Розділ Події

Славутчани відзначили 406-у річницю свого міста

Автор 11 вересня 2023, 14:39

9 вересня славутчани офіційно відзначили 406-ту річницю першої писемної згадки про своє місто. Через воєнний стан, захід на центральній площі Славути відбувся з певними обмеженнями та носив благодійний характер.

Активну участь у заході взяли місцеві волонтери та представники Славутського професійно-технічного ліцею.

Насамперед хвилиною мовчання присутні вшанували пам’ять усіх Героїв, які полягли за нашу вільну, незалежну Україну.

У цей день громаду привітали зі святом міський голова Василь Сидор, секретар Славутської міської ради Світлана Федорчук та депутат Хмельницької обласної ради Вадим Лозовий.

Зокрема, Василь Сидор зазначив:

«Історія України – це історія кожної людини, родини, містечка, в тому числі і нашої рідної Славути. 1617 роком датується перша писемна згадка про наше місто, а у 1633-му Славуті було надано локаційний привілей та Магдебурзьке право – право здійснювати місцеве управління. Таких міст на території тодішньої України було небагато. І ми гордимося, що саме Славута була одним із них!

Сьогодні я хочу щиро подякувати нашим мужнім захисникам і захисницям, які на передовій боронять рідну Україну від російського агресора, за кожен новий день, за можливість жити у місті, де майорить синьо-жовтий стяг. Схиляю голову перед пам’яттю тих, хто ціною власного життя поліг за свободу та незалежність нашої держави.

Слова вдячності адресую кожному з вас, шановні славутчани, за добрі справи, наміри та починання, спрямовані на розвиток міста, за те, що працюючи кожен на своєму місці, ви крок за кроком наближаєте довгоочікувану перемогу. Пам’ятаймо, що в єдності ми ладні подолати будь-які негаразди. Сумнівів немає, що ми переможемо!».

Від імені усіх фракцій депутатського корпусу Славутської міської ради свої вітання славутчанам адресувала секретар міської ради Світлана Федорчук:

 «Нам є чим пишатися, є що любити і є чому дякувати. Перш за все вдячні захисникам, які відійшли у вічність та тим, які зараз на полі бою роблять усе можливе й неможливе, щоб ми залишалися на рідній землі незалежними. Дякуємо волонтерам, які з перших днів війни долучилися до допомоги для армії та тим славутчанам, які своєю натхненною, щоденною працею зберігають у місті спокій, які допомагають вчити дітей, лікувати, стежать за тим, щоб місто було охайним. Висловлюємо повагу усім і кожному, хто по мірі своїх зусиль вносить лепту в перемогу».

Депутат Хмельницької обласної ради Вадим Лозовий, вітаючи жителів міста зі святом, подякував захисникам і захисницям, які боронять нашу рідну Батьківщину та побажав усім якнайшвидшої перемоги.

Вадим Миколайович передав подарункові сертифікати для ремонту укриттів Славутської гімназії №1 та міського Палацу культури.

Дізнавшись під час благодійного заходу про його мету – збір на автомобіль захиснику, пообіцяв згодом подарувати славутським воїнам ще один транспортний засіб.

За високий професіоналізм, зразкове ставлення до виконання військового обов’язку, вагомий внесок у забезпечення обороноздатності держави грамотами виконавчого комітету Славутської міської ради відзначено:

  • Василя Бажуру – майстер сержанта, техніка відділу зберігання боєприпасів в/ч А1358;
  • Кирила Ступака – старшого сержанта, командира відділення такелажного взводу такелажної роти в/ч А1358;
  • Олександра Поліщука – молодшого сержанта, командира ремонтного відділення ремонтного взводу транспортного відділення в/ч А1358;
  • Андрія Чапайла – старшого солдата, стрільця роти охорони та оборони батальйону охорони в/ч А1358;
  • Івана Ткачука – старшого солдата, водія автомобільної роти підвозу боєприпасів /ч А1358;
  • Вадима Шуляка – солдата, комірника взводу матеріального забезпечення в/ч А1358;
  • Романа Світельського – солдата, стрільця роти охорони батальйону охорони в/ч А1358.

Відповідно до подання виконавчого комітету Славутської міської ради, за самовіддане служіння українському народові, активну громадянську позицію в умовах воєнного стану, вагомий внесок у наближення Перемоги, участь у національному відродженні України, утвердження її незалежності, патріотизм подяки Хмельницької обласної ради та нагрудний знак «День Незалежності України 2023» вручено волонтерам Дмитру Сивюку, Андрію Куцу та Павлу Вороб’ю.

За сумлінне виконання службових обов’язків, високий професіоналізм, рішучі та сміливі дії, виявлені під час гасіння пожеж та рятуванні життя людей грамоти виконавчого комітету Славутської міської ради вручено:

  • Ярославу Скрипнюку – начальнику караулу 18 державної пожежно-рятувальної частини 5 державного пожежно-рятувального загону Головного управління ДСНС України у Хмельницькій області, капітану служби цивільного захисту;
  • Лесі Бондарчук – диспетчеру караулу 18 державної пожежно-рятувальної частини 5 державного пожежно-рятувального загону Головного управління ДСНС України у Хмельницькій області, сержанту служби цивільного захисту;
  • Костянтину Хижавському – водію караулу 18 державної пожежно-рятувальної частини 5 державного пожежно-рятувального загону Головного управління ДСНС України у Хмельницькій області, майстер-сержанту служби цивільного захисту.

За високі спортивні досягнення, професійну майстерність, вагомий особистий внесок у розвиток фізичної культури і спорту Хмельниччини подяку Хмельницької обласної військової адміністрації вручено родині Мулик (тато-Ярослав, мама -Аделіна та донька – Дарія).

За активну громадську позицію, допомогу у формуванні музейної експозиції, вагомий внесок у розвиток музейної справи грамотою виконавчого комітету нагороджено громадського активіста Сергія Мулярця.

Традиційно до Дня міста за активну громадську роботу, високі досягнення у навчанні, спорті кращим здобувачам освіти закладів загальної середньої освіти громади призначається річна стипендія міського голови. Цьогоріч її отримали:

  • Анастасія Білецька – здобувач освіти 9 класу Славутської гімназії «Успіх».
  • Юлія Коробчук – здобувач освіти 11 класу Славутського ліцею.
  • Роман Мартинюк – здобувач освіти 11 класу Славутського ліцею.
  • Анастасія Мацюк – здобувач освіти 9 класу Славутської гімназії № 4.
  • Назар Мох – здобувач освіти 10 класу Славутського ліцею.
  • Анастасія Бондарчук – здобувач освіти 10 класу Славутського ліцею.
  • Єлизавета Гавюк – здобувач освіти 11 класу Славутського ліцею.
  • Яна Гнатюк – здобувач освіти 11 класу Славутського ліцею.
  • Ілля Сальніков – здобувач освіти 11 класу Славутського ліцею.

Участь у благодійному заході взяли талановиті представники нашої громади – творчі колективи міського Палацу культури, Будинку дитячої творчості, Мистецької школи «Славутська школа мистецтв» та творчі особистості громади.

Окрім офіційної частини та насиченої концертної програми, локальні культурні, освітні, спортивні заходи з нагоди Дня міста відбулися минулого тижня в усіх мікрорайонах громади, а також в селах Варварівка і Голики.

Дякуємо ЗСУ! Слава Україні!

Пресслужба Славутького МВК

0
репостів
0
репостів