Рятувальники вчились ліквідовувати масштабні лісові пожежі

26 квітня на території Шепетівського лісового господарства, поблизу м. Шепетівка Хмельницької області, відбулося масштабне комплексне навчання із ліквідації умовної лісової пожежі. У заході взяли учать керівники області та районів, лісових підприємств Хмельниччини, рятувальних підрозділів ГУ ДСНС України у Хмельницький області та служб взаємодії.

Мета – перевірити готовність до дій за призначенням усіх служб взаємодії під час ліквідації надзвичайної ситуації у лісових масивах. А також обмін досвідом у галузі забезпечення пожежної безпеки у лісомисливських господарствах краю.  

Захід розпочався з огляду Шепетівського зведеного загону ДСНС, до складу якого увійшли рятувальні підрозділи з 8 районів та сили й засоби Аварійно-рятувального загону спецпризначення. Повноцінне автономне наметове містечко на 100 чоловік особового складу та 39 одиниць пожежної та спеціальної техніки.

Далі тренування перейшли у практичну фазу, яка відбувалася в декілька етапів. За тактичним задумом, внаслідок необережного поводження з вогнем відпочивальників на території лісового масиву виникла низова пожежа кущових насаджень та трави загальною площею 200 кв. м з переходом у верхову пожежу.  Виникла реальна загроза подальшого поширення вогню лісом. Спершу до ліквідації приступають добровільні пожежні дружини та лісівники, які зупиняють низову пожежу. Далі у бій вступають пожежно-рятувальні підрозділи на автоцистернах, які за допомогою лафетних стволів долають верхову пожежу. Піротехніки групи піротехнічних робіт Аварійно-рятувального загону, користуючись вибуховими речовинами, прокладають мінералізовану смугу, аби запобігти подальшому розповсюдженню вогню. За короткий час пожежу було локалізовано, а згодом і ліквідовано.

Також під час навчань усім присутнім продемонстрували  ефективний водний розчин під назвою «Сповільнювач горіння СГ-1». Такі розчини застосовуються вогнеборцями для створення опорних хімічних смуг. Смуги прокладаються для пуску зустрічного відпалу під час локалізації усіх видів низових пожеж. Завдяки ефективному поєднанню синтетичних та природних хімічних елементів розчин не лише не завдає шкоди природному середовищу, але й після свого розкладу діє як добриво.

Таким чином, вдалося відпрацювати і наочно продемонструвати боротьбу із лісовими пожежами на кожному етапі.

Після практичної фази відбулося засідання комісії з питань техногенної безпеки та надзвичайних ситуацій. Учасники зібрання обговорили стан пожежної безпеки у лісових господарствах краю, визначили недоліки та окреслили завдання. Одним із головних є активізація профілактичної роботи із населенням, адже майже у 100% випадків лісових пожеж винні громадяни.

ГУ ДСНС України у Хмельницькій області

Останнє редагування 27 квітня 2018, 17:17

Відео

0
репостів
0
репостів