Розділ Суспільство

За борг померлого сина арештували дім його батька

Автор 01 березня 2023, 20:28

Арешт житла створює чимало проблем для його власника — заборонено реєструвати там близьких, його не можна ні продати, ні подарувати, ні заповісти. До того ж бувають випадки, коли таке обмеження встановлюють взагалі безпідставно. Саме так трапилося з подружжям пенсіонерів, які звернулися до Шепетівського бюро правової допомоги.

Як розповів пан Павло, обидва їхні сини померли молодими, пенсію подружжя отримує в майже мінімальному розмірі. До того ж чоловік внаслідок хвороби має групу інвалідності.

До життєвих труднощів додалося ще й те, що на будинок, в якому вони проживають, у 2004 році наклали арешт. Про це пан Павло дізнався лише тепер, під час візиту до міської ради. Але найприкріше те, що обтяження на нерухомість наклали помилково, вважаючи її майном одного з покійних синів. Хоча власником домоволодіння завжди був і залишається лише пан Павло. Це засвідчують відповідні документи.

У органах Державної виконавчої служби лише розвели руками — електронний реєстр виконавчих проваджень тоді ще не запровадили, паперові архіви знищені, оскільки сплив термін їхнього зберігання, змінилися працівники. А підстав у законі для виключення такого арешту, хай навіть помилкового, немає. У ДВС подружжю порадили звернутися до суду, заручившись підтримкою системи безоплатної правової допомоги.

Юристи Шепетівського бюро правової допомоги насамперед порадили клієнтові звернутися із заявою про зняття арешту до органів ДВС. А коли пан Павло отримав аргументовану відмову, підготували заяву до суду.

У позовній заяві про звільнення майна з-під арешту завідувач бюро Євген Бондар вказав, що пан Павло став власником житла ще у 1983 році, часток у власності нікому не дарував і не відчужував. Крім того, з 2008 року, коли помер син клієнта, ні до батьків померлого чи інших родичів, ані до органів ДВС чи суду щодо боргів покійного ніхто не звертався.

Відповідно до частини 4 статті 59 Закону України «Про виконавче провадження» передбачено виключний перелік з 10 підстав для зняття виконавцем арешту з усього майна (коштів) боржника або його частини. При цьому частина 5 статті 59 Закону України «Про виконавче провадження» встановлює, що у всіх інших випадках арешт може бути знятий за рішенням суду.

За результатами розгляду позову Шепетівський міськрайонний суд погодився з позицією та поясненнями пана Павла й повністю задовольнив заявлені вимоги, знявши арешт з будинку та виключивши запис про обтяження майна з реєстру. Рішення не оскаржувалося та набрало законної сили.

Рішення у справі № 688/2253/22 можна переглянути в Єдиному державному реєстрі судових рішень.

0
репостів
0
репостів