Жінка видавала себе одинокою матір'ю та незаконно отримала майже 25 000 грн

Автор 27 квітня 2022, 10:59

Шепетівський міськрайонний суд затвердив угоду про визнання винуватості, укладену між прокурором та обвинуваченою у шахрайстві (частина 1 статті 190 Кримінального кодексу України) й у повторному шахрайстві (частина 2 статті 190 Кримінального кодексу України), призначив їй узгоджене остаточне покарання у виді 2 років обмеження волі, звільнивши від його відбування з випробуванням на 1 рік іспитового строку.

За вироком суду, 35-річна жителька Шепетівського району у 2017 році під час реєстрації новонародженого сина умисно не вказала батьком свого співмешканця й подала до Управління соціального захисту населення Шепетівської РДА документи про призначення їй усіх видів соціальної допомоги, компенсацій та пільг, в тому числі державної допомоги на дітей одиноким матерям. У жодному з документів про батька дитини, з яким насправді проживає й виховує сина, жінка не вказала. Протягом двох років вона незаконно отримала 14 609 гривень державної допомоги.

У 2019 році після народження другого сина, батьком якого є співмешканець, жінка вирішила діяти за аналогічною схемою: не вказала чоловіка у документах й подала їх на отримання усіх видів соціальних допомоги, компенсацій та пільг, в тому числі державної допомоги на дітей одиноким матерям.

Правоохоронці кваліфікували її дії як шахрайство і шахрайство, вчинене повторно (частини1, 2 статті 190 КК України). Під час досудового розслідування підозрювана в присутності захисника та прокурор уклали угоду про визнання винуватості. За її умовами жінка повністю визнала свою вину у вчиненні цих кримінальних правопорушень, зобов’язалася повернути потерпілій юридичній особі 24 220 гривень протягом 6 місяців з дня затвердження цієї угоди та ухвалення вироку суду (одним платежем або частинами) та погодилася на покарання у виді обмеження волі зі звільненням від його відбування на іспитовий строк.

Сторони у справі просили суд затвердити угоду про визнання винуватості.

«Судом в підготовчому судовому засіданні встановлено, що обвинуваченою вчинено кримінальний проступок та нетяжкий злочин, укладення угоди сторонами є добровільним, не є наслідком застосування насильства, примусу, погроз або наслідком обіцянок чи дій будь-яких інших обставин, ніж ті, що передбачені в угоді.

На підставі викладеного, суд дійшов висновку, що угода про визнання винуватості (…) відповідає вимогам закону, інтересам суспільства, не порушує прав, свобод та інтересів сторін та інших осіб, в зв`язку з чим може бути затверджена судом», – ідеться у вироку.

Пресслужба Хмельницького апеляційного суду

0
репостів
0
репостів