Розділ Культура

На Шепетівщині почались розкопки в історичному ареалі пам‘ятки Національного значення

Автор 27 вересня 2023, 19:41

Минулого тижня у Полонному археологи розпочали дослідження ділянки в історичному ареалі пам‘ятки Національного значення - Костел святої Анни. Розкопки відбуваються в рамках гранту від Українського культурного Фонду Міністерства культури та інформаційної політики «Археологічна школа «Літописне місто Полонне»

Розкопки проводяться досвідченою командою археологів за участі:

  • кандидата історичних наук, завідувача відділом регіональних досліджень ДП «НДЦ «ОАСУ» ІА НАНУ, куратора проекту - Нечитайла Павла;
  • наукового співробітника Кам‘янець-Подільської архітектурно-археологічної експедиції - Омельченка Олександра;
  • члена команди археологічних досліджень у місті Полонне у 2019, 2021 роках, археолога - Лижова Максима;
  • старшого наукового співробітника відділу історії і теорії археографії та споріднених джерелознавчих наук Інституту української археографії та джерелознавства ім. М. С. Грушевського НАН України - Мальченко Олега.

Ці розкопки стали продовженням тих досліджень, які відбуваються в Полонному далеко не вперше. Зокрема, у 2019 році в місті працювала літня археологічна школа, під час якої виявили та дослідили унікальні підземні галереї ХVIII століття. А в 2021 році тут досліджували ділянку, відведену під забудову, та натрапили на унікальний рідкісний для України артефакт – свинцеву грамоту ХІІ століття. Її текст науковці вже розшифрували та назвали першим побутовим листом Давньоруського часу, знайденим на теренах колишнього Київського князівства.

Орієнтовно археологічні дослідження триватимуть місяць. Під час розкопок археологи також проводять практичні заняття для молоді.

По заверенні досліджень планують організувати виставку артефактів та провести конференцію, на якій науковці розкажуть про результати досліджень.

Нагадаємо, восени 2021 року під час масштабних археологічних досліджень в історичній частині Полонного, археологи віднайшли свинцевий сувій з прокресленими на ньому кириличними літерами. З огляду на унікальність знахідки науковці зробили висновки, що цей артефакт - справжнє історичне відкриття.

Аби розгорнути п'ять щільних шарів свинцевої пластини, реставрувати її та прочитати текст, науковцям знадобився майже рік. Відтак, ця унікальна знахідка отримала назву «Грамота къ Мичеви». Науковці її атрибутували як визначну пам'ятку писемності ХІІ століття. Вона містить близько 130 знаків, понад 30 слів та 5 речень живої мови стародавнього населення Київського князівства. Яку таємницю зберігає це, свого роду послання з минулого, - читайте у матеріалі "Науковці розгадали текст свинцевої грамоти часів Русі, яку знайшли у Полонному".

0
репостів
0
репостів