На Шепетівщині запрацював серцево-судинний центр

Автор 19 вересня 2023, 16:01

З метою надання високоспеціалізованої кардіологічної та кардіохірургічної допомоги населенню північної частини області у місті Нетішин сьогодні відбулося відкриття відділення інвазивної кардіології та інтервенційної радіології №3 комунального некомерційного підприємства «Хмельницький обласний серцево-судинний центр».

У заході взяли участь голова обласної ради Віолета Лабазюк, тимчасово виконуючий обов’язки начальника обласної військової адміністрації Сергій Тюрін, народний депутат України Микола Стефанчук, депутати обласної ради Іван Гладуняк і Андрій Козюра, директор КНП «Хмельницький обласний серцево-судинний центр» Андрій Кланца, Нетішинський міський голова Олександр Супрунюк, начальник Шепетівської районної військової адміністрації Олексій Глушаков.

КНП «Хмельницький обласний серцево-судинний центр» Хмельницької обласної ради – це єдиний в Хмельницькому госпітальному окрузі заклад, оснащений високотехнологічним лікувально-діагностичним обладнанням. Це дає можливість населенню області отримувати високоспеціалізовану кардіологічну та кардіохірургічну допомогу. Щорічно у стаціонарних відділеннях лікується близько чотирьох тисяч пацієнтів та надається консультативна допомога в середньому ще для 45 тисяч мешканців області, однак потреба у лікуванні та діагностиці серцево-судинної патології значно більша, особливо на ранніх стадіях захворювань.

“Нове відділення обладнане ангіографом – унікальним обладнанням, без якого сучасне оперативне втручання неможливе. Завдяки йому не буде втрачатись дорогоцінний час для порятунку та будуть застосовані сучасні медичні методи,” – наголосив перший заступник начальника ОВА Сергій Тюрін.

Директор обласного серцево-судинного центру, заслужений лікар України, доктор медичних наук, депутат обласної ради Андрій Кланца зазначив:

«Пріоритетним завданням закладу є своєчасна та повноцінна допомога пацієнтам з гострим коронарним синдромом. Наразі організація медичної допомоги хворим на гострий коронарний синдром ґрунтується на сформованій мережі відповідних стаціонарних відділень кардіоцентру.

Саме з метою наближення високоспеціалізованої допомоги до пацієнтів з гострим інфарктом міокарда на віддалених від обласного центру територіях, в межах доступності – 70 км, у 2019 році було створено відділення інвазивної кардіології та інтервенційної радіології № 2 на півдні області – у м. Кам’янець-Подільський, а сьогодні ми відкриваємо аналогічне відділення інвазивної кардіології та інтервенційної радіології № 3. Усі стаціонарні відділення КНП «ХОССЦ» працюють у режимі 24/7/365. Це означає, що в межах 60-90 хвилин пацієнт з гострою серцевою проблемою з самих віддалених територій отримає невідкладну допомогу своєчасно. А це сотні тисяч врятованих життів, а також тисячі повернутих до звичного життя людей».

У відділенні надаватиметься невідкладна кардіохірургічна допомога, діагностика, консультації, проводитиметься рання реабілітація. Операції робитимуться планові. Окрім лікарів, які працюватимуть на постійній основі, здійснюватиме виїзний прийом хворих Андрій Кланца та його колеги-кардіохірурги з обласного серцево-судинного центру.

«Серцем» відділення є катетеризаційна лабораторія з новітнім сучасним обладнанням, де проходитимуть обстеження пацієнти та робитимуться операції. У свій час рішенням Хмельницької обласної ради було виділено 9 мільйонів гривень на придбання мобільної рентгенодіагностичної системи (ангіографа) з блоком безперебійного живлення. Таку ж суму на умовах співфінансування виділила й Нетішинська міська рада.

Стаціонарне лікування у відділенні розраховане на 15 ліжок. За медичною допомогою до нетішинського відділення інвазивної кардіології та інтервенційної радіології звертатимуться мешканці північних районів області. Все обладнання, яке використовуватиметься для проведення процедур, для пацієнтів буде безкоштовним. Для держави ж один пацієнт коштує 20-30 тис. грн.

Принагідно, кращі медичні представники закладу отримали відзнаки обласної військової адміністрації.

“В час повномасштабної війни з російською федерацією лікарі рятують життя на фронті і в тилу. Ви є тими, хто щодня працює для наближення нашої Перемоги. Ваша праця дуже непроста і важка, і надзвичайно важлива. Щиро дякую вам,” – додав керівник області.

Створено зазначене відділення на умовах співфінансування – з обласного бюджету та Нетішинського міського бюджету було виділено по дев’ять мільйонів гривень для придбання мобільної рентгенодіагностичної системи (ангіографа) з блоком безперебійного живлення загальною вартістю 18 мільйонів гривень. Це був старт до створення довгоочікуваного реперфузійного центру.

Останнє редагування 19 вересня 2023, 21:18
0
репостів
0
репостів