Родина загиблого у квітневій ДТП велосипедиста отримає 500 000 гривень моральної шкоди

Автор 16 грудня 2021, 17:51

Шепетівський міськрайонний суд Хмельницької області визнав 20-річного шепетівчанина винним у порушенні правил безпеки дорожнього руху особою, яка керує транспортним засобом в стані алкогольного сп’яніння, що спричинило смерть потерпілого (частина 3 статті 286-1 Кримінального кодексу України) та у завідомому залишенні без допомоги особи, яка перебуває в небезпечному для життя стані і позбавлена можливості вжити заходів до самозбереження внаслідок іншого безпорадного стану, якщо той, хто залишив без допомоги, сам поставив потерпілого в небезпечний для життя стан (частина 1 статті 135 КК України), й призначив йому остаточно 6 років і 6 місяців ув’язнення з позбавлення права керувати транспортними засобами на 5 років.

Також суд стягнув з водія на користь дружини й малолітньої доньки загиблого загалом 500 000 гривень моральної шкоди. Страхова компанія повинна відшкодувати їм сумарно 48 000 гривень моральної шкоди й 216 000 гривень шкоди, завданої смертю потерпілого.

Дорожньо-транспортна пригода сталася увечері 3 квітня 2021 року в Шепетівці на вул. Залізничній: водій Mazda не обрав безпечної швидкості та інтервалу й наїхав на 38-річного велосипедиста, а далі, втративши керованість, автомобіль виїхав за межі проїзної частини на тротуар, де зіткнувся з парканом. Після автотрощі обвинувачений залишив своє авто й зник з місця події. Велосипедист помер від поєднаної травми голови, грудної клітки й живота.

При цьому, водій автомобіля був у стані алкогольного сп’яніння (Драгер на місці ДТП показав результат 1,38‰) й без водійських прав, яких його позбавили за нетверезе водіння у травні 2020 року. «Права» молодий чоловік отримав у грудні 2019 року.

У судовому засіданні свою вину у вчиненні ДТП він визнав. Розповів, що того вечора з друзями пив пиво, але почувався нормально. Дорогою додому вирішив заїхати за цигарками. Дорога була освітлена й попереду він бачив велосипедиста. Швидкості не зменшував, бо сподівався безпечно його обігнати. Проте, каже, відвернувся на телефонний дзвінок і збив чоловіка на велосипеді. Побачивши, що до потерпілого підійшли люди, пішов додому, аби розказати рідним, що сталося, згодом повернувся з бабусею. Просив потерпілу його пробачити.

За словами очевидців, від удару автомобілем велосипедист відлетів на висоті близько 3 м вперед і вдарився у бетонну опору. Після того ознак життя у нього не було.

Дружина загиблого просила суворо покарати водія, позаяк для неї з донькою смерть чоловіка стала непоправною втратою.

Призначаючи покарання, суд, серед іншого, врахував позицію потерпілої, а також молодий вік обвинуваченого, його позитивні характеристики, обставини, що пом’якшують покарання, – щире каяття, активне сприяння розкриття кримінальних правопорушень, часткове відшкодування завданої моральної шкоди.

«[Обвинувачений] у населеному пункті керував автомобілем у стані алкогольного сп'яніння, будучи позбавленим права керування транспортним засобом, грубо порушив правила безпеки дорожнього руху, створивши серйозну загрозу життю і здоров'ю для його учасників, після чого залишив без допомоги потерпілого та зник з місця ДТП. Його протиправні дії призвели до тяжких непоправних наслідків у вигляді смерті людини», – зауважує суд.

Вирок ще не набрав законної сили та може бути оскаржений до апеляційного суду.

За повідомленням пресслужби суду

0
репостів
0
репостів