Розділ Суспільство

Тривожний час «воїнів світла»

Автор Володимир Нитка 22 грудня 2022, 10:26
На знімку: колектив Шепетівського РЕМу тримає свій, енергетичний фронт. На знімку: колектив Шепетівського РЕМу тримає свій, енергетичний фронт. Шепетівський вісник

Без перебільшення, сьогодні на передовій енергетичного фронту потрібно мати неабияку витримку й здатність на прометеївську самопожертву, аби протистояти викликам воєнного часу. Й нині поле бою енергетиків, на якому вони відстоюють світло для співвітчизників, — терени усієї країни. З їхньої надійної руки першою елект­рична іскра приходить й на звільнені території.

І справді, робота енергетиків нині дуже важка й ризикована. Попри сніг, дощ, морозний вітер вони виходять на свої зміни і вдень, і вночі. Адже розуміють, що від них залежать долі людей, робота тисяч критично важливих підприємств і установ.

Як поінформував директор Шепетівського РЕМу Олександр Черниш, незважаючи на особливі випробування в умовах воєнного стану, енергетики нашого краю повністю підготувалися до зимового періоду. Як і завжди, «ремівці» проводять ремонти електроліній, мережевого обладнання, чистять електричні траси від гілок дерев.

З приходом зими, їхні будні ускладнюють і примхи погоди. Так, напруги у роботі додала й недавня ожеледь. Власне, як і додаткових прогалин у графіках відключень.

Із жовтня енергетична система України зазнала уже до десятка хвиль російських атак, які призвели навіть до тимчасового знеструмлення атомних станцій та більшос­ті теплових та гідроелектростанцій.

Ще й досі наша енергосистема не відновилась. Не оминула ця лиха напасть і Шепетівщину. Також енергетикам доводиться працювати у режимі «24/7».

— Колектив працює у цілодобовому режимі, ремонтні та оперативно-виїзні бригади на постійному чергуванні. Працівники Шепетівського РЕМу активно залучались до усунення наслідків, завданих ворожими обстрілами енергосистемі краю. Зокрема, у зв’язку з пошкодженням підстанції 330 кВ, вжили оперативних заходів, аби забезпечити надходження електро­енергії у наш край з інших областей. Однак і досі ситуація залишається доволі складною, дається взнаки дисбаланс між енергопотоками, які подаються. Це, насамперед, пов’язано з відключенням блоків АЕС, обстрілами ТЕС, гідроелектростанцій та інших важливих енергетичних об’єктів, — каже Олександр Миколайович.

Працівники енергомереж надали допомогу у відновленні електроживлення об’єктів критичної інфраструктури й під час інших ракетних обстрілів. Зрозуміло, що підступні дії ворога завдали й певної шкоди енергетичному господарству.

Попри всю небезпеку своєї професії наші «воїни світла» розуміють, що нині кожен воює на своєму фронті. Тому скарг немає. Енергетики усвідомлюють усі ризики, але ж в окопах бути ще важче.

Та попри усі труднощі, випробовування «ремівці» добросовісно виконують свою роботу. Енергетики цілодобово роблять усе можливе і неможливе, аби якнайшвидше повертати світло у домівки споживачів.

Окрім боротьби на енергетичному фронті, працівники Шепетівського РЕМу щиро переймаються і потребами Збройних Сил України. Так, недавно вони передали свій транспортний засіб для активної боротьби із загарбниками. Крім того, у лавах ЗСУ з ворогом воюють 10 шепетівських енергетиків. Колектив підтримує їх, чим може.

— Постійно надаємо підтримку військовим як коштами, так і матеріальну. Наша філія постійно долучається до заходів спільної для енергетиків області волонтерської організації АТ «Хмельницькобленерго». За рахунок благодійних внесків працівників Товариства придбано та передано на потреби Збройних Сил України уже чимало засобів та спеціалізованого обладнання. Отже, зберігаємо пильність та чуйність. Віримо та допомагаємо Збройним Силам України, — говорить директор Шепетівського РЕМу Олександр Черниш. — Тож у переддень Новорічно-Різдвяних свят хочу побажати усім краянам, насамперед, швидкої Перемоги, здоров’я і витримки, віри у себе й Україну! І, зрозуміло, аби усі графіки відключень залишились у минулому, а майбутнє відкривало лише світлі перспективи.

Шепетівський вісник

0
репостів
0
репостів