Правоохоронця звинувачують у налагодженні механізму переправлення ухилянтів за кордон

Автор 14 березня 2024, 14:25

Працівники ДБР завершили досудове розслідування щодо правоохоронця з Хмельницької області, який у лютому 2022 року організував нелегальну схему із перетину кордону чоловіками призовного віку під виглядом волонтерів. Обвинувальний акт направлено до суду.

Встановлено, що правоохоронець заручився підтримкою трьох колишніх військових, які виконували практично всю роботу, а він залишався у тіні. Водночас він особисто складав листи та звертався до керівників військових частин для їх підпису. Спільники виконували решту роботи – шукали «клієнтів», яким пропонувати виїхати до Європи під виглядом супроводження гуманітарних вантажів для потреб ЗСУ. За свої послуги ділки просили близько 2 тис. доларів США.

dbr povidomilo pro pidozru pravoohoroncyu hmelnichchini yakij na pochatku vtorgnennya organizuvav shemu iz nelegalnogo peretinu kordonu 3 1

В результаті копітких та системних дій працівників ДБР канал незаконного переправлення було заблоковано ще до того, як перші «клієнти» виїхали за кордон. Також було задокументовано кілька фактів отримання коштів від потенційних замовників. Одного учасника схеми було затримано «на гарячому» під час передачі частини оплати.

Вже у вересні 2022 року матеріали щодо 3 спільників були скеровані до суду. Правоохоронець намагався уникнути відповідальності, але його провідна роль у схемі була виявлена під час розслідування.

dbr povidomilo pro pidozru pravoohoroncyu hmelnichchini yakij na pochatku vtorgnennya organizuvav shemu iz nelegalnogo peretinu kordonu 4 1

Наразі, правоохоронець обвинувачується у незаконному переправленні осіб через державний кордон України, вчинене організованою групою (ч. 3 ст. 332 КК України).

Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 9 років.

Процесуальне керівництво здійснює Хмельницька військова прокуратура у сфері оборони Західного регіону.

Державне бюро розслідувань

Останнє редагування 14 березня 2024, 14:29
0
репостів
0
репостів