Шепетівським дітлахам показали чим харчувались краяни у часи Голодомору

Автор 28 листопада 2020, 15:11

У краєзнавчому відділі музею відбулось музейне заняття "Хліб голодомору" для учнів 4-а класу ЗОШ №1, де дізнавалися про події штучного голоду в 1932-33 рр. на Шепетівщині, які пережили не всі наші краяни, про «Закон 5-ти колосків», про причини голоду, продаж Радянським Союзом зерна за кордон.

Спеціально для учнів підготували невеличку торбинку, у якій знаходилися, на перший погляд, звичні речі — миска з пшеницею, хліб, чорно-білі світлини, кілька невеличких посудин…

По черзі учні, виймаючи з торбинки, маленькі мисочки з різними продуктами ставили на стіл. На ньому з’явилися зернятка льону, сухий буряк, кукурудзяний початок, глід та шипшина.

Все це у період 1932–1933 років стала замінником їжі, хоча не всім на Шепетівщині щастило мати на своєму столі такі продукти. Тоді з перемеленого лушпиння зерна варили юшку, її називали затирухою, заправляли сухою кропивою. Хліб також пекли з перемеленого лушпиння та різних залишків зернових. Доходило до того, що збирали шкірки з картоплі...Про це збереглося чимало спогадів, які записали від жителів Шепетівського району.

Учні знайомились з назвами страв, які стали замінниками звичних харчів: «моторженики», «затируха», «блювали», «липники». Запалювали свічу пам’яті за померлими під час тих страшних подій та куштували шматочок хліба...

Музей пропаганди

0
репостів
0
репостів