У Славуті рахують розмір завданої шкоди та з'ясовують чому було закрито два укриття

Автор 26 жовтня 2023, 12:03

Славутський міський голова назвав розмір шкоди завданої громаді після нічної атаки російськими безпілотниками напередодні, 25 жовтня. За його словами — це десятки мільйонів гривень. Про це Василь Сидор розповів у ранковому ефірі "Суспільне. Спротив".

"Вчора представники міської влади підрахували суму збитків у громаді. Вона склала декілька десятків мільйонів гривень. Це сотні багатоповерхових будинків, приватних осель, соціальна сфера та інші заклади. Ліквідація наслідків може тривати кілька місяців", — сказав він.

Найперше, додає, у місті планують відновити роботу соціальної сфери.

"Ми поставили задачу, щоб сьогодні-завтра відновити повністю роботу закладів освіти й культури, медицини. А з понеділка ми вже хочемо розпочати навчальний процес", — розповів Славутський міський голова.

Більш тривалий процес займе відновлення промислової зони та приватного сектору, каже посадовець.

"Дуже сильно пошкоджені об’єкти промислової зони. У нас мирне місто. Ми виготовляємо сантехніку, двері. Тому наша задача зараз – максимально це відновлювати. Однак, що стосується відновлення саме промислової зони та приватного сектору, то це може тягнутися місяцями. Тому що дуже великий обсяг робіт. Відновлення рам, контуру, дверей, покрівлі – це такий складний процес. Але ми не залишимо без допомоги жодну людину", — стверджує Василь Сидор.

Також, каже мер міста, внаслідок удару безпілотниками, пошкоджені тисячі вікон у будинках.

"Ми видали вчора плівки, цвяхи, щоб люди могли контури позабивати, бо у нас були запаси. Також виникло питання по забезпеченню житлом деяких людей, ми організували це. Ніхто не залишився на вулиці. Люди допомагають одне дному, сусіди підтримують сусідів. Також є максимальна підтримка від Червоного Хреста та інших благодійних організацій", — додає Василь Сидор.

Як переконує посадовець, ні одна людина в громаді, яка потребує підтримки, не залишиться поза увагою.

"На першому етапі ми допомогли усім, хто до нас звернувся. Кожна людина може через застосунок Дія зареєструватися і її гарантовано буде підтримано. Ми вибудуємо спеціальний механізм, аби підтримати кожного", — підсумовує міський голова.

Про перші підсумки із підрахунку пошкоджених об'єктів повідомив перший заступник голови Хмельницької ОВА Сергій Тюрін.

"Штабом з ліквідації наслідків російських обстрілів спільно із комісіями в постраждалих громадах підраховано 1760 об'єктів, що зазнали пошкоджень",— розповів Сергій Тюрін.

Зокрема, пошкоджені 282 багатоквартирні будинки та 1404 приватних будинки. Також зазнали пошкоджень 74 об'єкта соціальної сфери, 41 освітній заклад, 14 об'єктів культурної сфери, шість медичних закладів та дві церкви, зазначив посадовець.

Не всі укриття були доступними

Разом з тим стало відомо, що під час повітряної тривоги у Славуті люди не змогли потрапити до двох сховищ

"До мене надійшло два повідомлення-скарги щодо доступу до укриттів. Це об'єкт "Укртелекому" та протирадіаційне укриття у багатоповерхівці біля дитячого садочка. Останнє використовували заклади дошкільної освіти: там зберігалися продукти харчування, вода, інші речі, але після звернення людей, уже все звідти забрали, усунули. То укриття відтепер буде доступним для місцевих жителів під час повітряної тривоги", — каже міський голова.

Щодо сховища у приміщенні "Укртелекому", то наразі ведуться перемовини з керівництвом і поки питання залишається відкритим.

"Керівництво пояснило, мовляв, ми є критичною інфраструктурою, тому сторонніх людей не допускаємо", — розповів міський голова Славути.

Як додає очільник міста, усі питання, що стосуються безпеки людей — стовідсотково будуть вирішені.

"Ми висновки зробили. І думаю, що такого більше не буде. Хто оце думав, що може бути десятикілометровий радіус пошкодження. І що все місто буде мати такі наслідки", — розповів Славутський міський голова.

Останнє редагування 26 жовтня 2023, 16:07

Відео

0
репостів
0
репостів