Взлом сторінки, "родич у біді", неіснуючий генератор: як шахраюють на Шепетівщині

Автор 19 січня 2023, 12:58

За останні кілька днів на Шепетівщині шахраї виманили у потерпілих  більше 45 тисяч гривень. Поліцейські вкотре закликають громадян бути обачними.

Минулої доби до поліції звернулось двоє славутчан, які стали жертвами шахраїв. Слідчі Шепетівського районного управління поліції розпочали кримінальні провадження за ч.1 ст.190 ( Шахрайство) Кримінального кодексу України.

У першому випадку спрацювала класична шахрайська схема "Ваш родич у біді".

До 50-річної славутчанки зателефонував невідомий і представився правоохоронцем. Під приводом непритягнення сина до кримінальної відповідальності він виманив у потерпілої 20 тисяч гривень.

Пенсіонерка переказала кошти на невідомий банківський рахунок через термінал самообслуговування.

Лише після цього жінка вирішила про всяк випадок зателефонувати сину, тоді ж зясувалось, що її ошукали шахраї.

Ми закликаємо громадян: якщо невідомі повідомляють, що ваш родич потрапив у біду та просять перерахунку коштів - не поспішайте виконувати їхні вказівки, а одразу перевіряйте інформацію.

У другому випадку 40-річний житель м.Славута намагався придбати генератор в інтернеті. Чоловік знайшов відповідне оголошення.

У розмові з продавцем той попросив передоплату. Потерпілий перерахував майже 17 тисяч гривень, після чого зв'язок з продавцем перервався, а замовлений товар так і не надійшов.

Закликаємо громадян під час купівлі - продажу товарів через інтернет користуватися послугою післяплати та з насторогою ставитись до привабливої ціни. Бережіть свої кошти.

Поліцейські нагадують: якщо друг, родич, знайомий просить у борг в месенджері — не поспішайте перераховувати кошти! Найімовірніше за все - це спроба шахрая заволодіти вашими коштами.

Саме на таку шахрайську вудку потрапила 38-річна жителька м.Ізяслав. У соціальній мережі потерпіла отримала повідомлення зі сторінки близького родича, де той просив переказати кошти.

Жінка відгукнулась на прохання допомогти та переказала на вказаний рахунок 8,5 тисяч гривень.

В подальшому з'ясувалося, що сторінку родича зламали шахраї. Зрозуміло, що надіслані кошти чоловік не отримав.

Нагадуємо, що аферисти часто зламують облікові записи користувачів соціальних мереж, у переписці копіюють манеру і стиль спілкування з близькими та друзями, а потім під вигаданим приводом просять перерахувати кошти.

Вкотре закликаємо бути пильними під час спілкування в інтернеті. Завжди пам’ятайте, що акаунт можуть зламати, тож з обережністю ставтесь до таких повідомлень — передзвонюйте і перевіряйте інформацію.

0
репостів
0
репостів