Наїхав авто на копа, син служить в армії окупанта: деталі скандальної справи

Автор 22 березня 2024, 17:37

20 березня 2024 року Славутський міськрайонний суд Хмельницької області виніс вирок місцевому безробітному в ухиленні від призову за мобілізацією. Але цьому вироку передумали події, які гідні екранізації у якомусь гостросюжетному фільмі.

За матеріалами справи, протягом 2022-2023 років обвинувачений тричі уникав проходження медичного огляду та визначення придатності до військової служби. Відповідні направлення йому виписували у ТЦК. Востаннє це відбулося 5 вересня 2023 року у приміщенні райвідділу поліції, де йому пропонували отримати повістку для проходження ВЛК. До поліцейського відділку обвинувачений потрапив за іншим епізодом злочину – опір працівнику поліції.

05.09.2023 близько 08.45 години дільничний офіцер поліції сектору превенції виконуючи постанову Славутського міськрайонного суду Хмельницької області від 29.08.2023 про привід в судове засідання обвинуваченого, побачив його за кермом у транспортному засобі марки «Renault Kangoo». Трой був припаркований на паркувальному майданчику поблизу приміщення супермаркету «Траш» в м.Славута Хмельницької області по вул. Соборності, 45.

Надалі, підійшов до транспортного засобу, в якому знаходився обвинувачений, пред`явив своє службове посвідчення, представився та повідомив про ведення відеозйомки на нагрудний відео реєстратор. Ознайомив чоловіка з постановою судді про його привід до Славутського міськрайонного суду для розгляду справи про адмінправопорушення, передбачене ст. 185 КУпАП.

Водночас у відповідь на вимогу дільничого офіцера поліції чоловік вів себе зухвало, почав словесну суперечку, заперечував необхідність явки до суду, завів двигун автомобіля та намагався залишити місце події.  Усвідомлюючи, що працівник правоохоронного органу виконує свої службові обов`язки, вчинив опір та навмисно здійснив рух автомобілем «Renault Kangoo»  на дільничного офіцера поліції.

Ігноруючи вимогу поліцейського зупинитись, чоловік навмисно продовжив рух і таким чином провіз дільничого офіцера поліції сектора превенції ВП №1 Шепетівського РУП ГУНП в Хмельницькій області  на капоті свого автомобіля біля 10 метрів, а потім поїхав у невідомому напрямку.

У суді військовозобов’язаний не визнав вини за статею 336 Кримінального кодексу («Ухилення від призову на військову службу під час мобілізації»). За його словами, він уже виконав обов’язок перед Батьківщиною, коли у 1990-х роках закінчив військовий виш, має звання лейтенанта. Іще два роки проходив військову службу у хмельницькій мотострілковій бригаді. 12 травня 1999 року був звільнений з військової служби в запас за станом здоров’я.

Крім цього обвинувачений пояснив, що не вважає законними укази президента про введення воєнного стану в Україні та про загальну мобілізацію, оскільки Україна офіційно не оголосила війну.

Самі укази чоловік назвав «авторськими творами, а не законами і не обов’язкові до виконання».

Разом із тим, чоловік стверджував: у перший день після повномасштабного вторгнення добровільно з`явився у військкомат, але йому пояснили, що немає потреби його мобілізовувати. Потім він просив залучити його до тероборони, але знову отримав відмову. Натомість нині, сказав обвинувачений, у нього пропала мотивація воювати з «другою армією світу», він має сім’ю, малолітню дитину, батьків похилого віку, які потребують його підтримки. 

А далі видав несподіваний факт: його син був мобілізований російською стороною і воює по той бік фронту. З цих мотивів обвинувачений не бажає проходити військово-лікарську комісію та не бажає бути мобілізованим на фронт.

Попри відмову обвинуваченого йти на ВЛК, його огляд усе ж таки відбувався у рамках комісійно судово-медичної експертизи. Хоч її результати не можна ототожнювати з висновками ВЛК, суд наголосив: військовозобов’язаний пройшов електроенцефалографію голови і лікар-невролог не знайшов відхилень.

«Суд враховує, що ефективно дати відсіч нападникам на країну чи виконати зобов’язання по спільній обороні від агресора без швидкої і своєчасної мобілізації неможливо, тому ухилення від призову до Збройних сил військовозобов’язаного, офіцера запасу під час воєнних дій  створює загрозу для безпеки держави у сфері оборони. Крім цього, обвинувачений вчинив злочин проти авторитету правоохоронних органів. Наведене характеризує суспільну небезпеку та ступінь тяжкості скоєного», – зазначено у вироку.

Славутський міськрайонний суд Хмельницької області визнав винним місцевого безробітного в ухиленні від призову за мобілізацією і призначив три роки позбавлення волі. Термін відбування покарання обвинуваченому, згідно з вироком суду, варто рахувати з моменту його затримання.

0
репостів
0
репостів