МАГАТЕ відреагувало на вибухи поблизу Хмельницької АЕС

Автор 26 жовтня 2023, 12:09

Потужні вибухи сколихнули територію поблизу Хмельницької атомної електростанції (ХАЕС) вночі, розбивши багато вікон на майданчику та тимчасово вимкнувши подачу електроенергії на деякі зовнішні станції радіаційного моніторингу, ще раз підкресливши небезпеку для ядерної безпеки під час триваючого військового конфлікту. Про це вчора заявив генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Маріано Гроссі.

Експерти МАГАТЕ повідомили, що сирени повітряної тривоги спрацювали о 1:26 за місцевим часом, а пізніше вранці пролунали два гучні вибухи. Згодом їм повідомили, що два безпілотники були збиті на відстані приблизно п'яти та 20 кілометрів від місця відповідно.

«Цей інцидент ще раз підкреслює надзвичайно нестабільну ситуацію з ядерною безпекою в Україні, яка триватиме, поки триватиме ця трагічна війна. Той факт, що численні вікна на місці були зруйновані, показує, наскільки це було близько. Наступного разу нам може не так пощастити», – сказав генеральний директор Гроссі. «Удару по атомній електростанції слід уникати будь-якою ціною».

Прямого впливу дронів на майданчик не було, і вибухи не вплинули на роботу ХАЕС або її підключення до національної електромережі. Проте ударна хвиля пошкодила вікна кількох будівель на майданчику, у тому числі проходу до корпусів реактора, допоміжного корпусу, корпусу спеціального обладнання, навчального центру та інших об’єктів, повідомили на станції. Станції сейсмічного моніторингу, встановлені в районі ХАЕС, також зафіксували сейсмічні наслідки вибухів.

Пізніше експерти МАГАТЕ помітили деякі з розбитих вікон на місці. Точний розмір збитків наразі оцінюється командою МАГАТЕ, і додаткова інформація буде надана.

Відключення електроенергії в сусідньому районі Славути змусило дві з 11 зовнішніх станцій радіаційного моніторингу станції тимчасово покладатися на резервне джерело живлення, перш ніж зовнішнє електропостачання було відновлено в другій половині дня. Крім того, внаслідок пошкоджень, які виникли в сусідньому місті Нетішин, частина персоналу ХАЕС працювала вдома, повідомили на станції.

На ХАЕС два реактори, один з яких зараз працює, а один знаходиться в плановому зупинці з початку серпня.

Про ці події МАГАТЕ було повідомлено також через Єдину систему обміну інформацією про інциденти та надзвичайні ситуації Державної інспекції ядерного регулювання України.

0
репостів
0
репостів