Розділ Бізнес

На митному посту Шепетівщини розклали феромонні пастки

Автор 11 червня 2023, 13:26

Начальником управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області Івасюком В. М. протягом п’яти днів було проведено перевірку роботи інспекторів управління з наданням практичної, методичної, консультативної допомоги на Митному посту «Славута». Основна робота була спрямована на чітке виконання різноманітних фітосанітарних заходів з метою запобігти проникненню на територію області карантинних шкідників лісу.

З цією метою було здійснено виїзди на підприємства СТ «Красноставське» та ТОВ «Інтердерево», які займаються експортом лісу. Проведено зустріч з керівництвом підприємств, де детально висвітлено всі питання і проблематику під час експорту лісу.

Здійснили виїзд в Славутське лісове господарство філія ДП «Ліси України». Провели зустріч з керівництвом наголошено про важливість проведення моніторингу лісових насаджень. Роз’яснено проблематику розповсюдження лісових карантинних шкідників. Висвітлено питання шкодочинності основних карантинних шкідників лісу та методи вчасного виявлення та боротьби з ними.

З метою проведення моніторингу лісових насаджень на виявлення карантинних шкідників лісу було розкладено феромонні пастки. В заході брали участь начальник управління фітосанітарної безпеки Івасюк Володимир Миколайович, головний спеціаліст відділу фітосанітарних заходів на кордоні Буджерак Віктор Володимирович та начальник Славутського ЛГ Гніздовський Руслан Петрович та інші працівники господарства.

b961aedd9bb5b0ecaf1c0803d3cf8a83 h597

Проведено моніторинг 3-х кілометрової зони пункту митного оформлення вантажів Митний пост «Славута». Було виставлено феромонні пастки на карантинні шкідники, які можуть бути занесені на територію області.

Проконтрольовано роботу інспектора на митному посту та здійснено візуальну оцінку фітосанітарного стану митниці.

Захист лісів являє собою діяльність, спрямовану на виявлення в лісах шкідливих організмів. При обстеженні лісонасаджень та огляді лісопродукції завдання державних фітосанітарних інспекторів полягає в тому, щоб вчасно виявити та визначити карантинний організм, розробити заходи з недопущення його подальшого розповсюдження, встановити межі, організувати заходи з локалізації та ліквідації виявленого вогнища.

Лісові шкідники, хвороби та нематоди пошкоджують усі органи та частини дерев: листки, хвою, бруньки, плоди кору, луб, коріння, а також заготовлені лісоматеріали та пиломатеріали. Це призводить до зниження приросту та товарної якості дерев, а лісо- та пиломатеріали стають непридатними для використання. Тому, вся лісопродукція, яка завозиться, вивозиться чи переміщується в межах України підлягає інспектуванню.

ef3fb92d5e478fc720f5892ddddac8a6 h511

Серед карантинних шкідників на території України небезпеку становлять: лісовий похідний шовкопряд, азіатський вусач та смолівки.

Держпродспоживслужба України вживає різноманітних фітосанітарних заходів, аби запобігти проникненню на територію нашої країни цих небезпечних шкідників лісових багатств країни. Не дозволяється завезення на територію України пиломатеріалів з корою. Уся лісопродукція та пиломатеріали, що імпортується в Україну, підлягає ретельному догляду та лабораторній експертизі, а також, у разі потреби, іншим фітосанітарним процедурам.

0
репостів
0
репостів