Війна росії проти України. Ситуація станом на ранок 15 вересня 2022 року

Автор 15 вересня 2022, 09:42
Війна росії проти України. Ситуація станом на ранок 15 вересня 2022 року Фото: Oleg Palchyk

Розпочалася двісті четверта доба героїчного протистояння Української нації російському воєнному вторгненню. Генеральний штаб Збройних Сил України опублікував оперативну інформацію станом на ранок 15 вересня.

Противник продовжує зосереджувати зусилля на спробах повної окупації Донецької області, утриманні захоплених територій та зриві активних дій наших військ на окремих напрямках.

Ворог обстрілює наші позиції вздовж лінії зіткнення, намагається вживати заходів щодо перегрупування військ на окремих напрямках, веде повітряну розвідку. Залишається загроза авіаційних та ракетних ударів по всій території України.

Противник продовжує завдавати ударів по помешканнях мирних жителів та об’єктах цивільної інфраструктури, порушуючи норми Міжнародного гуманітарного права, закони та звичаї ведення війни. Від авіаційних, ракетних ударів та застосування реактивних систем залпового вогню постраждала інфраструктура понад 30 населених пунктів. Це, зокрема, Кривій Ріг, Харків, Краматорськ, Вовчанськ, Костянтинівка, Лозова, Сіверськ, Білогорівка, Миколаївка, Верхньокам’янське, Соледар, Бахмут, Бахмутське, Весела Долина, Зайцеве, Юр’ївка, Нью-Йорк, Первомайське, Кам’янка, Времівка, Степове, Малі Щербаки, Сухий Ставок, Костромка, Біла Криниця та Мирне.

За минулу добу ворог завдав 8 ракетних, 19 авіаційних ударів та здійснив 86 обстрілів із систем реактивної артилерії по військових та цивільних об’єктах на території України.

На Волинському та Поліському напрямках обстановка без суттєвих змін.

На інших напрямках противник обстрілює інфраструктуру із танків, мінометів та артилерії, а саме:

  • на Сіверському напрямку – в районі Галаганівки Чернігівської області;
  • на Харківському напрямку – в районах населених пунктів Баранівка, Гоптівка, Висока Яруга, Нескучне та Куп’янськ;
  • на Краматорському напрямку – Тетянівка, Крива Лука та Білогорівка;
  • на Бахмутському напрямку – Веселе, Яковлівка, Бахмутське, Бахмут, Весела Долина, Зайцеве і Суха Балка;
  • на Авдіївському напрямку – Авдіївка, Первомайське, Водяне, Красногорівка, Мар’їнка та Новомихайлівка;
  • на Запорізькому напрямку – Вільне Поле, Зелене Поле, Новопіль, Велика Новосілка, Павлівка, Оріхів, Мала Токмачка та Білогір’я;
  • на Південнобузькому напрямку – Біла Криниця, Ольгине, Любомирівка, Тернові Поди, Правдине, Мирне та Іванівка. Крім того, ворог постійно веде повітряну розвідку БпЛА.

За наявною інформацією, підтверждено знищення значної кількості військовослужбовців та військової техніки підрозділів 137-го парашутно-десантного полку 106-ї парашутно-десантної дивізії збройних сил російської федерації на Бахмутському напрямку. Значні втрати не дозволяють продовжувати бойові дії вказаним підрозділом без проведення додаткових заходів.

З метою утримання тимчасово захоплених територій ворог намагається укріпити першу лінію оборони у Донецькій та Запорізькій областях - переміщує резерви зі складу підрозділів 3 армійського корпусу, а також залишки підрозділів, які були виведені з Харківського напрямку. В той же час, через порушення Силами оборони логістичного забезпечення окупантів, підрозділи збройних сил російської федерації, що виконують завдання уздовж лінії зіткнення, мають проблеми з нестачею окремих видів боєприпасів для реактивних систем залпового вогню та артилерії.

Сили оборони продовжують успішно відбивати атаки противника, зокрема, в районах населених пунктів Спірне, Соледар, Майорськ, Зайцеве, Одрадівка, Весела Долина, Водяне та Новомихайлівка.

Протягом минулої доби, для підтримки дій наземних угруповань, авіація Сил оборони здійснила 12 ударів по місцях зосередження живої сили і техніки противника. Підтверджено ураження шести районів зосередження живої сили противника, двох взводних опорних пунктів та чотирьох позицій зенітних ракетних комплексів.

Крім того, наші підрозділи протиповітряної оборони на різних напрямках знищили чотири літаки окупантів: три Су-25 та один Су-24М.

Ситуація в регіонах станом на ранок

Відносно спокійно ніч минула на Волині, Закарпатті, на Рівненщині, в Івано-Франківській, Львівській, Чернівецькій, Вінницькій, Одеській, Хмельницькій, Тернопільській областях, на Черкащині, Полтавщині, Кіровоградщині, Київщині, Сумщині, Чернігівщині та Житомирщині.

Запорізька область

Сьогодні вночі ворог поцілив по одному з об’єктів інфраструктури обласного центру. Постраждалих немає. Руйнувань зазнала електропідстанція, внаслідок чого об’єкт знеструмлено, вибито шибки в приміщеннях.

Дніпропетровщина

Ворог вночі п'ять разів обстріляв Нікопольський район. У Марганецькій громаді пошкоджена лінія електропередач. У Нікополі пошкоджені з десяток будинків, 114 панелей сонячної станції, санаторій та два підприємства. Люди не постраждали.

У Кривому Розі, куди напередодні увечері прилетіли сім російських ракет, усю ніч ліквідовували наслідки атаки. Лагодили гідротехнічні споруди і понижували рівень води у річці Ігнулець. На місці працюють рятувальники та аварійні служби. Робота триває. У місті підтоплено понад сто приватних будинків та подвір’їв. Люди евакуйовані.

Харківщина

Вночі був нанесений ракетний удар у Київському районі Харкова, влучання ракети в землю в лісосмузі, руйнування з’ясовуються, без втрат. По області окупанти вчора ввечері наносили удари по м. Вовчанськ, пошкоджено п'ять будинків. Жертв та постраждалих немає. Пожеж не виникало.

За даними Центру екстреної медичної допомоги, протягом доби госпіталізували одну людину у Шевченковому Куп‘янського району, наступив на міну.

Луганщина

Ситуація на лінії зіткнення складна. За ніч – сім мінометних та 11 артобстрілів. Чотири рази росіяни застосовували РСЗВ та двічі танки. Наші захисники мужньо тримають оборону.

Донеччина

Вночі був авіаудар по Бахмуту (зруйнована багатоповерхівка, під завалами ймовірно люди). Триває рятувальна операція. Обстріл з «Ураганів» Мирнограду, поранена одна людина. Вдосвіта — обстріл Торецька (пошкоджена лікарня, поранена одна людина), масований обстріл центральної частини Авдіївки, наслідки уточнюються.

За минулу добу обстріляні Торецьк, Миколаївка, Бахмут, Авдіївка, Красногорівка, Мирноград, Часів Яр, с. Новобахмутівка, с. Карлівка, с.Тоненьке, с.Курдюмівка, смт. Північне, с. Сокіл.
Пошкоджено п'ять багатоповерхівок, сім приватних житлових будинків, приміщення ТЕС, 10 гаражів, два цивільних автомобіля, лінія електропередач. За минулу добу на Донеччині двоє загиблих, 13 поранених цивільних.

Миколаївщина

Вночі були обстріли на околицях Миколаєва. Детальна інформація уточнюється. Опівночі ворог наносив удари по с. Шевченко Шевченківської громади та с. Мішково-Погорілове Мішково-Погорілівської громади. Наслідки уточнюються.

Також сьогодні вночі ракетні удари були нанесені по інфраструктурному об'єкту в с. Чорноморка Чорноморської громади. Постраждалих немає. Протягом ночі ворог неодноразово наносив удари по території м. Очаків Очаківської громади. Попадання переважно по аквазоні. Постраждалих немає.

З вечора минулої доби та протягом ночі ворожі обстріли фіксувалися по околицях сіл Солончаки, Дмитрівка, Яселка, Іванівка, Куцуруб Куцурубської громади. Села Іванівка та Яселка наразі без електропостачання. Постраждалих немає.

Сьогодні зранку – обстріли околиць с. Новоолександрівка Інгульської громади. Постраждалих та руйнувань немає. Під постійним вогнем залишаються села, що розташовані на лінії розмежування Березнегуватської громади.

Вчора з вечора до 04:00 – обстріли переважно за межами населених пунктів с. Широке та с. Червона Долина, влучання по сільськогоспдарським будівлям. Постраждалих немає.

Херсонщина

Ситуація в області залишається надзвичайно складною. Тривають активні бойові дії. У тимчасово окупованих населених пунктах продовжуються випадки мародерства, захоплення приміщень росіянами. У Херсоні окупанти захопили приміщення обласної бібліотеки для дітей та приміщення банку.

У Новій Каховці окупанти захопили приміщення енергетичної компанії, викрали матеріальні цінності вартістю понад півмільйона гривень.
ЗСУ уражено три райони зосередження ворожих сил та засобів в Миловому і Дудчанах, три пункти управління в Урожайному та Херсоні.

Загальні втрати росіян за час повномасштабного вторгнення в Україну:

  • особового складу ‒ близько 53850 (+200) осіб ліквідовано,
  • танків ‒ 2193 (+13) од,
  • бойових броньованих машин ‒ 4682 (+17) од,
  • артилерійських систем – 1295 (+5) од,
  • РСЗВ – 311 од,
  • засоби ППО ‒ 167 од,
  • літаків – 250 (+4) од,
  • гелікоптерів – 215 од,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 908,
  • крилаті ракети ‒ 233,
  • кораблі /катери ‒ 15 од,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 3522 (+21) од,
  • спеціальна техніка ‒ 120.

Вірте в ЗСУ! Разом переможемо! Слава Україні!

За матеріалами ЗСУ

Останнє редагування 15 вересня 2022, 09:55
0
репостів
0
репостів