Розділ Спорт

Ходіть і будете здорові

Автор 29 червня 2012, 00:27
Спортивна ходьба Спортивна ходьба

Відомо, що під час ходьби значно підвищується кисневий обмін у всіх тканинах, посилюються функції дихання і кровообігу (як центрального - в серці і мозку, так і переферійного - головним чином в руках і ногах).

Звичайно, тривала ходьба (5 і навіть 10 кілометрів) доступна не кожній людині, і то після певного тренування.

Зараз умови роботи на будь-якому підприємстві дозволяють кожній людині включити велику пішохідну прогулянку в розклад свого дня: до роботи, відразу після неї, увечері після вечері або безпосередньо перед сном.

Почніть таку прогулянку з 10-15 хвилин. Йдіть неквапливим кроком, старайтеся рівномірно і глибоко дихати. Після прогулянки не повинно бути відчуття втоми, млявості. Через 2-3 дні збільште час ходьби всього на 5 хвилин, а ще через тиждень - ще на 5 хвилин. Ось ви вже йдете 20-25 хвилин. Тепер додайте швидкість, небагато, трохи. Дихаєте так само глибоко, збільште амплітуду руху рук.

Ходьба стане енергійно. Ходіть місяць або навіть два в такому темпі, а потім додайте ще 5 хвилин і через тиждень ще п’ять. Вийде 30-35 хвилин. Наступна 10-хвилинна прибавка- тільки через два місяці. Потім можна протягом цілого року не збільшувати навантаження, проходячи по 40-45 хвилин. Це вже хороша і дуже корисна прогулянка. Якщо ви чимось перехворіли, - не біда.

Почніть знову з 10 хвилин і поступово, але декілька швидше, ніж спочатку, набирайте кілометраж.

Погана погода не повинна вас бентежити. У разі негоди треба вибирати легші маршрути, зменшивши їх в порівнянні із звичайним. І одягатися треба відповідно погоді, пам’ятаючи про таке поєднання - легко, тепло і зручно.

Довгий дощовик з капюшоном, або коротке тепле пальто і теплі брюки, або шерстяний тренувальний костюм і шапка, що прикриває вуха, убережуть вас в будь-яку погоду від простуди, зроблять прогулянку такою, що бадьорить і приємною.

Особливу увагу приділяйте взуттю . У дощову, сльотаву погоду потрібне добротне взуття, що добре закриває під’їм стопи і п’яту. Щільна, бажано рифлена, підошва збільшить зчеплення ноги з грунтом, не дасть їй ковзати і підвертатися в нерівних місцях. У сніг краще всього ходити у валянках.

Ну, а в теплу, літню погоду -в будь-яких звичних туфлях, для жінок - на невисокому, “віденському”, каблуці. Не рекомендується, особливо літнім людям, ходити в кедах: стопа в них швидше втомлюється.

От і все ваше нехитре спорядження. Але пам’ятаєте, головне - постійність. Не ухиляйтеся під різними слушними приводами від цього чудового, корисного засобу активного відпочинку - пішохідної прогулянки.

источник статьи oneteam.com.ua читать далее

Останнє редагування 22 лютого 2019, 17:10
0
репостів
0
репостів