеми «Удосконалення моделі інформаційного освітнього середовища для інноваційного розвитку сучасного педагога в умовах Нової української школи», на вирішення  завдань якої було спрямовано проведення для різних категорій управлінських та педагогічних кадрів різножанрових заходів. Усі 57 проведених консультантами чи то офлайн-, чи то онлайн-зустрічей спрямовані на підвищення професійної компетентності педагога, озброєння його новими знаннями, методами, технологіями, що дозволяють перебудувати освітній процес відповідно до вимог і підходів НУШ. Науково-консультативна робота проводилася на основі систематичної аналітико-діагностичної діяльності, де враховувалися інтереси й запити різних категорій педагогів.

Центром використовуються можливості розвитку професійної компетентності педагогів шляхом залучення їх до участі в науково-методичних заходах різних рівнів.  Упродовж окресленого періоду  23 педагоги взяли участь у роботі всеукраїнських, міжрегіональних, обласних тренінгів, конференцій, семінарів, круглих столів, виставок, форумів. Освітяни громади стали слухачами 245 вебінарів, що проводилися видавництвом «Основа», «Ранок», «Генеза», освітніх проєктів «Всеосвіта», «На урок», всеукраїнських платформ Українського інституту розвитку освіти (УІРО), Освіторія, EdEra, Prometheus, Atoms Hub, на платформах всеукраїнського інтернет-марафону «Початкова школа» з актуальних питань методики викладання шкільних предметів, упровадження інноваційних технологій, інклюзивного навчання, роботи в умовах Нової української школи, управлінської діяльності. Системно вдосконалюються, постійно навчаючись і працівники ЦПРПП. Підтвердженням цього є отримані 43 сертифікати.

Можливо, і не такий сучасний та презентабельний, однак містив усю потрібну інформацію для професійного розвитку педагогів, з січня 2022 року перестав обслуговуватися сайт Центру. Війна заборонила поки бажати новий сайт як нашу візитівку в просторі інтернету. Тому консультанти створили вичерпний цифровий ресурс на гугл-диску, який постійно оновлюється. Паралельно створили сторінку в мережі «Фейсбук», яку наповнюємо щодня освітніми новинами, порадами, рекомендаціями МОН, рекламними проспектами суб’єктів підвищення кваліфікації, відзнаками тощо. Та зауважуємо, що вона більш інформаційно-демонстративна, а дисковий ресурс містить нормативно-правові, науково-методичні теки, корисні посилання тощо. Два інтернет-ресурси взаємодоповнюють одне одного. У перспективі  власний канал на You Tube.

Пріоритетним напрямом Центру залишається координація діяльності 33 професійних спільнот – це ефективний конструктивний полілог, де спільними зусиллями формуємо нові освітні алгоритми, як ефективно працювати на відстані, добре розумітися на технологіях та бути медіаграмотним. З метою ефективності роботи та оперативного інформування педагогічних працівників, популяризації кращих практик створено групи спільнот у мобільних додатках Viber, Telegram, Facebook Messenger, Signal.

Разом з тим аналіз діяльності свідчить про необхідність удосконалення роботи щодо:

  • модернізації системи безперервної освіти педагогів відповідно до Концепції «Нова українська школа», нових державних освітніх стандартів та сучасних підходів відповідно до напрямів реформування системи освіти та суспільних викликів;
  • реалізації сучасних технологій фахового вдосконалення, забезпечення ефективного функціонування та інноваційного розвитку системи освіти громади;
  •  удосконалення цифрової грамотності всіх учасників освітнього процесу.

Здійснювати таку трансформацію професіоналізму педагога в умовах цифрового світу та суспільства знань ЦПРПП завжди напоготові.

Особливості організації освітнього процесу в умовах воєнного стану

 Організація освітнього процесу в новому навчальному році залежить від безпекової ситуації в нашому регіоні. Структура і тривалість навчального тижня, дня, занять, відпочинку між ними, форми організації освітнього процесу визначаються педагогічною радою закладу освіти у межах часу, передбаченого освітньою програмою, відповідно до обсягу навантаження, встановленого навчальним планом та з урахуванням вікових особливостей, фізичного, психічного і інтелектуального розвитку здобувачів освіти.

Для роботи закладів в очному й змішаному режимі необхідно провести такі заходи з посилення безпеки:

  • обов’язкова перевірка приміщень та прилеглих до них територій на наявність вибухонебезпечних предметів;
  • перевірка готовності системи або пристроїв оповіщення;
  • визначення й позначення шляхів евакуації;
  • наявність відповідно обладнаного укриття (або орендованого);
  • створення запасів води і медикаментів;
  • проведення тренувань з учасниками освітнього процесу щодо дій під час оголошення сигналу повітряної тривоги;
  • проведення навчальних занять за темами здоров’язбереження, надання домедичної допомоги з відповідних дисциплін;
  • за можливості підключити в укриттях Wi-Fi.

У разі неможливості організувати освітній процес в очному і змішаному форматі, приймається рішення про дистанційне навчання.

Форма організації освітнього процесу може змінюватися впродовж навчального року в залежності від безпекової ситуації.

Пандемія, спричинена поширенням коронавірусної хвороби СОVID-19, продовжує вносити  корективи в освітній процес. Тому заклади освіти, готуючись до початку нового навчального року, враховують протиепідемічні та профілактичні вимоги. Зокрема, проводитиметься моніторинг стану здоров`я учнів і працівників, продовжуватиметься практика соціального дистанціювання, створюватимуться умови для мінімізації ризику інфікування, збільшуватиметься вільний простір у приміщеннях, передбачатимуться місця для дезінфекції рук, розроблятимуться маршрути руху й графіки допуску здобувачів освіти в приміщення, запроваджуватиметься гнучкий режим роботи, особливості харчування в умовах карантину.

Створення комфортних та безпечних умов навчання

Новий навчальний рік розпочнеться з урахуванням воєнного стану в Україні та особливостей епідемічної ситуації. Пріоритетом організації освітнього процесу в закладах є наявність найпростіших укриттів, дотримання принципів соціального дистанціювання, правил гігієни, використання засобів індивідуального захисту, уникнення масових скупчень осіб, вакцинація працівників освіти.

Для належної підготовки закладів освіти до нового навчального року управлінням освіти, керівниками закладів за сприяння виконавчого комітету Шепетівської міської ради, депутатів, за широкої підтримки батьківської громадськості та спонсорів проведено значну роботу щодо створення відповідних належних умов для організації освітнього процесу.

 У ході підготовки використано більше 13 млн. 799 тис.грн, з них: 12 млн 593 тис.грн – бюджетні кошти та 1 млн. 379 тис.грн - позабюджетні, із яких майже 1 млн. 170 тис.грн – спонсорська допомога. Ці кошти використано на ремонт приміщень та зміцнення навчальної, методичної й матеріально-технічної бази.

В усіх закладах освіти проведено поточний ремонт на 1 млн. 459 тис.грн та капітальний у                 НВК №3 та НВК №1 - на суму 5 млн. 527 тис.грн..

У ході підготовки основними напрямками були такі:

  • підготовка зовнішніх тепломереж та внутрішніх систем опалення закладів освіти до роботи в осінньо-зимовий період, а саме: замінено труби теплоносіїв (60 м/п), виконано промивку систем опалення, ревізію та перевірку обладнання модульних котелень (усі заклади освіти), замінено ділянки мереж та радіатори ( ЗДО №2, СЗОШ№ 2, НВК №3, Гімназія №5, ЗОШ №8, Плесенська гімназія на суму 490 тис.грн.);
  • виконано поточні ремонти мереж водопостачання та каналізації (ЗДО №6, ЦДЮТ на суму                 146 тис. грн);
  • проведено заміну 64 м² старої дерев’яної підлоги на нову із плитки, лінолеуму та ламінату  (ЗДО №№2,4, Гімназія №№4,5 на суму 146 тис. грн);
  • проведено ремонт 1050м² даху (НВК №1, гімназія №6) на суму 2 млн. 320 тис.грн;
  • замінено 185 вікон та 20 дверей (ЗДО №7, НВК №1, ЦДЮТ на суму 1 млн. 835 тис. грн);
  • виконано ремонт електромережі (ЗДО №№12, 2, ЗОШ №1, НВК№1, ЗОШ №8 на суму                         190 тис. грн.)

Особливу увагу приділено на забезпечення протипожежних заходів: у всіх закладах проведено вимір опору ізоляції, придбано вогнегасники та проведено технічне обслуговування. У ДНЗ №12 встановлено пожежний гідрант, проведено монтаж блискавозахисту у ЗОШ №8, виділено кошти на проектно-кошторисну документацію та монтаж системи пожежної сигналізації у ЗДО №№ 2,3 та НВК «ЗОШ-гімназія». Загальна сума на виконання робіт із цієї галузі складає 1 млн. 611 тис.грн.

Цього річ у зв’язку із введенням воєнного стану в Україні основну увагу при підготовці до нового навчального року було приділено безпечному перебуванню дітей в закладах освіти, а саме: облаштуванню найпростіших укриттів. За розпорядженням міського голови працювали 2 комісії щодо обстеження (аудиту) місць, де можна безпечно укрити учасників навчального процесу під час повітряної тривоги та надання дозволу на експлуатацію їх. На дані цілі міською радою виділено кошти у сумі 1 млн. 130 тис.грн.

Шановні освітяни!

Залишилося декілька днів до початку нового навчального року. Ми всі з нетерпінням та певною пересторогою чекаємо на зустріч з дітьми, колегами, хочеться знову відчути атмосферу повноцінного життя в стінах закладів освіти. Наші відважні Збройні Сили захищають нас на фронті, дорослі роблять усе для перемоги в тилу, навіть діти шукають способи допомоги армії. Але всі українці від малого до великого мають розуміти, за що точиться героїчна боротьба – за збереження незалежності нашої держави й нації! Тому перший урок цього начального року має бути присвячений ще більш глибокому усвідомленню вихованцями, що ж таке Батьківщина, держава, патріотизм, якими були, є і мають стати українці, щоб ні у кого ніколи не виникало бажання нав’язувати українцям, як їм жити, з ким дружити, якою мовою говорити і куди рухатися у розвитку своєї суверенної незалежної держави.

Уперше з часу завершення Другої світової війни ми, на жаль, розпочинаємо навчальний рік в умовах воєнного стану. Але маємо зробити все можливе і неможливе не тільки для успішного функціонування системи освіти в цей надскладний період, але й для її успішного розвитку і подальшого реформування.

Для цього насамперед необхідно:

  • створити максимально безпечні умови для всіх учасників освітнього процесу в 2022/2023 навчальному році;
  • забезпечити всім українським дітям, незалежно від їхнього місцеперебування, безперервність та рівний доступ до навчання з урахуванням безпекової ситуації на конкретній території;
  •  забезпечити додержання прав дітей на освіту за українськими навчальними програмами та підручниками, а також прав педагогів на працю.

Виконання цих завдань і досягнення поставлених цілей можливі лише за умови об’єднання зусиль та ресурсів освітян, усіх, хто зацікавлений у подальшому розвитку української освіти.

У цей надзвичайно складний для України період щиро дякую вам, Освітянам, здобувачам освіти за патріотизм, чесну працю, сумлінне виконання своїх обов’язків, самовіддане служіння вітчизняній освіті й опір, який ви чините російським окупантам. Ви – герої освітнього фронту! Громада пишається вами! Тримаймо освітній стрій та крокуймо разом до перемоги! Ми – Україна!

За матеріалами управління освіти Шепетівської міської ради

Останнє редагування 30 серпня 2022, 10:17
0
репостів
0
репостів