Розділ Суспільство

ВАКС знову не зміг визначити запобіжний захід нардепу Сергію Лабазюку

Автор 27 листопада 2023, 21:37

Вищий антикорупційний суд сьогодні, 27 листопада, продовжив розгляд клопотання щодо обрання запобіжного заходу нардепу Сергію Лабазюку у вигляді тримання під вартою з альтернативою внесення застави 100 мільйонів гривень. Перед засіданням, на якому розглядається обрання запобіжного заходу нардепу Лабазюку, у ВАКС розглядали клопотання щодо накладення арешту на усе майно родини Лабазюків, але там засідання перенесли.

На початку засідання з обрання запобіжного заходу адвокати нардепа зауважили те, що ризики, заявлені прокурором як такі, що свідчать про потребу в триманні Сергія Лабазюка під вартою, не існують. Зокрема, один із адвокатів сказав, що сьогодні Сергій Лабазюк прибув за викликом детектива до НАБУ на допит, що доводить – його підзахисний не збирається ухилятися від органів досудового слідства. Крім того, зі слів захисника, сто мільйонів застави, яку озвучує прокуратура, не відповідають кількості майна та рівню доходів Лабазюка.

Водночас, прокурор САП зазначила, що обранець є кінцевим бенефіціаром у 52 фірмах, загальний їхній статутний капітал становить 676 млн грн. Також вона зауважила, що будинок нардепа записаний на дружину, автомобілі — зареєстровані на фірму, що свідчить про те, що свої статки підозрюваний Лабазюк просто намагається приховувати, записуючи їх то на рідних, то на фірми.

На судовому засідання оголосили певні подробиці передачі хабаря. Водій нардепа Лабазюка Богдан Шудра передав голові Державного агентства відновлення та розвитку інфраструктури Мустафі Найєму китайську шкатулку з готівкою на суму 150 тис. дол. Передача шкатулки відбулася ввечері 2 листопада 2023 року на парковці «Новус» у Києві.

photo 2023 11 27 21 49 21

Найєм прийняв дарунок, а потім повідомив НАБУ. Після чого правоохоронці провели огляд автомобіля Найєма. Того ж дня, 2 листопада нардеп Лабазюк прибув до службового кабінету Найєма, де висловив бажання передати цей дарунок. Однак топпосадовець відмовився, і сказав, що пізніше набере політика.

Натомість адвокати Лабазюка називають Найєма агентом НАБУ, який провокував їх клієнта на хабар. Ще захист звертає увагу, що Найєм самостійно ухвалив рішення зустрітися з водієм Лабазюка. Це, на думку захисту, доводить, що він діяв під контролем НАБУ.

Сторона обвинувачення під час сьогоднішнього судового засідання продовжила просити тримання під вартою для нардепа Сергія Лабазюка терміном на 60 діб або ж альтернативу цьому - 100 мільйонів гривень застави та виконання зобов'язань, які вже озвучувала сторона обвинувачення.

Сторона захисту ж наполягала на тому, що народний депутат не планує втікати та посилалась у якості доказів на те, що він сьогодні прийшов на допит до детектива та з'явився на судове засідання. На думку адвокатів, достатній розмір застави - 2 мільйони гривень. Поряд з тим адвокати заперечують необхідність тримання під вартою, як запобіжний захід у цій справі.

Суддя ВАКС після заслуховування сторін відправився до нарадчої кімнати. Оголошення рішення відбудеться завтра, 28 листопада 2023 року, о 8 ранку.

Останнє редагування 27 листопада 2023, 21:49

Відео

0
репостів
0
репостів