Війна росії проти України. Ситуація станом на ранок 3 квітня 2022 року

Автор 03 квітня 2022, 10:46

Розпочалася тридцять дев’ята доба героїчного протистояння Українського народу російському воєнному вторгненню. Генеральний штаб Збройних Сил України опублікував оперативну інформацію станом на ранок 3 квітня.

Збройні сили російської федерації продовжують збройну агресію проти України. Триває відведення окупаційних військ на окремих напрямках.

За наявною інформацією, морально-психологічний стан особового складу противника та рівень мотивації залишається на вкрай низькому рівні. Командири різних рівнів 3-ї мотострілецької дивізії 20-ї загальновійськової армії Західного військового округу відмовляються від участі в бойових діях. Крім того, військовослужбовці масово пишуть рапорти на звільнення.

Особовий склад 2-х батальйонно-тактичних груп 4-ї військової бази зі складу 58-ї загальновійськової армії Південного військового округу, відмовились брати участь у бойових діях на території України. Сплановано їх повернення до пунктів постійної дислокації.

Для поповнення втрат особового складу російське керівництво здійснює агітацію цивільного населення щодо вступу до лав збройних сил. Такі заходи проводять як на території російської федерації, так і на тимчасово окупованих територіях Донецької, Луганської областей та автономної республіки Крим.

Продовжуються систематичні випадки порушення вимог Міжнародного гуманітарного права щодо ведення війни. Російські окупанти продовжують розміщувати озброєння та військову техніку у безпосередній близькості до житлової інфраструктури населених пунктів, проводити фільтраційні заходи на тимчасово зайнятих територіях, здійснюють насильство стосовно місцевих жителів, займаються мародерством та пограбуваннями.

На території Донецької та Луганської областей захисниками та захисницями України за минулу добу відбито шість атак ворога, знищено чотири танки, шість одиниць броньованої та сім одиниць автомобільної техніки противника.

Угрупованням Повітряних Сил Збройних Сил України за попередню добу було уражено 8 повітряних цілей: два літаки, один вертоліт, один БПЛА та чотири крилаті ракети. Авіація Повітряних Сил продовжувала завдавати удари по місцях скупчення військ противника, колонах військової техніки та логістичних центрах.

Ситуація в регіонах станом на 8.00

Відносно спокійно ніч минула у багатьох областях: на Волині, у Закарпатті, на Рівненщині, у Львівській, Івано-Франківській, Тернопільській, Чернівецькій, Вінницькій, у Кіровоградській, Запорізькій, Дніпропетровській областях, на Житомирщині, Сумщині та Черкащині.

Полтавщина: зранку тихо. На цей час постраждалих внаслідок вчорашнього обстрілу аеродрому в Миргороді немає.

Неспокійний ранок в Одесі: повітряна тривога та приблизно о шостій ранку ракетна атака. Сили ППО частину ракет знищили. Наслідки з'ясовуються

Харків: знову нічні обстріли із артилерії житлових районів, інформація про постраждалих утючнюється. По області — бої ідуть в Ізюмському напрямку. Там триває евакуація людей. У Балаклеї, на тимчасово окупованій території, стріляли по лікарні, постраждалих немає; пацієнти та персонал потребують евакуації.

Донеччина: стабільно напружено за добу. Авдіївка, Мар'їнка, Красногорівка Торецьк, Очеретинська громада — обстріли, численні пошкодження житлових будинків, пряме влучання у школу, церкву. По Бахмуту росіянами було випущено ракети. Один загиблий цивільний.

Маріуполь без змін. Блокада. 

Луганщина: постійні обстріли міст, бої в окремих кварталах Рубіжного та Попасної. У Сєвєродонецьку сталося займання шістьох багатоповерхівок і магазину, у Рубіжному — п’ятьох об’єктів житлового фонду, у Лисичанську — двох. Вчора евакуювали 2700 людей. Найбільше з Лисичанська - 1800.

Миколаївщина: обстріли одного із населених пунктів області. Інформація щодо руйнувань уточнюється. Вночі — повітряні тривоги по всієї області. Продовжуються  рятувально-пошукові роботі після ракетного удару в м. Миколаєві. Відновлюється електро та газопостачання в звільненних населених пунктах. 

Складною залишається ситуація на Херсонщині: на території області тривають вибухи та обстріли. Серед загиблих є діти. Через вбивство цивільного населення прокуратура відкрила низку проваджень. У селах де перебувають орки дуже критична ситуація; знищено майже всю соціальну інфраструктуру.

Хмельниччина: Промисловий об'єкт у Шепетівці зазнав ракетного удару. За попередньою інформацією постраждалих нема.

Чернігівська область: Продовжується звільнення від ворога. В громади області, звільнені від ворога, Чернігівська обласна військова адміністрація організовує доставку гуманітарної допомоги (продукти ліки). Вчора увечері вдалося доправити до міста 10 швидких допомог, укомплектованих ліками. Чернігів — наразі без обстрілів, вночі одна повітряна тривога.

Київська область: звільнена від орків. Вночі — декілька тривог. Загалом ситуація контрольована. Сили оборони продовжують зачистку визволених пунктів, вже почалося розмінування. Дуже багато мін, пасток в населених пунктах вздовж Житомирської траси. Північ Бучанського та Вишгородського районів — найнебезпечніші місця. ЗСУ продовжує там посилену зачистку. В визволених населених пунктах триває посилена комендантська година до 6.00 5 квітня

Загальні бойові втрати противника з 24.02 по 03.04 орієнтовно склали

  • особового складу - близько 18000 осіб,
  • танків ‒ 644 од,
  • бойових броньованих машин ‒ 1830 од,
  • артилерійських систем  – 325 од,
  • РСЗВ  - 105 од,
  • засоби ППО - 54 од,
  • літаків – 143 од,
  • гелікоптерів  – 134 од,
  • автомобільної техніки - 1249 од,
  • кораблі /катери - 7 од,
  • цистерн з ПММ - 76,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня - 89.
  • Спеціальна техніка - 24.
  • Пускові установки ОТРК/ТРК - 4.
Останнє редагування 03 квітня 2022, 11:16
0
репостів
0
репостів