Війна росії проти України. Ситуація станом на ранок 28 червня 2022 року

Автор 28 червня 2022, 08:54
Війна росії проти України. Ситуація станом на ранок 28 червня 2022 року Фото: Дмитро Лунін

Розпочалася сто двадцять п’ята доба героїчного протистояння Української нації російському воєнному вторгненню. Генеральний штаб Збройних Сил України опублікував оперативну інформацію станом на ранок 28 червня.

На Волинському та Поліському напрямках в збройних силах республіки білорусь відзначається проведення планового тренування зі зв’язку з залученням вузлів зв’язку пунктів управління.

На Сіверському напрямку агресор завдав вогневого ураження із ствольної та реактивної артилерії у районах Покровка, Старикове, Порозок та Верхня Пожня Сумської області. Провів повітряну розвідку позицій наших військ БпЛА типу “Орлан-10” у прикордонних районах Чернігівської області.

На Харківському напрямку угруповання військ противника основні зусилля зосереджує на недопущенні просування наших військ до державного кордону України, продовжує ведення штурмових дій з метою покращення тактичного положення та сковування дій підрозділів Сил оборони.

Ворог завдав авіаудару в районі населеного пункту Явірське та обстріляв з артилерії елементи інфраструктури в районах населених пунктів Харків, Руська Лозова, Старий Салтів, Перемога, Чепіль та Мілова.

Українські воїни успішно відбили штурмові дії противника у напрямку Довгалівка – Залиман. Окупанти відійшли.

На Слов’янському напрямку ворог веде штурмові дії в напрямку Довгеньке – Долина та створює умови для наступу на Слов’янськ. Основні зусилля зосереджує на продовженні наступу на напрямку Ізюм – Слов’янськ.

Здійснив обстріли позицій наших військ із артилерії та реактивних систем залпового вогню. Провів повітряну розвідку БпЛА в районі населеного пункту Грушуваха. Спробу ворожого наступу в напрямку Довгеньке – Долина наші захисники рішуче зупинили та відкинули ворога назад.

На Краматорському напрямку активних дій ворог не вів. Здійснив артилерійські обстріли районів населених пунктів Маяки та Тетянівка із ствольної артилерії.

На Лисичанському напрямку, з метою завдати втрат, окупанти, окрім застосування мінометів та ствольної артилерії, завдали авіаційних ударів в районах населених пунктів Миколаївка та Яковлівка.

Ворог веде штурмові дії у напрямку Вовчоярівка – південна околиця Лисичанського НПЗ, бойові дії тривають.

Противник не полишає надії взяти під контроль автодорогу Бахмут – Лисичанськ. З метою викриття вогневих позицій наших підрозділів провів розвідку боєм у напрямку Миколаївка – Спірне, в подальшому - вів наступ у зазначеному напрямку. Українські воїни успішно придушили всі ці спроби та змусили ворога відійти.

На Бахмутському напрямку окупанти обстрілюють з артилерії райони Костянтинівки, Білогорівки, Виїмки, Покровського, Бахмута і Соледара. Також ворог проводить штурмові дії у напрямку Миронівка – Вуглегірська ТЕС, бойові дії тривають.

На Авдіївському, Курахівському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках активних дій противник не вів, здійснює обстріли із ствольної та реактивної артилерії районів населених пунктів Водяне, Авдіївка, Катеринівка, Комар, Щербаки, Зелений Гай та Новоданилівка. Завдав авіаударів поблизу Кам’янки, Авдіївки та Шевченко.

Наші воїни відбили штурм у напрямку Єгорівка – Павлівка. Ворог із втратами відійшов.

На Південнобузькому напрямку противник основні зусилля зосереджує на утриманні раніше зайнятих рубежів, недопущенні проведення нашими військами контрнаступальних дій у Херсонській та Миколаївській областях. З метою недопущення перегрупування підрозділів Сил оборони здійснював вогневе ураження підрозділів наших військ із застосуванням ствольної артилерії та реактивних систем залпового вогню. Завдав авіаційного удару в районі населеного пункту Потьомкине.

В північно-західній частині Чорного моря корабельне угруповання чорноморського флоту продовжує виконувати завдання з блокування морських комунікацій та ведення розвідки. У готовності до застосування ракетного озброєння в акваторії Чорного моря перебуває два носії крилатих ракет морського базування типу “Калібр”.

Ударна авіація Повітряних Сил завдала потужних авіаударів по позиціях окупантів. Фактично на усіх напрямках ведення бойових дій українські штурмовики Су-25 та бомбардувальники Су-24м здійснили до двадцяти групових бойових вильотів.

Також наші воїни продовжують успішні виконання ракетно-артилерійських вогневих завдань.

Ситуація в регіонах станом на ранок

Відносно спокійно ніч минула на Волині, у Закарпатті, на Рівненщині, в Івано-Франківській, Львівській, Чернівецькій, Вінницькій, Хмельницькій, Тернопільській областях, на Кіровоградщині, Черкащині, Одещині, Полтавщині, Житомирщині та Київщині.

Полтавщина

Внаслідок влучання по ТРЦ станом на ранок знайдено тіла 18 людей (одна людина померла у лікарні). Всього за медичною допомогою звернулись 59 чоловік, госпіталізовано 24, з них шість – у важкому стані.

Пошуково-рятувальні роботи та розбір завалів продовжуються. ТРЦ «Амстор» повністю зруйнований.

Друга ракета потрапила на територію одного з підприємств. Знищено проліт одного з корпусів, вікна у всіх будівлях підприємства, пошкоджено двоповерхову будівлю. Внаслідок ракетного обстрілу два працівники отримали травми.

Чернігівщина

Вночі – мінометний обстріл в районі села Заріччя Новгород-Сіверського району. Інформація про втрати чи руйнування не надходила. Деталі уточнюються.

Запорізька: вчора ввечері – прильоти ворожої РСЗУ по одному з населених пунктів Запорізького району, 15 км від обласного центру. Подробиці щодо наслідків з'ясовуються. На іншій території області – ситуація без істотних змін.

Сумщина

Всю добу росіяни гатили зі ствольної та реактивної артилерії – понад 200 снарядів та мін. Руйнувань немає, один поранений. Інші деталі щодо наслідків наразі уточнюються.

На Дніпропетровщині ворог обстріляв з далекобійної зброї дві громади Криворізького району – Широківську та Зеленодольську. Попередньо, люди не постраждали. Масштаби руйнувань з’ясовуємо.

Харків

Внаслідок нічних ударів близько окупанти влучили по навчальному закладу, серед цивільних постраждалих немає. Інформація уточнюється.

Загалом внаслідок обстрілів Немишлянського та Салтівського районів у Харкові постраждали 30 осіб, п'ять – загинули.

Обстрілів зазнавали Харківський, Богодухівський, Чугуївський райони. В Чугуївському районі поранено дві людини, в Богодухівському – одну людину поранено.

Луганщина

Вчора із реактивних систем залпового вогню російська армія відкрила вогонь по скупченню місцевих жителів Лисичанська, які вийшли поповнити запаси питної води. Як наслідок, вісім людей загинули на місці, серед них одна дитина. Ще 21 особу поранено. Люди отримали травми різного ступеню тяжкості.

Окупанти штурмують Лисичанськ із південного та південно-західного напрямків. Росармія намагається блокувати місто та оволодіти транспортним сполученням із Донеччиною. Цілеспрямовано обстріляні три насосні станції, одна з яких розташована в Новодружеську. Зруйновані два мости, автомобільний тунель, який з’єднував дві окремі частини міста.

За добу – 11 загиблих 22 поранених цивільних.

Донеччина

За добу – обстріли всієї лінії фронту. Під обстріли потрапляли Авдіївка (Авдіївський коксохімічний завод, житловий сектор, гаражний кооператив); Бахмут (Нафтохімічний завод, автовокзал, залізниця, житловий сектор);

Краматорськ (житловий сектор, залізничне полотно, лінії елетропередач); Красногорівка (житловий сектор); Селидове (шахта); Слов’янськ (житловий сектор, будівля ДСНС); Торецьк (нежитлові приміщення); смт Очеретине, с. Ласточкіне, с. Нетайлове, с. Опитне, с.Первомайське. Загинуло двоє цивільних, шестеро отримали поранення.

Миколаївщина

Зранку 28 червня Миколаїв зазнав масованого ракетного обстрілу. Інформація щодо потерпілих та наслідків уточнюється.

Сьогодні близько четвертої ранку – обстріли у Широківській громаді Баштанського району. Влучання – по сільськогосподарським угіддям. Потерпілих немає.

Зранку також – обстріли в Інгульській громаді. Інформація щодо потерпілих і пошкоджень уточнюється.

Тривають обстріли у Березнегуватській громаді. Продовжуються обстріли сіл по лінії розмежування. За попередньою інформацію є пошкоджена, подекуди зруйнована, інфраструктура та житлові будинки. Інформація щодо потерпілих уточнюється.

У Миколаївському районі вчора ввечері – обстріли села Лимани Галицинівської громади.
Внаслідок нічного обстрілу Куцурубської громади зруйновано соціальну інфраструктуру. Загорання поля з озимою пшеницею. Без жертв.

Сьогодні з четвертої ранку обстрілів зазнало місто Очаків. Влучено по території міського ринку, по будівлі палацу культури, в приватний сектор, а також у житлові будівлі. У деяких районах відсутнє водо-, газо- та енергопостачання та інтернет.

Троє людей загинуло, з них одна дитина. Поранено семеро людей. Також зранку 28 червня — обстріли Мішково-Погорілівської, Галицинівської, Шевченківської громади. За попередньою інформацією — без жертв.

Херсонщина

Російські військові продовжують обстріл звільнених ЗСУ населених пунктів та утримавати позиції на окупованих територіях Херсонщини. Бойові дії окупанти ведуть всіма дозволеними і недозволеними видами зброї, ракетами стріляють навіть по маленьким селам, де не має ніякої військовій інфраструктури.

Стабільно критична ситуація у Високопільській, Нововоронцовській, Великоолександрівській, Калинівській.

Загальні втрати росіян за час повномасштабного вторгнення в Україну:

  • особового складу – близько 35250 (+250) осіб ліквідовано,
  • танків ‒ 1567 (+15) од,
  • бойових броньованих машин ‒ 3704 (+17) од,
  • артилерійських систем – 778 (+7) од,
  • РСЗВ / MLRS – 243 (+0) од,
  • засоби ППО – 102 (+1) од,
  • літаків – 217 (+0) од,
  • гелікоптерів – 185 (+1) од,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 636 (+0),
  • крилаті ракети – 139 (+0),
  • кораблі /катери – 14 (+0) од,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 2589 (+14) од,
  • спеціальна техніка – 61 (+1).

Разом переможемо! Слава Україні!

За матеріалами ЗСУ

Останнє редагування 28 червня 2022, 09:27
0
репостів
0
репостів