Розділ Суспільство

Інститут археології НАН України показав світлини з Шепетівського району 1894 та 1897 років

Автор 07 січня 2024, 17:35

Науковий архів Інституту археології НАН України виклав у відкритий доступ старі світлини Заславського і Острозького повітів Волинської губернії. Нині це Шепетівський район Хмельницької області та Острозька громада Рівненської області.

За підтримки австрійських інституцій Віденського музею народознавства (Volkskundemuseum Wien), Фотоінституту Бонартес (Photoinstitut Bonartes, Відень), Ерсте Штіфтунґ (ERSTE Stiftung, Відень) і історика Мартіна Роде, Науковий архів Інституту археології НАН України оцифрував і нещодавно опублікував фонд видатного етнографа, етнолога і археолога Федора Вовка (1847-1918).

Серед багатства, залишеного для нас Федором Вовком, можна побачити світлини зі збірки Городоцького музею Волинської губернії. Першого сільського музею на території України, що був евакуйований внаслідок початку Першої світової війни (1914) і після того не відновився.

Переважно - це відбитки з негативів, зроблених Валентином Мошковим (1852-1922) - офіцером Російської імператорської армії, етнографом, у 1894 і 1897 роках у містечку Славута, селах Голики і Цвітоха Заславського повіту, місті Острог і селі Крупець Острозького повіту Волинської губернії.

У об'єктив потрапили кладовище села Цвітоха Заславського повіту (нині село в Улашанівській громаді на Шепетівщині), а також православне кладовище в Славуті. Ще на світлинах можна побачити гончара за роботою з села Голики Заславського повіту (нині Ізяславщина) і один з епізодів весілля – зустріч батьками молодят після повернення з вінчання. Останнє фото зроблене у селі Крупець, колись Острозького повіту, а нині – Шепетівського району.

Також на одній світлині закарбовані чоловіки на санях-гринжолах у Славуті.

Серед цікавинок – фото 115-річної жінки, зроблене в Острозі Волинської губернії, (нині сусідня з Хмельниччиною Рівненщина). 

Очевидно, відбитки з негативів зі збірки Городоцького музею Волинської губернії були зроблені фотографом, який супроводжував Федора Вовка в експедиції до Волинської губернії восени 1909 року.

Останнє редагування 07 січня 2024, 18:10
0
репостів
0
репостів