Розділ Суспільство

До Хмельниччини прибув евакуаційний потяг з Херсонської області

Сьогодні, 8 червня, на Хмельниччину прибули вимушені переселенці, які залишили Херсонщину через екологічну катастрофу та безкінечні обстріли. На вокзалі людей зустрічали рятувальники, волонтери, медики, представники влади та Червоного Хреста України.

Щоденні обстріли та екологічна катастрофа: Люди масово покидають Херсонщину. росіяни вкотре показали своє гниле нутро та у 21 столітті спричинили катастрофу світового масштабу. Затоплені домоволодіння, руйнація об’єктів інфраструктури, забруднена вибухонебезпечними предметами акваторія річки… Тисячі людей втратили оселі, і це все від рук нелюдів.

На пероні Хмельницького залізничного вокзалу потяг зустрічали рятувальники, волонтери, медики, представники влади та Червоного Хреста України.

«У мене будинок під водою, встигла зібрати лише три сумки, а цей пакет – дали волонтери», - зі сльозами на очах та тремтячим голосом розповідає жінка, яка за кілька годин втратила все, що було нажите роками.

Допоки херсонці очікували розселення по громадах області, з ними працювали психологи ДСНС та психосоціальна служба Червоного Хреста України. Семирічна Аліна малює з психологом єдинорожка та розповідає, що тікає від бомб.

Як же хочеться бачити у цих великих та добрих дитячих очах радість та усмішку на обличчі!

Напередодні Волонтери Хмельниччини весь день приймали гуманітарну допомогу від населення херсонцям, розповіла Суспільному виконавча директорка громадської організації "Захист-об’єднання волонтерів" Леся Стебло. За її словами, люди приносять та привозять продукти, побутову хімію, постільну білизну, тобто все, що може згодитися переселенцям.

Лілія Аршинова працює з волонтерами від ранку. Каже: всі готуються до прибуття херсонців. У сусідній кімнаті її колеги та їхні діти й онуки сортують одяг і взуття.

На вулиці волонтерки складають в ящики шампуні й інші засоби особистої гігієни, побутову хімію, дитячі підгузки, дитяче харчування, одяг.

Леся Стебло каже: вчора кинули в соціальні мережі заклик приносити посильну допомогу, і від ранку хмельничани безупинно щось несуть та везуть.

"Ми відчули, наскільки хмельничани включилися, усі зробили ревізію в своїх шафах, запасах. Ми вкотре маємо показати тим, хто приїде до нас у Хмельницький, що ми згуртовані, що ми підтримуємо, і розуміємо, і маємо максимально включитися, щоб зреагувати на таку трагічну ситуацію. Зараз дуже важлива людська підтримка", - каже Леся Стебло.

Та каже, у чому є найбільша потреба, крім продуктів тривалого зберігання:

"Засоби гігієни, вологі серветки, зубні пасти, гелі для душу, шампуні, підгузки. Це потрібно приносити на Кам’янецьку, 76. Також, у кого є можливість, приносьте речі, подушки, ковдри, простирадла, навіть якщо вони не нові, але у гарному стані. Можна приносити на "Доброзахист" у мікрорайоні Озерна - у вівторок, четвер і суботу з 11 до 15 години".

Лікар організації Юрій Горбатюк розповідає, що для початку формують набори, в які входять препарати домашньої аптечки: протизапальні, седативні препарати, знеболювальні, серцево-судинні.

У центрі видачі гуманітарної допомоги обласної ради, який понад рік працює на базі театру імені Старицького, теж очікують приїзду херсонців, розповідає його кураторка Анна Ємельянова. Розповідає, якої допомоги насамперед потребуватимуть херсонці і просить відгукнутись усіх, хто зможе їм допомогти:

"Потрібна допомога у вигляді ковдр, подушок, посуду, постільної білизни, засобів гігієни, продуктів харчування, які пакетовані. Поки що ми працюємо у понеділок і п’ятниця. Хто може, приносьте прямо в театр, а на місці ми будемо все розподіляти і видавати людям".

Готуються зустрічати херсонців у таборі для переселенців у селі Мартинківці Сатанівської громади. Сюди наразі прямує 20 переселенців, розповів Суспільному один із координаторів табору Денис Остапенко. За його словами, в приміщенні табору планують розгортати 14 п’ятимісних номерів до подальшого прибуття евакуйованих з Херсонщини. Там є пральні машинки, кухня, постільна білизна. За потреби є можливість розмістити намети.

Останнє редагування 08 червня 2023, 14:39

Відео

0
репостів
0
репостів