На Шепетівщині чоловік розтрощив таксі, тепер доведеться заплатити 26000 грн відшкодування

Автор 11 вересня 2023, 12:27

18269 гривень у рахунок відшкодування майнових збитків, завданих пошкодженням автомобіля, та 8000 гривень витрат за надання кваліфікованої правничої допомоги – такі суми стягнув Полонський районний суд з жителя Шепетівського району на користь власника пошкодженого авта, задовольнивши його позов.

Позовні вимоги про відшкодування збитків чоловік мотивував тим, що відповідач пошкодив його автомобіль «Volkswagen Golf». Сталося це увечері 29 липня 2022 року у м. Полонному: коли він, як водій місцевої служби таксі, приїхав на виклик на вул. Вишневу, до нього підійшов нетверезий незнайомець й облаяв за те, що той зупинився не навпроти будинку. Далі за одяг почав тягнути його через вікно й, намагаючись вдарити, вцілив по коробці передач, потім пошкодив два дзеркала заднього виду і пробував розбити вітрове скло.

Поліція, що приїхала на місце події, склала щодо нападника протокол про адміністративне правопорушення за дрібне хуліганство (ст. 173 КУпАП). Позаяк в його діях вбачалися ознаки кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 296 КК України (Хуліганство), місцевий суд провадження у цій справі закрив, а матеріали передав до прокуратури. Відомості за фактом хуліганства були внесені до ЄРДР, власника автомобіля визнали потерпілим.

Але у листопаді дізнавач виніс постанову про закриття кримінального провадження через відсутність в діях підозрюваного складу кримінального правопорушення. У поліції потерпілому рекомендували звернутися до суду для стягнення завданої пошкодженням автомобіля шкоди.

Як встановив суд за результатами висновку автотоварознавчого дослідження, матеріальні збитки, завдані власникові у результаті пошкодження автомобіля «Volkswagen Golf», становлять 13769 гривень. За експертизу він заплатив 4500 грн.

Суд звернув увагу, що частина 2 статті 1116 Цивільного кодексу України встановлює презумпцію вини завдавача шкоди, тобто особа, яка завдала шкоди, буде вважатися винною, якщо вона сама не доведе відсутність своєї вини.

«Дослідивши матеріали справи, суд дійшов висновку, що відповідач своєю протиправною поведінкою умисно неправомірно пошкодив майно позивача, а саме автомобіль марки «Volkswagen Golf», розмір заподіяної шкоди становить 18269 грн 12 коп., що підтверджено документально. Доказів протилежного відповідачем суду не надано», – йдеться у рішенні суду.

Вартість юридичних послуг адвоката позивач теж підтвердив належними доказами: укладеним договором, ордером, квитанцією про сплату. Відтак суд дійшов висновку про задоволення позову.

Рішення ще не набрало законної сили та може бути оскаржене до апеляційного суду.

Хмельницький апеляційний суд

0
репостів
0
репостів