Розділ Культура

На Шепетівщині встановлять «Жорнове колесо», яке знайшли на місці старовинної паперової фабрики

Автор 20 жовтня 2023, 15:14

За ініціативою громадської організації "Рідна Славутчина" та підтримки Славутської міської ради на території КЗ"Славутський історичний музей" розпочато роботи з встановлення малої архітектурної форми «Жорнове колесо». Для Славустької громади даний предмет має історичну цінність, адже є частиною культурного спадку кінця ХІХ ст.

У музеї повідомили, що встановлення даного предмету кошти з міського бюджету не залучалися.

Безперечно, у такий важкий час допомога для воїнів є першочерговою, і кожен з нас не стоїть осторонь. Але й потрібно досліджувати та розповідати про історичний спадок (хай навіть частинка цілого), який дістався нам від попередніх поколінь. Притримували й історичну довідку для поширення її після встановлення предмету.

Бігун (жорна, рол) – великий кам’яний круг, що використовувався у папероробній машині для приготування паперової маси з осоки, осики, деяких м’яких порід деревини. Рол був винайдений у Голландії близько 1668 року для розмелювання ганчір’я. В українських папірнях ним почали користуватися наприкінці ХVІІІ століття. Називали його голендер. Використання його полегшувало процес виробництва паперу і покращувало його якість.

Предмет, що встановлюється, був знайдений на березі річки Горинь поблизу села Ташки. В ході дослідження виявилося, що в селі з 1882 року працювала паперова фабрика, власником якої був славутський купець Гешель Пінхасович Шапіро. З архівних даних:

"...Працює у 1894 році – 25 робітників. Виробляла 18000 пудів цукрового паперу (306 тонн) та 20000 пудів дерев’яної маси (328 т). Товарообіг – 44000 карб. Технічне забезпечення: 1 парова машина на 6 кінських сил, 3 водяних двигуни, 4 роля, 1 машина по виготовленню дерев’яної маси".

Доказом того,що фабрика таки існувала, є рішення №1630 Виконавчого комітету Кам’янець-Подільської обласної ради депутатів «трудящихся» про передачу та відновлення приміщень колишньої паперової фабрики під підводобудівний завод (ДАХО).

Оскільки предмет має для нашого краю культурну та історичну цінність, то встановлення його саме на території музею є доцільним.

Після завершення робіт по монтажу поряд планується встановити табличку з QR кодом, що міститиме історичну довідку про жорнове колесо.

Останнє редагування 20 жовтня 2023, 15:30
0
репостів
0
репостів