Розділ Суспільство

Слуги, МАФи, два нардепи: як у Шепетівці депутат розгортає бізнес у дворі багатоповерхівки

Автор 28 серпня 2023, 19:38
Будівельні роботи на місці встановлення тимчасових споруд у м.Шепетівка 23.08.2023 року. Будівельні роботи на місці встановлення тимчасових споруд у м.Шепетівка 23.08.2023 року. Фото мешканців

Історія, яка мала б стати доволі простим розбором законності чергової забудови в Шепетівці, мешканці якої й звернулися до нас для того, щоб ми глянули на один з місцевих будівельних майданчиків, дуже швидко перетворилася на цілу театральну виставу. От тільки відбувалася вона чомусь прямо в кабінеті начальника профільного архітектурно-будівельного контролю місцевої ради Михайла Малика, до якої ми прийшли з низкою цілком конкретних запитань. Втім, ця реакція стала лише додатковим підтвердженням тому, що в ситуації ми почали розбиратися геть не дарма. В ній розклався цілий флеш-роял — незаконне будівництво впритул до житлового будинку, місцеві “слуги”, помічник нардепа, розлючені мешканці і, звісно ж, спроба натиснути на журналістів. Що ж, треба вже якось починати розповідь.

Дитячий майданчик, кіоск чи стадіон?

“Виявилося, що це облаштовують тимчасову споруду. Тоді казали, це буде дитячий майданчик, і ми собі заспокоїлися”, — згадує мешканка Анастасія.

У листопаді минулого року на вулиці Просвіти, 45, що у Шепетівці, поблизу з багатоповерхівкою розпочалося будівництво. Вже тоді мешканці звернули увагу, що є паркан та немає паспорта об’єкта.

Мешканці будинку, поруч з яким відбувається проблемне будівництво. Фото авторки

Згодом, згадують жителі багатоповерхівки, на обнесеній парканом ділянці почали вивозити землю вантажівками. Вже тоді стало зрозуміло: це не дуже схоже на спорудження тимчасових конструкцій.

Shepetivka 2 1024x766

Будівництво станом на 20 червня. Фото авторки

“Землю зняли — метрів два вглиб. Перенесли газову трубу. Тимчасова споруда мала бути і без фундаменту, і не більше 30 метрів по контуру. А тут буде 8 тимчасових споруд під одним дахом. Забудовник сказав, що котлован риють, тому що коли копнули, там виявилася вода”, — каже мешканка житлового будинку Світлана.

Згодом, розповідають місцеві, на об’єкті зробили цементну подушку. Там з’явилися палі.

“Це конкретно створюється під багато поверхів. Тоді питання, а чому воно на прибудинковій території і без дозволу?” — обурюється Анастасія.

Тоді будівельники вигадали інше пояснення для обурених мешканців. Мовляв, поруч з чи то дитячим майданчиком, чи то “тимчасовою спорудою” мали б з’явитися також футбольне поле та автостоянка. Що, втім, ніяк не могло б пояснити аж таких масштабів будівництва.

Shepetivka 3 1024x766

Вигляд на будівництво з боку житлової багатоповерхівки. Фото авторки

“Це дуже близько від житлового будинку. Будуть далі захоплювати прибудинкову територію. Для чого це?” — каже мешканець багатоповерхівки Олег.

“Актуальне будівництво і проєкт відрізняються”

Не нормально на будівництві, яке будівництвом взагалі-то геть не повинно було бути, все стало ледь не одразу. Будівельники перенесли газові труби. Але перенесли так, що тепер комунальники кажуть — ліцей і садочок, які знаходяться поруч, можуть залишитися без газу.

“Від цього газопроводу заживлені садочок і ліцей. Наскільки у мене є інформація, в них (Петро Гуц — Ред.) актуальне будівництво і проєкт відрізняються. Після того, як газопровід перенесли за погодженнями міської влади, вони (виконавці робіт — Ред.) пішли далі на територію охоронної зони газопроводу. І зараз є ризик, що під час пуску газу на опалення, газопровід може бути пошкоджений, а ліцей і садочок будуть без газу”, — пояснює начальник аварійно-експлуатаційної служби ПРАТ “Шепетівкагаз” Анатолій Басай.

За словами Анатолія Басая, у ПРАТ “Шепетівкагаз” попередили замовника будівництва про такі ризики ще у червні. Тепер, за словами фахівця, виконавці робіт мають перенести будівництво далі від охоронної зони газопроводу до початку опалювального сезону. Слідом за газом біда почалася з водою. Точніше, з профільними комунальниками з водопровідно-каналізаційного господарства. Вони від себе дали дозвіл на зведення шести тимчасових споруд. Але в інших документах йдеться вже про вісім.

Shepetivka 4

Скриншот відповіді Шепетівського комунального підприємства водопровідно-каналізаційного господарства

Шість чи вісім?

Окей, що ми маємо станом на зараз. Якесь будівництво під існуючою багатоповерхівкою, яку виправдовували чи то зведенням майданчика, чи то парковки, чи то стадіону, потенційна біда з газом і абсолютно незрозуміла кінцева мета. Хоча, з останнім простіше. Бо ми розібралися з тим, що ж саме тут будують. Спойлер — ні, не майданчик.

“Створивши вже декілька мереж у різних сферах бізнесу в Полонному та маю бажання реалізувати декілька проєктів в місті Шепетівка, а саме на земельній ділянці по вулиці Горбатюка, 45 (стара назва вулиці Просвіти – Ред.).”

Shepetivka 5

Скриншот звернення підприємця

Ні-ні-ні, це не цитата з якоїсь рекламної листівки. Це фрагмент заяви бізнесмена, який це будівництво і почав, на ім’я мера Шепетівки. Це єдиний документ, який нам надали на наші запити щодо підстав для забудови. Серйозно, нам надіслали тільки це — без графічних матеріалів, без переліку “тимчасових споруд”, які підприємець Петро Гуц хоче встановити, без нічого коротше. Вперше схема розміщення майбутніх “об’єктів” з’явилася лише в рішенні виконкому Шепетівської міськради від 15 вересня 2022 року.

Shepetivka 6

Скриншот додатка до рішення виконавчого комітету Шепетівської міської ради від 15.09.2022 року №283

Вже 26-го жовтня вже згадані комунальники з Шепетівського водопровідно-каналізаційного господарства видали своє “добро” на встановлення шести споруд. І в цей же день Гуц якось отримує паспорти на встановлення вже чомусь 8 споруд по 30 квадратів кожна. В цей же момент якимось дивом міняється і схема розміщення. Тепер вона виглядає ось так.

Shepetivka 7

Скриншот паспорта прив’язки павільйону для продажу продовольчих і непродовольчих товарів

Як це могло статися? Ми запитали у радниці Шепетівського міського голови Ольги Петрової. Відповіді, цілком очікувано, не отримали.

Shepetivka 8 461x1024

Скриншот письмового спілкування із радницею Шепетівського міського голови Ольгою Петровою в одному з месенджерів

Натомість сам підприємець запевняє — все законно.

“Там документи були видані двома етапами: спочатку видали на шість і приблизно місяць часу ми зрозуміли, що нам треба більше, тому добрали ще на два. Для того, щоб не порушувати закон, ми робимо все, як на паспортах прив’язки. Тобто це мають бути вісім таких… конструкцій з металу і скла, які будуть одна біля одної стояти”, — зазначив телефоном Петро Гуц.

Щоб не порушувати закон — там мали встановити ятки без фундаменту. Але видно і у міській раді, і сам підприємець читають якесь альтернативне законодавство.

Незаконне будівництво чи тимчасові споруди?

Визначення термінів — це загалом основа роботи. Тому зараз пропонуємо вам законодавчі трактування кількох термінів. Ми додамо ілюстрації, тому це буде не так нудно.

Відповідно до Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності», тимчасова споруда торговельного, побутового, соціально-культурного чи іншого призначення для здійснення підприємницької діяльності — це одноповерхова споруда, яка виготовляється з полегшених конструкцій з урахуванням основних вимог до споруд, визначених технічним регламентом будівельних виробів, будівель і споруд, і встановлюється тимчасово, без улаштування фундаменту. До речі, стаціонарна тимчасова споруда — це споруда, яка має закрите приміщення для тимчасового перебування людей і за зовнішнім контуром площу до 30 м².

Ну ось, наприклад, так тимчасова споруда виглядає у Луцьку.

Shepetivka 9

А ось такі тимчасові споруди є у парку ім.М.Чекмана, що у Хмельницькому.

Shepetivka 10 1024x683
Спільне між цими двома ятками є якраз відсутність фундаменту. Відповідно до Державних будівельних норм України ДБН В.2.1-10:2018 фундамент це — частина будівлі чи споруди, переважно підземна, яка сприймає навантаження від споруди і передає їх на основу, складену ґрунтами (природну) чи штучну.

Фундаменти бувають: стрічкові, стовпчасті, плитні, пальові.

Паля — конструкція, влаштована за технологією з вийманням або без виймання ґрунту, вертикальна або похила, призначена для передачі навантаження на шари основи.

Shepetivka 11 1024x819

Нам одним здається, що бетонні куби на майданчику, це палі? Не зовсім.

«На теперішній момент ці люди роблять роботи, на які їм взагалі дозвіл не давався. Тобто чи то ми дали дозвіл на тимчасові споруди, чи то не дали дозвіл, там 5-10% як би спонукання до того було. Тобто людина, а «я собі взяла та можу там собі, що захочу, то зліплю». Але чи то людина риє собі фундамент зараз на вільній земельній ділянці без дозволу на тимчасові споруди, чи з дозволом на тимчасові споруди вона виконує самовільне будівництво. Дозвіл на це будівництво їй взагалі не давався, тобто вона виконує ті роботи, на які в неї нічого взагалі не було. Тобто воно взагалі припадає, окрім того, що це самовільне будівництво, — прокоментував ситуацію начальник відділу містобудування та архітектури Шепетівської міської ради Руслан Дорощук.

Посадовець стверджує: у зв’язку з цими подіями його відділ (відділ з питань державного архітектурно-будівельного контролю. — Ред.) готує лист на комунальну інспекцію, тому що їм необхідні юридичні підтвердження.

«Готуємо лист на комунальну інспекцію про те, чи встановлені, чи не встановлені тимчасові споруди. Зрозуміло, що тимчасові споруди не встановлені і будемо ініціювати питання припинення паспорта прив’язки. Підставою тут є невідповідність фасаду, невідповідність розміщення… Я не пам’ятаю всіх пунктів, але один із них: в разі не встановлення тимчасових споруд протягом пів року з дня надання паспорта прив’язки — підстава для скасування паспорта прив’язки. Чесно кажучи, я ще таку процедуру не проводив. Буду йти по мінному полю, але відчуваю, що буду йти», — розповів про свої плани реагування на ситуацію начальник відділу містобудування та архітектури Руслан Дорощук.

Засідання комісії: забудовник і мешканці

“Під тою плитою там газова труба невисокого тиску, вода, каналізація і ще якісь далі мережі. В кожній організації ми брали дозволи на перенесення комунікацій. Але після того, як ми почали переносити, жителі будинку почали думати, що ми будуємо капітальне будівництво, почалася недовіра до нас. Хоча на даний час, думаю, вона втихла, тому що я вже декілька разів показував, як воно має виглядати,” — каже Петро Гуц.

Мешканці багатоповерхівки все ж звернулись зі скаргами до місцевої влади. І 19 червня 2023 року у Шепетівській міській раді відбулося засідання комісії “з розгляду отриманих звернень від фізичних чи юридичних осіб про порушення суб’єктом містобудування вимог законодавства у сфері містобудівної діяльності”. На цьому засіданні також був присутній і підприємець Петро Гуц та заявники.

Сам майбутній інвестор під час цього засідання заперечував, що проводить капітальне будівництво, та стверджував, що планує встановити тимчасові споруди відповідно до наданих йому паспортів прив’язки. При цьому підтвердив: у тимчасових спорудах планує відкрити кафе. Чоловік запевняє, жителям багатоповерхівки не сподобалось те, що вони переносили інженерні комунікації.

Комісія вирішила провести позапланову перевірку правомірності виконання цих робіт. Станом на 26 червня ні комісія, ні відділ державного архітектурно-будівельного контролю Шепетівської міської ради перевірок не проводили.

Shepetivka 12

Скриншот протоколу комісії

“Я вас не знаю”

Ми спробували отримати коментар у влади, натомість отримали безкоштовну циркову виставу. До кабінету начальника профільного архітектурно-будівельного контролю місцевої ради Михайла Малика прийшов заступник мера Шепетівки Віталій Янушевський. Окрім “покажіть посвідчення і редакційні завдання”, нам влаштували ще безплатну відеозйомку. Словом, зустрічали гостей, як уміли.

“Місцеві медіа всі акредитовані у міській раді. Я їх всіх знаю в обличчя просто. Вас я не знаю. Якщо у вас нема редакційного завдання, згідно зі “зверненням громадян” викладіть зміст вашого звернення і ми вам надамо відповідь. Ми знімаємо вас, щоб себе перестрахувати”, — пояснив тоді свої дії Віталій Янушевський.

І лише згодом після тривалих суперечок Віталій Янушевський у кабінеті заступниці міського голови Галини Безкоровайної таки прокоментував: наразі вважає дії виконкому максимумом, який могли зробити посадовці.

“Якщо буде достовірна інформація, що там є порушення, особа, яка отримала дозвіл на встановлення тимчасової споруди, буде компенсовувати за власний кошт місцевому самоврядуванню відповідні втрати, якщо вони такі є. А також має привести все до того стану, який був раніше. Особа понесе відповідальність: адміністративну, матеріальну”, — зазначив Віталій Янушевський.

Хто ж він цей підприємець?

Після такого шоу в міській раді, де на дії підприємця заплющують очі, питання “чому так відбувається?” виникло само собою. І це навряд пов’язано з його “зразковим проєктом”.

Петро Гуц — голова депутатської фракції політичної партії “Слуга народу” у Полонській міській раді. Він — власник організацій СОК “Лабунське молоко” та двох товариств з обмеженою відповідальністю: заготівельно-комерційно-виробничої фірми “Палп” та “Палп-інвест”. Окрім того, чоловік володіє піцерією CentruM у середмісті Полонного.

А ще він помічник на громадських засадах народного депутата Юрія Заславського. Останній, до речі, не заперечує цей факт.

“Це наш депутат — від “Слуги народа” у Полонській раді. Він виконує функції помічника на громадських засадах. Пан Петро в цій ситуації (спорудження МАФів — Ред.) діє як фізична особа-підприємець, ніякого відношення до політичної діяльності це не має”, — зазначив Юрій Заславський.

Shepetivka 13 1024x432

Скриншот зі сторінки Петра Гуца у соціальній мережі “Фейсбук”. Другий справа — Петро Гуц, третій справа — Юрій Заславський

Shepetivka 14

Скриншот із сайт Верховної Ради України

О, ледь не забули дуже цікаву деталь. Вона цікава тим, що тут з’являється ще один нардеп — теж “слуга” Олексій Жмеренецький. Так ось, Жмеренецький, за словами Гуца, клопотав раніше щодо того, щоб на місці будівництва таки звести футбольне мініполе — так-так-так, спортивний майданчик, яким на початку і прикривалися будівельники. Але, за словами Гуца, місцевим ця ідея нібито дуже не зайшла.

“На тій самій ділянці за проєктом народний депутат цього округу (Олексій Жмеренецький — Ред.) виділяв кошти на футбольне поле. Кошти вже є в бюджеті міської ради і мали будувати там футбольне поле. Але після того, як я поспілкувався з жителями, вони сказали, що не дуже би хотіли футбольне поле. Бо це буде під вікнами стукати і їх це не влаштовує”, — зазначив Петро Гуц.

Ну так, звісно, місцевим суттєво більше подобається незаконне будівництво невідомо чого прямо під вікнами. Втім, найнайприкольнішим в цьому є той факт, що Жмеренецький каже — з футбольним мініполем не склалося не через місцевих, а через брак коштів.

“У 2021 році ми планували реалізувати проєкт з будівництва мультифункціонального майданчика для занять ігровими видами спорту, за адресою: проспект Миру, 24а, м. Шепетівка, Хмельницька область, з бюджетом у 1 580 000 гривень. Кошти на цей проєкт були виділені за моєї ініціативи за рахунок субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів соціально-економічного розвитку окремих територій, згідно розпоряджень Кабміну в 2021 році. Оскільки ця субвенція була в повному обсязі перерахована до місцевого бюджету, відповідно розпорядником коштів є Шепетівська міська рада Хмельницької області. Після початку повномасштабного вторгнення російської федерації орган місцевого самоврядування вирішив в повному обсязі направити ці кошти на фінансування програми заходів національного спротиву Шепетівської міської територіальної громади у 2022 році. Тобто було б добре, якби в майбутньому місцева влада віднайшла та спрямувала ці кошти на будівництво спортивного майданчика. Адже фінансування з державного до місцевого бюджету на цей проєкт вже було виділено. Ми ще неодмінно повернемось до комунікацій щодо цього питання з місцевою владою після перемоги”, — відписав нам Олексій Жмеренецький.

Післямова

“Ви вже починаєте щось колотити і накручувати когось. То воно ж від цього нічого не зміниться і побудова буде така, як буде. І майданчик буде там, де він має бути, там, де воно планувалося — лівіше від кафешки. А ви просто накаляєте обстановку для того, щоб потім побачити, що так воно і не мало бути, як ви хочете розкрутити. Тільки не розумію, для чого? Хтось займається розповсюдження якоїсь брехні і накрутки, а хтось просто будує якісь робочі місця і розвиває країну. З вашого боку вже непорядні поступки,” — почав закидати нам звинувачення Петро Гуц. Підприємець зателефонував нам того ж дня, коли ми намагалися зв’язатись з нардепом.

На питання, чи не хоче він уточнити нам якусь інформацію щодо будівництва, Петро Гуц відповів:

“Чесно, я спілкувався з деякими людьми, ви даєте скрізь запроси на всі інстанції. Хай вони самі віддають правильні відповіді. Бо я думаю, що я щось не так скажу, щось не так ви зрозумієте. Потім воно буде перекручено, а вам дадуть письмову правильну відповідь. Тоді це буде якось правильніше. Я боюсь журналістики, бо це грязне діло”.

Ну, явно чистіше, ніж проведення капітального будівництва закладу харчування замість встановлення тимчасових споруд з перенесення інженерних комунікацій за не відповідними технічними комунікаціями. З’ясувалося, що подібна ситуація в 2022 році спостерігалась і в Славуті. Там полончанин також хотів звести заклад харчування (піцерію) поряд із житловим будинком. Правда, після колективної скарги мешканців житлового будинку Славутська міська рада скасувала своє ж рішення “Про розгляд заяви Гуца П.П. щодо надання дозволу на виготовлення проєкту землеустрою щодо відведення земельної ділянки з подальшим встановленням земельного сервітуту”.

Shepetivka 15 1024x646

Скриншот рішення Славутської міської ради від 22 квітня 2022 року

Опісля підприємець був змушений рухатись шляхом номер два — орендувати приміщення за іншою адресою. Однак заклад харчування все ж таки там відкрив. Та це вже зовсім інша історія.

Втім у Славуті міська влада, побачивши занепокоєння своїх жителів, оперативно відреагувала та одразу скасувала своє попереднє рішення. Водночас у Шепетівці міська влада продовжує грати в якусь незрозумілу гру та не реагує на звернення і прохання жителів, яких тривожить розпочате будівництво без врахування їхніх думок.

Типовою і для нардепа Юрія Заславського, самого Петра Гуца, і для посадовців міськради виявилась позиція “це робочі місця і податки до бюджету під час дії воєнного стану”. За цією логікою виходить, що якщо війна, то можна чхати на законодавство.

Підготували Альона Береза, Світлана Русіна

ГО "Жіночий Антикорупційний Рух"

Останнє редагування 28 серпня 2023, 20:01
0
репостів
0
репостів