Розділ Суспільство

Представники Шепетівської громади взяли участь у німецько-українській конференції муніципальних партнерств

Автор 18 листопада 2023, 19:40

13 -15 листопада представники Шепетівської МТГ взяли участь у німецько-українській конференції муніципальних партнерств в місті Лейпциг (Німеччина). Захід відбувся за участі Федерального Президента Німеччини Франка-Вальтера Штанмайера, представників федеральних міністерств, міських голів та представників муніципалітетів України та Німеччини. В онлайн-форматі долучився Президент України Володимир Зеленський.

Шепетівську громаду на конференції представили заступник міського голови Галина Безкоровайна та керуючий справами Наталія Білас.

У рамках заходу обговорили подальшу міжнародну співпрацю, окреслили план відбудови України, розвитку та європейської інтеграції нашої держави.

Конференція для активних громад у німецько-українській мережі муніципальних партнерств проходила під гаслом "Спільно для Європи: солідарність, відновлення, перспективи майбутнього" та проводилась Сервісною службою “Міста в Єдиному Світі” за дорученням Федерального міністерства економічного співробітництва та розвитку (BMZ) спільно з містом Лейпциг.

Понад 500 учасників вели фахові дискусії. Про те як мережа партнерств може підтримати українські громади у забезпеченні основних сфер обслуговування населення навіть в умовах війни? Які перспективи відновлення бачать українські громади на комунальному і регіональному рівні? Особливу увагу під час дискусій отриммало довготривале партнерство між Лейпцигом і Києвом.

Рівень солідарності, який нині виявляють німецькі муніципалітети по відношенню до партнерів в Україні, є безпрецедентним. На цьому наголосила під час свого виступу у другий день німецько-української конференції муніципальних партнерств Констанце Нехер, начальниця управління у справах громадянського суспільства, церков, федеральних земель, громад Федерального міністерства економічного співробітництва (BMZ). Одним із свідчень цього є високий політичний рівень цієї конференції, - додала вона. Іншим приклад - кількість партнеств у мережі, яка постійно зростає.

"З 2014 року мережа німецько-українських муніципальних партнерств зросла з 43 до 180, і це демонструє, наскільки важливим є співробітництво на комунальному рівні. Федеральне міністерство економічного співробітництва підтримує мережу муніципальних партнерств завдяки інструментам налагодження діалогу між муніципалітетами та фінансовій підтримці".

Конкретний приклад такої солідарності, як місто Лейпциг підтримує свого давнього партнера в Україні, місто Київ, навів мер Лейпцига Ульріх Гьорнінг. Він розповів, що одним із важливим елементів допомоги для української столиці були пожежні автомобілі, які Лейпциг закупив і доставив до України завдяки фінансовій підтримці від BMZ.

Ульріх Гьорнінг наголосив на тому, чому важливо підтримувати Україну і українські громади і надалі:

"Саме у ці хвилини, коли ми проводимо цю конференцію, в Україні гинуть люди, захищаючи цінності Європи. Ми маємо пам'ятати тих, хто загинув, захищаючи Україну. Без миру в Україні не буде миру у Європі і НАТО."

На практичному рівні цю солідарність можна побачити у вигляді кількості Малих проєктів для України від Engagement Global / SKEW, які були реалізовані від початку війни для підтримки потреб українських громад.

"З лютого 2022 року завдяки підтримці BMZ Engagement Global профінансував 90 Малих проєктів", - сказав Йєнс Кройтер, виконавчий директор Engagement Global.

Мер Києва Віталій Кличко від імені українських громад подякував Німеччині та німецьким муніципалітетам за масштабну підтримку і солідарність:

"Дякую, що ви прийняли наших біженців, наших жінок і чоловіків. Дякую за гуманітарну допомогу, яку ми від вас регулярно отримуємо. Дякуємо за системи захисту, які захищають наше небо. Безпека - це питання номер 1 для кожного з нас".

Заключний день шостої німецько-української конференції муніципальних партнерств запам'ятався потужними виступами Президентів Німеччини Франка-Вальтера Штайнмаєра та України Володимира Зеленського, а також міністерки економічного співробітництва і розвитку Німеччини Свеньї Шульце та  мерів українських міст, зокрема, очільника Києва Віталія Кличка. Представники України поділилися трагічними історіями, які переживає український народ під час війни Росії, а представники німецького уряду і муніципалітетів пообіцяли і надалі надавати конкретну підтримку.

При вході до конгрес-холу Лейпцига гостей конференції зустрічав розстріляний російською армією автомобіль швидкої допомоги з села Деркачі Харківської області. Ця "швидка" потрапила під ворожий обстріл під час евакуації цивільного населення у березні 2022 року, водій тоді серйозно постраждав. До Німеччини автомобіль привезли активісти, щоб наочно продемонструвати жителям ФРН наслідки повномасштабної війни Росії в Україні.

Інші приклади, як українські муніципалітети потерпають від війни Росії в Україні, під час конференції наводили мери міст і голови громад під час виступів. Мер Києва Віталій Кличко неодноразово назвав регулярні атаки Росії по цивільному населенню "терором" і наголосив на тому, що допомога німецьких муніципалітетів українським громадам - неоціненна.

"Це дуже важка боротьба. Без вашої допомоги ми не змогли б її пережити", - сказав Кличко, дякуючи уряду і муніципалітетам Німеччини.

Президент України Володимир Зеленський під час свого онлайн-звернення до гостей конференції розповів про село Ягідне на Чернігівщині, яке пережило майже місяць російської окупації. Це село особисто відвідав Президент Німеччини Штайнмаєр під час візиту до України восени 22-го року.

"Одне зі звичайних українських сіл, яке, на жаль, було змушене пройти через надзвичайну жорстокість. Упродовж майже місяця, поки село займали російські окупанти, вони протримали 350 мешканців села – фактично всіх мешканців села – у невеликому підвалі сільської школи. І зовсім малих, і старих, і жінок, і чоловіків. Десять людей померли за той час просто в тому підвалі", - з такими словами звернувся Зеленський до гостей конференції.

Володимир Зеленський наголосив, що історія Ягідного характеризує саму суть цієї війни, "ту загрозу, яку теперішній російський режим становить для багатьох звичайних європейських міст і сіл", не лише в Україні, а щонайменше у сусідніх з Росією країнах. Після цього Зеленський подякував всім німецьким містам і громадам, які цілком конкретно допомагають українцям захистити себе, відправляючи в Україну генератори, пожежні машини, автобуси та інші засоби допомоги.

"Кожна домовленість між містами наших країн, яка спрямована на захист людей і життя, однозначно послужить захисту життя", - наголосив Президент України.

Президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр у своїй промові запевнив, що війна на Близькому Сході не відволіче увагу від війни в Україні.

"Мета Путіна полягає у тому, щоб світ забув про війну в Україні, але Німеччина не подарує цього президенту Росії. Ми не звикнемо до злочинної та людиноненависницької війни Росії", - запевнив він.

Штайнмаєр наголосив, що німецько-українська мережа українських партнерств передбачає тісну співпрацю і допомогу саме містам і громадам, які знаходяться "найближче" до людей, котрі потребують підтримки в умовах війни.

"Під час свого останнього візиту до України я побачив, що і великі міста, і невеликі громади однаково потерпають від війни. Тому допомога потрібна їм усім".

Франк-Вальтер Штайнмаєр та Володимир Зеленський є патронами мережі німецько-українських муніципальних партнерств, до складу якої наразі входять близько 190 партнерств. При цьому міністерка економічного співробітництва і розвитку Німеччини Свенья Шульце пообіцяла і надалі підтримувати німецько-українські муніципальні партнерства.

"Я буду підтримувати вас там, де це буде можливим. Зокрема, ми виділяємо 12 мільйонів євро, які будуть використані для посилення співпраці між лікарнями Німеччини та України".

Шоста німецько-українська конференція муніципальних партнерств завершилася спеціалізованими фаховими екскурсіями по місту Лейпциг, яке є співорганізатором конференції. Під час екскурсій архітектори і планувальники німецького міста поділилися з гостями заходу досвідом Лейпцига у таких питаннях, як відбудова після Другої світової війни, розбудова соціальної інфраструктури і соціального житла та перебудова старого житлового фонду тощо.

Останнє редагування 18 листопада 2023, 19:49
0
репостів
0
репостів