У Музеї пропаганди відбулася зустріч з волонтерами-капеланами

Автор 25 жовтня 2023, 18:26

В рамках традиційної співпраці, з метою національно-патріотичного виховання та просвітницької роботи, з нагоди відзначення Міжнародного дня військового капелана в Музеї пропаганди відбулася зустріч з волонтерами-капеланами отцями Василем та Михайлом Гетьманами.

У світі це свято було започатковане на честь святого Мартина Милостивого, єпископа Турського, якого вважають засновником та покровителем військового духовенства, а також першим капеланом. Українські священнослужителі, ще від 2014 року ризикуючи власним життям, допомагають військовим виконувати свій обов’язок як у військових частинах, так і на передовій. Ця традиція має глибоке історичне коріння і не є новою для українського війська, але лише з початком чергової російсько-української війни ця традиція відродилася в повній мірі.

На законодавчому рівні капеланство врегульоване низкою документів, зокрема:

  • 22 січня 2021 року – законопроєкт «Про військове капеланство» внесений до розгляду Верховної Ради.
  • 30 листопада 2021 року – ухвалений закон підписав Президент України.
  • 25 жовтня 2022 року в Україні було видано перші 83 мандати на право здійснення військової капеланської діяльності. Це стало можливим завдяки новому законодавству, яке визначає статус та права військових капеланів. Зокрема, згідно зі Законом України «Про

Службу військового капеланства», видача зброї та боєприпасів військовим капеланам заборонена.

Знаменною подією в історії українського військового капеланства стало започаткування курсів підвищення кваліфікації, перший випуск яких відбувся у квітні 2023 року. Символічно, що це відбулося вже після повномасштабного вторгнення, що підкреслює визнання цінності цієї інституції для Збройних Сил України.

Захід під назвою «Військове капеланство як історична традиція українського війська» відвідали студенти Шепетівського професійного ліцею разом з викладачем Сергієм Мельником. Під час розмови розглянули такі питання, як створення капеланської служби в Україні, витоки потреби відродження традицій капеланства з початком війни 2014 року, волонтерську діяльність в межах капеланської служби та інші. Для кращого сприйняття термінів та понять, отці продемонстрували ознайомчу презентацію з роз’ясненнями та особисті фото, зроблені під час волонтерських поїздок.

0
репостів
0
репостів